Polsbandjes bij Grand Départ Utrecht

29 juni 2015
Polsbandjes bij Grand Départ Utrecht

Op 4 en 5 juli 2015 kan het publiek bij de Grand Départ in de stad Utrecht kennismaken met de uitkomst van een unieke samenwerking
‘Utrecht maken we samen’. Het doel is ervoor te zorgen dat jongeren onder de 18 jaar op een verantwoorde wijze uitgaan en géén alcohol drinken. De samenwerking tussen Koninklijke Horeca Nederland en Het Business Peloton Utrecht, met ondersteuning van de Gemeente Utrecht en de landelijke campagne NIX18, zorgt er tegelijk voor dat Utrecht zich tijdens het evenement op een gastvrije manier presenteert aan haar publiek. De actie zal bestaan uit speciale polsbandjes, die de jongeren krijgen nadat er eerst is gecontroleerd of ze inderdaad 18 jaar of ouder zijn.

*NIX18 controle bij speciale venues en horecagelegenheden*
Tijdens de Grand Départ hoeven jongeren zich slechts eenmaal te legitimeren voor het kopen van alcohol. Op een aantal plekken rondom het parcours zijn controlepunten ingericht. Bij bewezen 18 jaar of ouder krijgt men een speciaal bandje om de pols. Dit systeem faciliteert ondernemers in hun controlerende taak. Tegelijk draagt dit bij aan een gastvrije en gezonde uitstraling van de stad waar jongeren onder de 18 jaar geen alcohol mogen kopen.

*Uniek in samenwerking en uitvoering*
Nooit eerder is op een dusdanig grote schaal gebruikgemaakt van dit soort speciale polsbandjes. Het systeem werkt heel eenvoudig: op een groot aantal controlepunten rondom het parcours van de Grand Départ op 4 en 5 juli, wordt het jonge publiek éénmalig op de leeftijd gecontroleerd. Onder andere op alle 20 publieksvenues, maar ook bij deelnemende horecabedrijven in de stad. Bij bewezen 18 jaar of ouder krijgt men een speciaal bandje om de pols. Deze bandjes zijn alleen met doorknippen te verwijderen. Om te stimuleren dat jongeren onder de 18 geen alcohol drinken en bestellen, zijn alcoholverstrekkers verplicht om elke keer bij verkoop te vragen om een identificatie en deze te checken indien niet ondubbelzinnig duidelijk is of iemand wel 18 jaar of ouder is. Voor het publiek in de leeftijd tussen de 18 en ongeveer 25 jaar, kan dit vervelend over komen.

*Groots, gezellig en gastvrij evenement*
Met de introductie van deze gastvrije polsbandjes tijdens dit grootschalige evenement willen alle partijen bijdragen aan een verantwoorde alcoholverstrekking en daarmee de bewustwording onder jongeren vergroten. De actie heeft dan ook een ondertitel: “Onder de 18? Dan hebben we een afspraak: NIX18!” .

Overig nieuws