Sterke groei ijssalonsector

21 juli 2009 |
Sterke groei ijssalonsector

Zoals ook eerder op Lunchroom.nl stond vermeld gaat het goed met de ijssalonsector in Nederland. De afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven met ruim 32 procent gestegen van 328 in 2000 naar 434 in 2009. Ter vergelijking: het aantal bedrijven binnen de fastservicesector, de sector waar ijssalons onder vallen, is gestegen met ruim 3 procent. Daarnaast vindt er schaalvergroting plaats. Verder ziet men veel hedendaagse trends zoals ambachtelijkheid, duurzaamheid en gezondheid terugkomen binnen deze deelsector binnen de horeca. Dit blijkt uit onderzoek, op basis van gegevens van bedrijfschap Horeca en Catering, naar de ijssalonsector, uitgevoerd door Van Spronsen & Partners horeca-advies.
Zuid-Holland beschikt over het grootste aanbod, hier zijn 76 ijssalons te vinden. Maar wat betreft de dichtheid, staat Limburg boven aan de lijst. Deze provincie telt 4,8 ijssalons per 100.000 inwoners. Het landelijke gemiddelde ligt op 2,6 ijssalons per 100.000 inwoners. In de provincie Flevoland is de dichtheid het laagste, met 1,0 ijssalon per 100.000 inwoners.

Tevens is er sprake van schaalvergroting binnen de branche. In tien jaar tijd is de gemiddelde verkoopoppervlakte met 8 procent toegenomen, van 51 vierkante meter naar 55 vierkante meter.

De aandacht voor ambacht en het product is terug te zien in de manier van ijsbereiding, met grote open keukens, waar de consument ziet hoe het ijs wordt bereid, maar ook biedt de hedendaagse ijsbereider duidelijkheid over de ingrediënten van het ijs. Geen toegevoegde stoffen meer, maar natuurlijke ingrediënten en de melk wordt bij de plaatselijke boer ingekocht. Ook een vorm van duurzaamheid dus.

‘Gezondheid’ is ook een belangrijk aspect waar op in wordt gespeeld. Een trend, overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, is het yoghurtconcept. IJs op basis van yoghurt in plaats van melk, dus minder calorieën. Daarnaast wordt er minder suiker en slagroom toegevoegd en fruit als topping gebruikt. De inrichting wordt in een fris jasje gestoken, waar transparantie een belangrijk aspect vormt. Een nieuwe vorm van een gezond tussendoortje dus! In Nederland kennen we bijvoorbeeld al YoYoghurt en B-Yoghurt, maar de verwachting is dat meerdere concepten, zoals deze, hun intrede zullen doen.

Lunchroom, Frank Lindner


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Interview
Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven? "Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan o ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Economie Achtergronden
ING is positiever over economisch herstel

Het komende jaar groeit de Nederlandse economie naar verwachting van het ING Economisch Bureau met 2,6%, na krimp van 4,3% in 2020. Daarmee is het bbp in het vierde kwartaal van 2021 terug op 99% van het niveau van voor de coronacrisis. Het voorziene herstel is in 2021 dus nog niet volledig, maar we ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Heropening horeca blijft dit jaar nog zeer onzeker

Of de horeca open kan met Kerst blijft nog steeds de vraag. De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van gisterenavond heeft nog geen perspectief op heropening geboden. Volgens het kabinet is er nog een lange weg te gaan en over Sinterklaas en Kerst is nog niets te zeggen, behalve d ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: