Sterke koffieskills in derde editie Bagels & Beans Baristakampioenschappen

7 juni 2017 | Thijs Jacobs

Dinsdag 6 juni vond de finale plaats van de derde Bagels & Beans Baristakampioenschappen. Vier getalenteerde barista’s hadden zich door de voorrondes geknokt en streden om de eerste prijs: een reis naar Panama. Eva Rosita Ykema van Bagels & Beans Arnhemsestraat Amersfoort werd door een jury van professionele koffieleuten aangewezen als winnaar.

Waar de eerste twee edities plaatsvonden in Bagels & Beans IJdock, was ditmaal voor Nieuwegein gekozen. Aan de opzet van het kampioenschap was evenwel niets veranderd: de deelnemers maakten een espresso, een cappuccino en een signature coffee. Die laatste is een door de barista zelf bedachte koffie, een geheel origineel recept waarbij maar één regel geldt: alles mag. De jury beoordeelde de drie gevulde kopjes op smaak, werkwijze en techniek.

Niet verwacht

Winnares Eva Rosita: ‘Ik had het absoluut niet verwacht, want ik sta pas sinds een half jaar achter de koffiemachine bij Bagels & Beans. Ik dacht dat ik misschien derde zou kunnen worden, maar de eerste plek? Nee, nooit!’ De tweede prijs ging naar Kimberley Nieuwenhuizen van Bagels & Beans Oude Markt Tilburg. Jamie Van Den Heuvel van Bagels & Beans Hofvijver Den Bosch werd derde en Roxy van Bemmel van Bagels & Beans Amsterdamsestraatweg Utrecht vierde.

Juryoordeel

Jurylid Richard Schukkink van de International Tea & Coffee Academy over de winnares: ‘Eva had de lekkerste espresso, met een mooie balans tussen de zoete tonen, de zure tonen en de bitters. De cappuccino was een perfecte match van de pure chocoladetoon met de melk. Haar signature coffee met banaan en peper was perfect in balans. Het was spannend en onderscheidend.’

‘Junglegevoel’

Eva Rosita is niet alleen pas een half jaar barista, ze drinkt ook nog niet zo lang koffie. Sterker nog: ze lustte het tot voor kort niet eens. ‘Ik was op reis in de jungle van Australië en heb daar hele leuke mensen ontmoet’, herinnert ze zich. ‘Ze boden me koffie aan. Ik wilde het wel opdrinken omdat ik ze zo aardig vond, maar ik wist dat ik het niet zou lusten.’ Even doorbijten, dacht ze. Maar het ging anders: ‘Tot mijn verbazing vond ik het wel heel lekker! Er ging een wereld voor me open.’

Deze ervaring wilde Eva Rosita overbrengen in haar signature coffee: ‘Dat “junglegevoel”, de verschillende geuren die ik daar heb ervaren. Daarom heb ik gekozen voor pittige rode chili – die symbool staat voor gevaar en avontuur, en honing – wat staat voor de puurheid en schoonheid van de natuur. En dan met banaan en volle melk in de blender met ijsblokjes, omdat het benauwd en heet is in de jungle en je daar dan wel behoefte aan hebt.’

Eregasten uit Panama

Speciaal voor de finale waren twee eregasten uit Panama naar Nieuwegein afgereisd: Calle Janson en zijn vrouw Hadyee. Calle en Haydee zijn de eigenaren van de koffieplantage in Panama die al meer dan twintig jaar de prijswinnende arabica van Bagels & Beans levert. De kleinschalige familieplantage teelt de koffiebonen, die handmatig worden geplukt, op organische wijze en heeft veel oog voor het welzijn van de koffieboeren en hun gezinnen. Haydee: ‘It was a wonderful party, a celebration of coffee. Everything was amazing: the coffee, the chef, the people.’ Calle vult aan: ‘The energy was above normal, it was fantastic.’

Ook dit jaar krijgt de winnaar een geheel verzorgde reis aangeboden naar de Janson Coffee Farm, paradijselijk gelegen aan de voet van vulkaan Barú. Eva Rosita: ‘Ik ben vooral heel nieuwsgierig, naar het koffieproces en het land zelf. Ook heel leuk om Calle en Haydee te zien en hun leven mee te maken. Ik hoop dat ik ook mag meehelpen op de plantage. Als barista ben je op een heel andere manier met koffie bezig, het is de laatste stap in een lang proces. Ik ben heel benieuwd naar de eerste stap. Ik kijk ernaar uit!”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: