Sterke groei ijssalonsector

21 juli 2009 |
Sterke groei ijssalonsector<

Zoals ook eerder op Lunchroom.nl stond vermeld gaat het goed met de ijssalonsector in Nederland. De afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven met ruim 32 procent gestegen van 328 in 2000 naar 434 in 2009. Ter vergelijking: het aantal bedrijven binnen de fastservicesector, de sector waar ijssalons onder vallen, is gestegen met ruim 3 procent. Daarnaast vindt er schaalvergroting plaats. Verder ziet men veel hedendaagse trends zoals ambachtelijkheid, duurzaamheid en gezondheid terugkomen binnen deze deelsector binnen de horeca. Dit blijkt uit onderzoek, op basis van gegevens van bedrijfschap Horeca en Catering, naar de ijssalonsector, uitgevoerd door Van Spronsen & Partners horeca-advies.
Zuid-Holland beschikt over het grootste aanbod, hier zijn 76 ijssalons te vinden. Maar wat betreft de dichtheid, staat Limburg boven aan de lijst. Deze provincie telt 4,8 ijssalons per 100.000 inwoners. Het landelijke gemiddelde ligt op 2,6 ijssalons per 100.000 inwoners. In de provincie Flevoland is de dichtheid het laagste, met 1,0 ijssalon per 100.000 inwoners.

Tevens is er sprake van schaalvergroting binnen de branche. In tien jaar tijd is de gemiddelde verkoopoppervlakte met 8 procent toegenomen, van 51 vierkante meter naar 55 vierkante meter.

De aandacht voor ambacht en het product is terug te zien in de manier van ijsbereiding, met grote open keukens, waar de consument ziet hoe het ijs wordt bereid, maar ook biedt de hedendaagse ijsbereider duidelijkheid over de ingrediënten van het ijs. Geen toegevoegde stoffen meer, maar natuurlijke ingrediënten en de melk wordt bij de plaatselijke boer ingekocht. Ook een vorm van duurzaamheid dus.

‘Gezondheid’ is ook een belangrijk aspect waar op in wordt gespeeld. Een trend, overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, is het yoghurtconcept. IJs op basis van yoghurt in plaats van melk, dus minder calorieën. Daarnaast wordt er minder suiker en slagroom toegevoegd en fruit als topping gebruikt. De inrichting wordt in een fris jasje gestoken, waar transparantie een belangrijk aspect vormt. Een nieuwe vorm van een gezond tussendoortje dus! In Nederland kennen we bijvoorbeeld al YoYoghurt en B-Yoghurt, maar de verwachting is dat meerdere concepten, zoals deze, hun intrede zullen doen.

Lunchroom, Frank Lindner


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Liveblog: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Columns
Column Monique van Gevelt: het nieuwe abnormaal

Voor velen van ons is het drukker dan ooit. Dat wil trouwens niet zeggen dat we geld verdienen. Nee, deze crisis is een financieel drama. We zien de reserves verdampen en staren naar de bodem van onze schatkist. En nu onze voordeur op een kier staat voor onze gasten, zijn we er nog lang niet. Hoe de...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Koffie & thee Utrecht
30ml Coffee & Food maakt een feestje van de heropening op 1 juni

De afgelopen maanden was het rustig in de ‘huiskamers’ van 30ml. Alle vestigingen waren open voor TO GO, maar de gezelligheid die de zaken normaliter zo typeert hebben de medewerkers echt gemist. Gelukkig openen ook zij vanaf 1 juni om 12:00 uur weer de deuren voor het nuttigen ter plaat...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: