Horeca verbetert in 2016 omzet en solvabiliteit

12 september 2017 | Thijs Jacobs

De horeca heeft in 2016 volop weten te profiteren van de aantrekkende economie en koopkracht. De omzetgroei kwam uit op 8,2 procent, ruim beter dan het mkb-gemiddelde van 7,4 procent. Dit betekende wel een lichte vertraging ten opzichte van 2015, toen de groei ruim 10 procent bedroeg, maar een verdubbeling ten opzichte van 2014. De winstgroei steeg in de horeca gemiddeld met ruim 18 procent. Dit was iets lager dan het landelijk gemiddelde van 20,4 procent en aanzienlijk lager dan in 2015 toen dit nog 32,6 procent was.  Dit blijkt uit het nieuwe SRA-rapport ‘Branches in Zicht 2017, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’.

De winst werd gedrukt door de relatief sterke stijging van de personeelskosten: deze namen met 7,5% toe terwijl (mkb-gemiddelde: +6%). SRA-branche-experts noemen als belangrijke verklaring voor de hoge personeelskosten het tekort aan personeel en vooral het tekort aan gespecialiseerde chefkoks. 

Ook de kosten voor sociale zekerheid, onderdeel van de personeelskosten, waren met 12,9% fors en hoger dan gemiddeld (10,8%). Een plausibele verklaring ligt in de hoge sectorpremies die horeca-ondernemers moeten betalen bij kortlopende arbeidscontracten.

Dubbele cijfers

De groei in de horeca werd breder gedragen dan in eerdere jaren. Zo nam het percentage bedrijven met een stabiele of hogere omzet toe van 61% naar 68,5%. Dit lag boven het mkb-gemiddelde.

De winst ging in de logiesverstrekking (hotels) en bij eet- en drinkgelegenheden in de dubbele cijfers omhoog. De aantrekkende consumptie ging lange tijd grotendeels voorbij aan de cafés, als gevolg van de forse concurrentie, strengere regels en wetgeving. In de afgelopen twee jaar zijn relatief veel ‘traditionele’ cafés verdwenen. De zaken die zijn overgebleven, hebben vaak een onderscheidend aanbod en dat is gunstig gebleken voor deze deelbranche.

Solvabiliteit verbetert sterk

Aan de kostenkant viel de relatief beperkte groei van de pensioenpremies op: +4,7% (+9,2% voor het totale mkb). De lonen stegen met +7,7% echter harder dan in 2015 (+6%), net als de kosten voor sociale zekerheid (+12,9%, versus +10,8% voor het totale mkb). Erg positief was de aanzienlijke verbetering van de solvabiliteit. Waar deze in 2015 nog verslechterde, kwam in 2016 een plus van 13% uit de bus. Het eigen vermogen steeg met ruim 16%.

Groei houdt naar verwachting aan

De horeca zal ook dit jaar naar verwachting omzetgroei laten zien, over de hele linie. Wel zal de groei waarschijnlijk enigszins afvlakken. Een belangrijk thema blijft het aantrekken en behouden van goed personeel. De branche zal meer moeten investeren in menselijk kapitaal.

Over het onderzoek

De SRA-rapporten ‘Branches in Zicht 2017; de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’, bevatten de belangrijkste financiële kengetallen van het Nederlandse mkb. Onderscheid wordt gemaakt in de branches: automotive, bouw, detailhandel, horeca, industrie, specialistische zakelijke dienstverlening, medische zorg en logistiek. Per branche zijn cijfers beschikbaar over omzet- en winstontwikkeling, bedrijfskosten en -bezittingen in 2016.

De rapporten zijn gebaseerd op een grootschalige cijferanalyse van 130.000 jaarrekeningen uit de SRA-Benchmarkdatabase, genaamd Branche in Zicht (BiZ). De massa, validiteit en actualiteit van deze data zijn uniek. De jaarrekeningen zijn afkomstig van SRA-kantoren en worden in elektronisch formaat aangeleverd en volledig automatisch ingelezen in het SRA-BiZ Online Benchmarkplatform.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Interview
Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven? "Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan o ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: