Pannenkoekenrestaurants in de plus

26 maart 2013 |
Pannenkoekenrestaurants in de plus<

Pannenkoekenhuizen blijven het ondanks de crisis redelijk goed doen. Na lichte dalingen van het aantal pannenkoekenzaken tussen 2008 en 2010, steeg het aantal
restaurants dat gespecialiseerd is in pannenkoeken de afgelopen twee jaar met 6,9%. Dat is de sterkste groei sinds tien jaar. De pannenkoekensector zit op het niveau sinds de start van de economische crisis.
Dit blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca - advies.

Groei
Het aantal pannenkoekenrestaurants is de afgelopen tien jaar gestegen met ruim 17,5% van 292 in 2002, naar ruim 343 in 2012. Hoewel tussen 2008 en 2010 het aantal bedrijven licht is afgenomen, heeft de sector in de jaren daarna een goede inhaalslag gemaakt. De forse toename van het aantal pannenkoekenrestaurants vond voornamelijk plaats nabij recreatieve- en toeristische gebieden.

Snelle concepten in de lift
De fastservicesector, waaronder ook de pannenkoekensector, heeft sinds de crisis in 2008 beduidend meer bezoekers aangetrokken. Ook de gemiddelde besteding per gast is flink toegenomen in vergelijking met de restaurantsector.

Trends
De tweedeling in de soorten pannenkoekenrestaurants wordt duidelijk voortgezet. Enerzijds de traditionele pannenkoekenrestaurant die het vooral goed doen bij de senioren en gezinnen. Anderzijds, de trendy, eigentijdse pannenkoekenrestaurants die zich vooral richten op de multiculturele stedelingen.

Breder
Een interessante ontwikkeling is dat sommige pannenkoekenrestaurants zich verplaatsen vanuit de nichemarkt naar een bredere markt. Waar vroeger gesproken werd over een ‘single product’ restaurantconcept verschuift het langzamerhand naar een ‘multifunctionele’ horecaconcept. Zo ontstaan er unieke combinaties zoals: zalen/party-, leisure-, thema- en take-away concepten waarbij het aanbod beter aansluit op de brede vraag van vrijetijdsactiviteiten, gemak, variatie, kwaliteit, individuele consumptie et cetera.

Nog geen ketens
Hoewel in andere landen het fastservice crêperie een succes blijkt te zijn, zien we tot op heden nog geen pannenkoekenketens ontstaan. De verwachting is wel dat dit binnen enkele jaren in en rond drukke winkelstraten en treinstations zal komen.

Toekomstvisie
De groei van het aantal pannenkoekenrestaurant zal zich stabiel doorzetten tot een aantal van circa 360 restaurants in 2015. Ook met het oog op het steeds prijsbewust wordende consument en de verandering in haar bestedingspatroon zal de pannenkoekensector de komende jaren meer bezoekers aantrekken, dit ten koste van de restaurantsector.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Interview
Reportage: Koffie en Jij, Hilversum [video]

Koffie en jij is een gezellige lunchroom midden in het centrum van Hilversum. Je kan hier genieten van allerlei vegan of vegetarische gerechten. Met de huiselijke sfeer kan je er op je gemak een kopje koffiedrinken en even ontsnappen van het drukke leven. Koffie en jij richt zich vooral op de men...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: