Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

21 februari 2020 | Noah Quist

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldus Pernilla. Aangezien Pernilla erg van eten en drinken houdt, was een horecabaan voor haar weggelegd, maar ja... Hoe pak je zoiets aan?

Samen met haar vader had ze al wat ideeën en het concept van Brownies&downieS kende ze vanuit Zwolle. “In eerste instantie wilden we Brownies&downieS naar Amersfoort brengen omdat ze daar opzoek waren naar franchisemedewerkers", zegt Pernilla. Brownies & downieS valt onder een franchiseformule. Wat voor Pernilla en haar ouders heel belangrijk was, is dat aan de vestiging een maatschappelijk thema gekoppeld zit. Brownies & downieS is dus perfect voor het gezin.

Een vestiging van Brownies&downieS openen in Harderwijk was een perfecte optie. Er was vraag naar en er was plek voor. Voor het gezin dat uit Ermelo komt natuurlijk mooi mee genomen. “De Veluwe is een zorggebied in Nederland. We hebben veel zorginstellingen en daarom dachten we al gelijk dat het concept het in Harderwijk heel goed zou doen. Mensen hier hebben het respect wel voor onze kanjers", zegt Pernilla.

Knus, huiselijk en gezellig

Sinds kort werkt Brownies&downieS samen met een interieurontwerper en ze willen in iedere vestiging een beetje dezelfde look and feel creëren met herkenningspunten. “Zelf hadden we ook inbreng in de inrichting. We wilden heel graag het idee schetsen dat er ruimte is, maar dat het wel knus en huiselijk voelt als je binnen komt,” legt Pernilla uit.  Iets wat je niet snel terugvindt in andere locaties. Wij hebben gekozen voor een okergele look met een combinatie van industrieel", vult Pernilla aan.

“We hebben niet echt een broodje dat de meeste aandacht trekt, maar de clubsandwich kip en de borrelplankjes doen het wel heel goed.” Ook doet Brownies&downieS steeds meer met vegetarische opties. Zo hebben ze de hummus vervangen door avocado hummus en is er zelfs een broodje op de kaart veganistisch is, zonder dat het er op de kaart echt op staat. “Sowieso varen we mee met de wensen van de mensen. We kunnen altijd andere dingen bedenken. We willen graag iedereen kunnen bedienen", zegt Pernilla. Als er iemand bijvoorbeeld glutenvrij brood wil, kan Brownies & downieS de klant daarin bedienen.

Bij Brownies&downieS Harderwijk zijn binnen 64 plekken en buiten 10. Zo kunnen ze iedereen bedienen en kan iedereen lekker zitten. Binnen is het lekker knus en kunnen ook grote groepen zitten. Buiten is het heerlijk in de zomer. Er is de mogelijkheid om de stoelen van binnen naar buiten te plaatsen in de zomer.

Unique selling point: Brownies&downieS kanjers

Het unique selling point zijn uiteraard de lekkere broodjes, maar wat toch de gaste de keuze laat maken om naar Brownies&downieS te komen, zijn de kanjers. Bij Brownies&downieS werken mensen met een verstandelijke beperking die ze een plekje in de maatschappij gunnen. Als Pernilla over de kanjers spreekt, glundert ze helemaal. Ze zijn super gastvrij en lief. De kanjers maken het concept zo mooi. Het keukenpersoneel staat voor de taak om lekkere broodjes te maken die kwalitatief fantastisch zijn. Bij Brownies & downieS Harderwijk hebben ze één vaste kok en die was ook zo gevonden. Deze kok was op zoek naar een baan en die hebben wij kunnen bieden. Door de 9 tot 5 baan werkt het goed samen. Verder was het lastig om aan keukenpersoneel te komen. De zus van Pernilla gaat zich nu laten omscholen om de keuken in te kunnen gaan.

Gekkigheid op de werkvloer

Bij Brownies&downieS maak je aan de lopende band gekke dingen mee. Het leuke is dat bij Brownies&downieS niks te gek is. Het is een toegankelijk concept en mensen houden best wel rekening mee met hoe alles hier verloopt. “Er gaat wat vaker iets mis, maar het leukste eraan is, is dat alles opgepakt wordt met een grote glimlach en je mag hier leren”, zegt Pernilla.

“Op de eerste werkdag van onze Yasmine liet ze koffie vallen en vergat ze een bestelling. Iets waar we nu heel hard om kunnen lachen,” zegt Pernilla. “Het is af en toe met begeleiden intensief, maar het is heel leuk want geen dag is hetzelfde,” vult Pernilla aan.

Werknemers kunnen binnen het bedrijf zeker groeien. De eigenaren proberen dat iedereen wat nuttigs te doen heeft en dat iedereen ook kan leren. Ze zijn bezig in combinatie met de franshiceformule wat Brownies&downieS helpt met het zorg gedeelte om trainingen en opleidingen aan te bieden die dan zijn aangepast aan de medewerkers.

Het voordeel is dat Brownies&downieS Harderwijk in een stukje straat zit in de stad waar niks zit qua horecagelegenheden en waar de gemeente nog niks wil en het voordeel is dat ze een origineel concept zijn.

Heel veel dingen vanuit de marketing zijn geregeld via het hoofdkantoor van Brownies&downieS. Door Pernilla haar opleiding doet ze ook heel veel zelf, maar omdat het nog heel erg druk is met andere zaken, blijft het wel een beetje liggen. Ook al zou ze er graag meer aan willen doen zelf.

De toekomst van Brownies&downieS Harderwijk

Voor alsnog gaat het super goed. Iedere dag is het druk en mensen zijn positief. “We verwachten nog wel een economische crisis, maar daar proberen we ons nog niet op te focussen!” zegt Pernilla positief.

Deze crossmediale productie is gemaakt door Noah Quist, studente van NIMETO Utrecht (Media & Communicatie). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Coronacrisis
Assortiment Coffeelicious verkrijgbaar bij Jumbo

Door het coronavirus moesten alle horecazaken de deuren sluiten. Veel ondernemers verzinnen de meest creatieve manieren om toch hun afnemers te voorzien van de diensten en producten die zij aanbieden. Coffeelicious is daar één van, want haar assortiment is verkrijgbaar bij de Jumbo....

Coronacrisis
Young Creators Group start HorecaTegoed

Om de horeca een hart onder de riem te steken, is Young Creators Group, een community voor jonge ondernemers en makers onder leiding van ondernemer Edwin de Jong, op eigen initiatief gestart met HorecaTegoed. HorecaTegoed is een initiatief waar je een gift aan jouw favoriete horecagelegenheid kunt g...

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: