Sterke koffieskills in derde editie Bagels & Beans Baristakampioenschappen

7 juni 2017 | Thijs Jacobs

Dinsdag 6 juni vond de finale plaats van de derde Bagels & Beans Baristakampioenschappen. Vier getalenteerde barista’s hadden zich door de voorrondes geknokt en streden om de eerste prijs: een reis naar Panama. Eva Rosita Ykema van Bagels & Beans Arnhemsestraat Amersfoort werd door een jury van professionele koffieleuten aangewezen als winnaar.

Waar de eerste twee edities plaatsvonden in Bagels & Beans IJdock, was ditmaal voor Nieuwegein gekozen. Aan de opzet van het kampioenschap was evenwel niets veranderd: de deelnemers maakten een espresso, een cappuccino en een signature coffee. Die laatste is een door de barista zelf bedachte koffie, een geheel origineel recept waarbij maar één regel geldt: alles mag. De jury beoordeelde de drie gevulde kopjes op smaak, werkwijze en techniek.

Niet verwacht

Winnares Eva Rosita: ‘Ik had het absoluut niet verwacht, want ik sta pas sinds een half jaar achter de koffiemachine bij Bagels & Beans. Ik dacht dat ik misschien derde zou kunnen worden, maar de eerste plek? Nee, nooit!’ De tweede prijs ging naar Kimberley Nieuwenhuizen van Bagels & Beans Oude Markt Tilburg. Jamie Van Den Heuvel van Bagels & Beans Hofvijver Den Bosch werd derde en Roxy van Bemmel van Bagels & Beans Amsterdamsestraatweg Utrecht vierde.

Juryoordeel

Jurylid Richard Schukkink van de International Tea & Coffee Academy over de winnares: ‘Eva had de lekkerste espresso, met een mooie balans tussen de zoete tonen, de zure tonen en de bitters. De cappuccino was een perfecte match van de pure chocoladetoon met de melk. Haar signature coffee met banaan en peper was perfect in balans. Het was spannend en onderscheidend.’

‘Junglegevoel’

Eva Rosita is niet alleen pas een half jaar barista, ze drinkt ook nog niet zo lang koffie. Sterker nog: ze lustte het tot voor kort niet eens. ‘Ik was op reis in de jungle van Australië en heb daar hele leuke mensen ontmoet’, herinnert ze zich. ‘Ze boden me koffie aan. Ik wilde het wel opdrinken omdat ik ze zo aardig vond, maar ik wist dat ik het niet zou lusten.’ Even doorbijten, dacht ze. Maar het ging anders: ‘Tot mijn verbazing vond ik het wel heel lekker! Er ging een wereld voor me open.’

Deze ervaring wilde Eva Rosita overbrengen in haar signature coffee: ‘Dat “junglegevoel”, de verschillende geuren die ik daar heb ervaren. Daarom heb ik gekozen voor pittige rode chili – die symbool staat voor gevaar en avontuur, en honing – wat staat voor de puurheid en schoonheid van de natuur. En dan met banaan en volle melk in de blender met ijsblokjes, omdat het benauwd en heet is in de jungle en je daar dan wel behoefte aan hebt.’

Eregasten uit Panama

Speciaal voor de finale waren twee eregasten uit Panama naar Nieuwegein afgereisd: Calle Janson en zijn vrouw Hadyee. Calle en Haydee zijn de eigenaren van de koffieplantage in Panama die al meer dan twintig jaar de prijswinnende arabica van Bagels & Beans levert. De kleinschalige familieplantage teelt de koffiebonen, die handmatig worden geplukt, op organische wijze en heeft veel oog voor het welzijn van de koffieboeren en hun gezinnen. Haydee: ‘It was a wonderful party, a celebration of coffee. Everything was amazing: the coffee, the chef, the people.’ Calle vult aan: ‘The energy was above normal, it was fantastic.’

Ook dit jaar krijgt de winnaar een geheel verzorgde reis aangeboden naar de Janson Coffee Farm, paradijselijk gelegen aan de voet van vulkaan Barú. Eva Rosita: ‘Ik ben vooral heel nieuwsgierig, naar het koffieproces en het land zelf. Ook heel leuk om Calle en Haydee te zien en hun leven mee te maken. Ik hoop dat ik ook mag meehelpen op de plantage. Als barista ben je op een heel andere manier met koffie bezig, het is de laatste stap in een lang proces. Ik ben heel benieuwd naar de eerste stap. Ik kijk ernaar uit!”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: