Rotterdams visrestaurant stoeit met gemeente en provincie over vergunning

24 mei 2018 | Thijs Jacobs

Visrestaurant A La Plancha op het Rotterdamse Noordereiland wacht al maanden op een tijdelijke horecavergunning van de gemeente Rotterdam. Het is de eerste keer sinds de start van het seizoensrestaurant dat ondernemer Hans Mosselman nog niet met de opbouw kan beginnen. Het restaurant op een ponton pal aan de Maaskade zou te gevaarlijk zijn vanwege de binnenvaart, is het argument van de provincie.

Innovatie

Ondernemer Hans Mosselman, initiatiefnemer van Food for Thought en bedenker van onder anderen proeflokaal De Swarte Leeuw in de Laurenskerk en organisator van de Dag van de Romantische Muziek, startte A La Plancha in 2011 uit liefde voor het Noordereiland. Stichting Montmartre aan de Maas vroeg Mosselman op de Maaskade een festival te organiseren, maar de ondernemer had andere plannen. Hij wilde liever visjes bakken en daarmee een duurzame horecaplek creëren die de bewoners van het Noordereiland met elkaar verbindt.

Zonder subsidie bedacht hij een verdienmodel voor horeca op het lege ponton aan de Maaskade dat zo na jaren weer een bestemming kreeg. Iedereen op het Noordereiland deed mee: voor bezoekers huurde Mosselman de toiletten bij de kroeg op de hoek, de lokale bakker kwam elke dag vers brood brengen, de bediening bestond voor het merendeel uit bewoners van het Noordereiland, en Erwin, de held van de lokale supermarkt, dacht mee over het wijnassortiment. Ook leidde Mosselman een kwetsbare groep mensen op die moeilijk een plek op de arbeidsmarkt kunnen veroveren om in A La Plancha aan de slag te gaan.

Pionieren met succes

Voor zijn visrestaurant kreeg Mosselman in 2011 als één van de eerste ondernemers een tijdelijke horecavergunning en was A La Plancha vrijwel het eerste pop-up restaurant in de stad. Het seizoen liep van 1 april tot 1 oktober en alleen met mooi weer ging het restaurant open, zo'n zestig dagen per halfjaar. A La Plancha was een instant succes. Een tijdelijk openluchtrestaurant op een terras pal aan de Maas bleek uniek. "Rotterdammers vinden het leuk als zowel de klant als de ondernemer moeite moet doen om iets bijzonders op poten te zetten", legt Mosselman uit. "Zo moet je moeite doen om bij A La Plancha te komen en om er een tafeltje te bemachtigen. Het personeel op haar beurt moesten het voor elkaar krijgen om op een onoverdekte kade met weinig middelen de lekkerste vis te serveren. Als dat samenkomt heb je alle ingrediënten voor een perfecte avond uit."

Vergunning

De eerste jaren kreeg A La Plancha zonder problemen een vergunning om het ponton op het Noordereiland, dat eerst een stuk van een spoorbrug was, voor horecadoeleinden te gebruiken. Mosselman en de gemeente worden dit jaar echter voor het eerst geconfronteerd met de aanvullende eis van de Provincie Zuid-Holland dat het gebruik van de kade en de bestemming ervan overeen moeten komen. De provincie wil de bestemming van de kade echter niet wijzigen met als argument dat het restaurant een gevaar kan opleveren vanwege de scheepvaart. Er zou bijvoorbeeld een binnenschip tegen het ponton kunnen varen.

Besluitvorming

De besluitvorming van de vergunning laat op zich wachten zolang de veiligheid vanaf het water richting A La Plancha wordt onderzocht. Tot die tijd kan niet worden begonnen met de opbouw van het seizoensrestaurant, dat normaal in april open gaat. Maar de gemeente denkt graag mee hoe de kades aan de Maas opnieuw een bestemming kunnen krijgen. De aanlegplaatsen in de binnenstad die ooit vol lagen met boten zijn nu grotendeels leeg en hebben hun functie verloren. Mosselman: "Deze vergunning is niet alleen belangrijk voor A La Plancha, maar ook voor de ontwikkeling van de Rotterdamse stadshavens en kades. We hopen dat een positief besluit leidt tot een goed plan om in de toekomst de rivieroevers van de stad gezamenlijk leuker te maken."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca van start

De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is op maandag 24 juni weer van start gegaan. De door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) georganiseerde wedstrijd draagt een steentje bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen...

Events
Bezoek Gastvrij Rotterdam 2019

De zevende editie van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam vindt plaats van maandag 23 t/m 25 september 2019 in Rotterdam Ahoy. Naar verwachting zullen ruim 450 exposanten meer dan 15.000 ondernemers en managers uit de horeca verwelkomen op hun stand. Het toonaangevende gastronomische platform voor ...

Achtergronden Culinair
Dit zijn de 10 meest geïnstagramde regionale gerechten

Wat zet je op de kaart als je op social media een hit wilt zijn? Het Britse bedrijf Gousto, dat maaltijdpakketten produceert, heeft 150 miljoen Instagram-posts doorzocht om te onthullen welke gerechten het vaakst werden gedeeld en in welke regio. In de regio New York zijn ze verzot op pizza, terwij...

Opening
Bekende horecaketen De Beren opent restaurant in Roermond

Vanaf dinsdag 25 juni heeft De Beren er een primeur bij: de keten opent haar eerste vestiging in de provincie Limburg. De 40e vestiging van de succesvolle horecaformule is te vinden aan het bekende horecaplein Markt middenin de stad. Limburgers uit de wijde omgeving zijn iedere dag vanaf 10.30 uur (...

Food trends
De culinaire trends van het moment 

Wat prikt Nederland de komende tijd op zijn vork? Bij welke keukens schuiven we dit keer aan? TheFork dook – in de aanloop naar TheFork Restaurants Awards - in de lekkerste materie. Het culinaire platform analyseerde de 31 favoriete restaurants van topchefs en vond vier trends om van te gaan w...

Economie Achtergronden
CBS: consumptie huishoudens bijna 2 procent hoger

Consumenten hebben in april 1,8 procent meer besteed dan in april 2018, meldt het CBS. De groei is hoger dan in de voorgaande drie maanden. Consumenten hebben in april 2019 vooral meer aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten besteed. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: