Stoppen

19 december 2008 |

Het slagveld heeft zich sinds de laatste column behoorlijk uitgebreid. We zitten momenteel niet alleen met een rookcrisis in de horeca, maar tevens met een stevige depressie in de economie. De strijd rond het rookverbod lijkt zich te verharden en ik vrees dat de kleine ondernemer het onderspit delft. (column Pieter Punter, Lunchroom 2008, nr.6)

Helaas zijn regels er om nageleefd te worden en kunnen we ze niet aan onze laars lappen als we er geen brood in zien. Ik kan me nog herinneren dat veel automobilisten kwaad waren toen de 100 km regel werd ingevoerd, maar na enkele fikse boetes was bijna iedereen in het gareel.

Wat mij in hoge mate verbaast is het gedrag van de verstokte rokers. Je zou toch minstens enige compassie verwachten met de uitbater. Maar nee, men gaat gewoon niet meer naar het café. Ik neem niet aan dat de klant gestopt is met drinken. Zouden deze mensen ook niet naar de film of de schouwburg gaan? Zouden ze nooit met trein, bus of vliegtuig reizen? Daar mag je toch ook niet roken. Wat een vreselijk saai leven moeten deze mensen hebben. Je hoort helaas weinig van de mensen die ontzettend blij zijn met het rookverbod, die eindelijk een avondje naar het café kunnen zonder tranende ogen, pijn in de keel en stinkende kleren.

Koninklijk Horeca Nederland meldt dat ervaringen in het buitenland laten zien dat ondernemers die meebuigen door zich te richten op rokers dan wel niet-rokers niet of nauwelijks last hebben van de gevolgen van het rookverbod. Bedrijven die het rookverbod gewoon op zich af laten komen en niets doen, worden het hardst getroffen. Naast het idee om een cursus stoppen met roken op te zetten (wat natuurlijk niet lukt), is het zeker de moeite waard om snuif- of pruimtabak te gaan verkopen.
Het is de vraag of u echt iets moet doen om de buitenrokers te helpen. Met de winter voor de deur is het wellicht handig om alleen een asbak buiten te zetten. Ik denk dat 80% dan gestopt is voor 1 maart. En vergeet niet dat het merendeel van de Nederlandse bevolking niet rookt (en in het verleden heeft geleerd dat je er samen niet uitkomt). Ook hier liggen nieuwe kansen. Rest mij u allen prettige feestdagen te wensen en, ondanks alle sombere berichten, een goed 2009.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Video
Op Reportage: Panino di Pino

Simone Prestifilippo is samen met haar man Michael eigenaar van de lunchroom Panino di Pino. Panino di pino is een lunchroom waar de moderne Italiaanse sfeer samen met de heerlijke broodjes, Pasta’s en sorbetijs in het centraal staat. Panino di Pino is opgericht door de schoonvader van Sim...

Personalia Fastservice
Domino's krijgt Nederlandse CEO voor Europa

Domino's Pizza Enterprises Limited (ASX: DMP), moederorganisatie van Domino’s pizza Nederland publiceerde deze week haar halfjaarcijfers. In Europa realiseerde Domino’s een sterke omzetgroei van +9,4% tot €382,8m (+5,0% SSS) en een EBITDA €29,4m (+15,6%). Daarnaast opende D...

Video
Op Reportage: Het nieuwe Olivier

Brasserie Olivier in Bilthoven is met haar 37 jaar een van de oudste eetgelegenheden in het dorp. Sinds een half jaar is Olivier verhuisd naar een nieuwe locatie. En daar horen veranderingen bij. Eigenaresse Myrna Janssen vertelt trots haar verhaal. ‘’We zijn verhuisd naar de meest ce...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: