Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

20 oktober 2020 | Redactie

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering van de uitspraak.

De Haagse horecaondernemer Michael Meeuwisse begreep niets van de tweede gedwongen sluiting en spande een kort geding aan tegen de Staat. Ruim zestig horecaondernemers schaarden zich achter Meeuwisse. De horecaondernemers voelen zich de dupe van de gedeeltelijke lockdown die het kabinet op 13 oktober afkondigde om het aantal coronabesmettingen te beteugelen. Voor een tweede keer dit jaar moest de horeca noodgedwongen de deuren sluiten. 

Een dag na de tweede lockdown kwam naar buiten dat het Outbreak Management Team het kabinet heeft geadviseerd om te onderzoeken of de restaurants wel open konden blijven.

Berlijn

In het buitenland hebben dergelijk rechtszaken wel tot het versoepelen van de maatregelen geleid. In Berlijn gaf de rechter elf restaurantondernemers afgelopen vrijdag gelijk in een kort geding. Inzet van die zaak was versoepeling van de verplichte sluitingstijd van 23.00 uur. De rechter oordeelde dat de Duitse tegenhanger van het RIVM, het Robert Koch Instituut, met hun statisitieken niet heeft aan kunnen tonen dat een eerdere sluiting van de horeca extra voordeel oplevert naast de al ingevoerde beperkingen, zoals bijvoorbeeld het maximum aantal gasten.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Interview
Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven? "Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan o ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: