Rotterdams visrestaurant stoeit met gemeente en provincie over vergunning

24 mei 2018 | Thijs Jacobs

Visrestaurant A La Plancha op het Rotterdamse Noordereiland wacht al maanden op een tijdelijke horecavergunning van de gemeente Rotterdam. Het is de eerste keer sinds de start van het seizoensrestaurant dat ondernemer Hans Mosselman nog niet met de opbouw kan beginnen. Het restaurant op een ponton pal aan de Maaskade zou te gevaarlijk zijn vanwege de binnenvaart, is het argument van de provincie.

Innovatie

Ondernemer Hans Mosselman, initiatiefnemer van Food for Thought en bedenker van onder anderen proeflokaal De Swarte Leeuw in de Laurenskerk en organisator van de Dag van de Romantische Muziek, startte A La Plancha in 2011 uit liefde voor het Noordereiland. Stichting Montmartre aan de Maas vroeg Mosselman op de Maaskade een festival te organiseren, maar de ondernemer had andere plannen. Hij wilde liever visjes bakken en daarmee een duurzame horecaplek creëren die de bewoners van het Noordereiland met elkaar verbindt.

Zonder subsidie bedacht hij een verdienmodel voor horeca op het lege ponton aan de Maaskade dat zo na jaren weer een bestemming kreeg. Iedereen op het Noordereiland deed mee: voor bezoekers huurde Mosselman de toiletten bij de kroeg op de hoek, de lokale bakker kwam elke dag vers brood brengen, de bediening bestond voor het merendeel uit bewoners van het Noordereiland, en Erwin, de held van de lokale supermarkt, dacht mee over het wijnassortiment. Ook leidde Mosselman een kwetsbare groep mensen op die moeilijk een plek op de arbeidsmarkt kunnen veroveren om in A La Plancha aan de slag te gaan.

Pionieren met succes

Voor zijn visrestaurant kreeg Mosselman in 2011 als één van de eerste ondernemers een tijdelijke horecavergunning en was A La Plancha vrijwel het eerste pop-up restaurant in de stad. Het seizoen liep van 1 april tot 1 oktober en alleen met mooi weer ging het restaurant open, zo'n zestig dagen per halfjaar. A La Plancha was een instant succes. Een tijdelijk openluchtrestaurant op een terras pal aan de Maas bleek uniek. "Rotterdammers vinden het leuk als zowel de klant als de ondernemer moeite moet doen om iets bijzonders op poten te zetten", legt Mosselman uit. "Zo moet je moeite doen om bij A La Plancha te komen en om er een tafeltje te bemachtigen. Het personeel op haar beurt moesten het voor elkaar krijgen om op een onoverdekte kade met weinig middelen de lekkerste vis te serveren. Als dat samenkomt heb je alle ingrediënten voor een perfecte avond uit."

Vergunning

De eerste jaren kreeg A La Plancha zonder problemen een vergunning om het ponton op het Noordereiland, dat eerst een stuk van een spoorbrug was, voor horecadoeleinden te gebruiken. Mosselman en de gemeente worden dit jaar echter voor het eerst geconfronteerd met de aanvullende eis van de Provincie Zuid-Holland dat het gebruik van de kade en de bestemming ervan overeen moeten komen. De provincie wil de bestemming van de kade echter niet wijzigen met als argument dat het restaurant een gevaar kan opleveren vanwege de scheepvaart. Er zou bijvoorbeeld een binnenschip tegen het ponton kunnen varen.

Besluitvorming

De besluitvorming van de vergunning laat op zich wachten zolang de veiligheid vanaf het water richting A La Plancha wordt onderzocht. Tot die tijd kan niet worden begonnen met de opbouw van het seizoensrestaurant, dat normaal in april open gaat. Maar de gemeente denkt graag mee hoe de kades aan de Maas opnieuw een bestemming kunnen krijgen. De aanlegplaatsen in de binnenstad die ooit vol lagen met boten zijn nu grotendeels leeg en hebben hun functie verloren. Mosselman: "Deze vergunning is niet alleen belangrijk voor A La Plancha, maar ook voor de ontwikkeling van de Rotterdamse stadshavens en kades. We hopen dat een positief besluit leidt tot een goed plan om in de toekomst de rivieroevers van de stad gezamenlijk leuker te maken."

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Longread
Achtergrond: alcoholarm bier in opkomst, alcoholvrije wijn nog niet populair

Overdag een ijskoud glas bier of een goed glas wijn. Hoewel in Nederland die cultuur niet heerst, verandert de behoefte van de consument. De mogelijkheid om een glas wijn of een biertje bij de lunch te bestellen groeit. Alcoholvrije wijnen zijn (nog) niet populair in de horeca, maar bieren die weini...

Personeel Achtergronden
Onderzoek personeel & horeca: 'De horecaondernemer heeft geen plan'

‘’Het moet een familie zijn’’, ‘’ludieke wervingsfilmpjes helpen’’ en ‘’duidelijke communicatie is alles’’. Bovenstaande uitspraken komen van horecamanagers en -ondernemers. Kortom: elke ondernemer of manager die ik spreek heeft...

Patisserie Advertorial
Creëer je eigen unieke dessert

Patisserie speelt een steeds belangrijkere rol in de Nederlandse horeca. Met een mooi stukje patisserie kun je een geweldige indruk maken op je gasten, hetgeen kan zorgen voor meer omzet. Het is belangrijk om innovatief te blijven. Zo kan het aanbieden van huisgemaakte patisserie een manier zijn om ...

Achtergronden
Top 10 brandoorzaken bij bedrijven

Menselijk handelen is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsbranden in Nederland. En daarmee is het één van de grootse bedreiging van de bedrijfscontinuïteit in het midden- en kleinbedrijf. Dat constateert verzekeraar Reaal, na een analyse van brandoorzaken bij bedrijven. De verzek...

Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Oslo het duurst, Amsterdam goedkoop

Oslo is de duurste stad van Europa om een terras te pakken. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in de Noorse hoofdstad is € 53,71. Dit is ruim drie keer zo duur als Budapest, waar je € 15,94 kwijt bent voor een rondje (2 espresso, 2 fris, 2 halve liters bier en 2 ros&ea...

Interview Longread
Interview: lunchcafé waar je kunt douchen

Lunchrooms bevinden zich in de meeste gevallen in (stads)centra en stemmen daar het aanbod op af. Winkelend publiek, vriendinnengroepen en schoolgaande jeugd zijn er kind aan huis, maar je zult er zelden een trucker zien. Bij Lunchcafé Jut & Jul is het juist andersom, de truckers kunnen h...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: