Sterke koffieskills in derde editie Bagels & Beans Baristakampioenschappen

7 juni 2017 | Thijs Jacobs

Dinsdag 6 juni vond de finale plaats van de derde Bagels & Beans Baristakampioenschappen. Vier getalenteerde barista’s hadden zich door de voorrondes geknokt en streden om de eerste prijs: een reis naar Panama. Eva Rosita Ykema van Bagels & Beans Arnhemsestraat Amersfoort werd door een jury van professionele koffieleuten aangewezen als winnaar.

Waar de eerste twee edities plaatsvonden in Bagels & Beans IJdock, was ditmaal voor Nieuwegein gekozen. Aan de opzet van het kampioenschap was evenwel niets veranderd: de deelnemers maakten een espresso, een cappuccino en een signature coffee. Die laatste is een door de barista zelf bedachte koffie, een geheel origineel recept waarbij maar één regel geldt: alles mag. De jury beoordeelde de drie gevulde kopjes op smaak, werkwijze en techniek.

Niet verwacht

Winnares Eva Rosita: ‘Ik had het absoluut niet verwacht, want ik sta pas sinds een half jaar achter de koffiemachine bij Bagels & Beans. Ik dacht dat ik misschien derde zou kunnen worden, maar de eerste plek? Nee, nooit!’ De tweede prijs ging naar Kimberley Nieuwenhuizen van Bagels & Beans Oude Markt Tilburg. Jamie Van Den Heuvel van Bagels & Beans Hofvijver Den Bosch werd derde en Roxy van Bemmel van Bagels & Beans Amsterdamsestraatweg Utrecht vierde.

Juryoordeel

Jurylid Richard Schukkink van de International Tea & Coffee Academy over de winnares: ‘Eva had de lekkerste espresso, met een mooie balans tussen de zoete tonen, de zure tonen en de bitters. De cappuccino was een perfecte match van de pure chocoladetoon met de melk. Haar signature coffee met banaan en peper was perfect in balans. Het was spannend en onderscheidend.’

‘Junglegevoel’

Eva Rosita is niet alleen pas een half jaar barista, ze drinkt ook nog niet zo lang koffie. Sterker nog: ze lustte het tot voor kort niet eens. ‘Ik was op reis in de jungle van Australië en heb daar hele leuke mensen ontmoet’, herinnert ze zich. ‘Ze boden me koffie aan. Ik wilde het wel opdrinken omdat ik ze zo aardig vond, maar ik wist dat ik het niet zou lusten.’ Even doorbijten, dacht ze. Maar het ging anders: ‘Tot mijn verbazing vond ik het wel heel lekker! Er ging een wereld voor me open.’

Deze ervaring wilde Eva Rosita overbrengen in haar signature coffee: ‘Dat “junglegevoel”, de verschillende geuren die ik daar heb ervaren. Daarom heb ik gekozen voor pittige rode chili – die symbool staat voor gevaar en avontuur, en honing – wat staat voor de puurheid en schoonheid van de natuur. En dan met banaan en volle melk in de blender met ijsblokjes, omdat het benauwd en heet is in de jungle en je daar dan wel behoefte aan hebt.’

Eregasten uit Panama

Speciaal voor de finale waren twee eregasten uit Panama naar Nieuwegein afgereisd: Calle Janson en zijn vrouw Hadyee. Calle en Haydee zijn de eigenaren van de koffieplantage in Panama die al meer dan twintig jaar de prijswinnende arabica van Bagels & Beans levert. De kleinschalige familieplantage teelt de koffiebonen, die handmatig worden geplukt, op organische wijze en heeft veel oog voor het welzijn van de koffieboeren en hun gezinnen. Haydee: ‘It was a wonderful party, a celebration of coffee. Everything was amazing: the coffee, the chef, the people.’ Calle vult aan: ‘The energy was above normal, it was fantastic.’

Ook dit jaar krijgt de winnaar een geheel verzorgde reis aangeboden naar de Janson Coffee Farm, paradijselijk gelegen aan de voet van vulkaan Barú. Eva Rosita: ‘Ik ben vooral heel nieuwsgierig, naar het koffieproces en het land zelf. Ook heel leuk om Calle en Haydee te zien en hun leven mee te maken. Ik hoop dat ik ook mag meehelpen op de plantage. Als barista ben je op een heel andere manier met koffie bezig, het is de laatste stap in een lang proces. Ik ben heel benieuwd naar de eerste stap. Ik kijk ernaar uit!”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vega
Helft van de Nederlanders vindt iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dat vindt ongeveer de helft van alle Nederlanders. Meer dan 60% van de mensen is zich bewust van de impact van vlees op het klimaat. De milieuschade die de productie en consumptie van vlees oplevert moet in de winkelprijs worden verwerkt, vindt 1 op ...

Opening Rotterdam
Restaurant JAQ, dé hotspot in het Rotterdamse theaterdistrict

Op 12 december opent restaurant JAQ haar deuren in het theaterdistrict van Rotterdam, tegenover het Oude Luxor Theater en vlakbij het bruisende uitgaansgebied rondom het Hofplein. Het sfeervolle restaurant is dé plek om af te spreken voor een drankje tijdens of na het shoppen, voor een zakend...

Economie
Personeel houdt ondernemer uit zijn slaap

Ruim de helft (55%) van alle ondernemers uit het MKB ligt ’s nachts wel eens wakker van zorgen over de eigen onderneming. Met name het vinden en behouden van goed personeel zorgt voor slapeloze nachten. Daarnaast zijn niet betalende klanten en een verstoorde werk-privébalans veel voorko...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: 'Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken'

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: