Ook de veeleisende gast vormt een uitdaging binnen de horeca

13 september 2019 | Thijs Jacobs

Horeca- en cateringbedrijven ervaren financieel pittige tijden. Omzet- en rendementsverhogen en het verlagen van de kosten vormen een grote uitdaging. Dit blijkt uit onderzoek van GROUP7 met Het Nederlands Kokspanel onder ruim 500 horeca- en cateringprofessionals, dat afgelopen voorjaar werd gehouden.

De gast wordt veeleisender

Ter verklaring van de financiële druk worden het kokstekort/personeelsgebrek en de steeds meer eisende klant genoemd. “Wat wij uit het onderzoek halen en ook in het werkveld zien is dat gasten steeds hogere verachtingen hebben, waardoor de druk op alle fronten wordt verhoogd. Een tekort aan gekwalificeerd personeel, zowel in de keuken als in de bediening, vraagt om innovatieve oplossingen. Denk hierbij aan minder gerechten op de menukaart en werken met convenience producten”, aldus Carolien Plevier, partner van GROUP7. Naast het personeelstekort worden te weinig tijd en een beperkt investeringsbudget genoemd als beperkingen om een onderneming of locatie nog succesvoller te maken.

Oplossing

In het onderzoek is ook gevraagd welke oplossing men voor ogen heeft. Personeel blijkt hierin een grote rol te kunnen vervullen. Zo moet personeel efficiënter ingezet worden en mogen zij actiever verkopen. Het behouden van goed personeel blijkt echter lastig: 80% van de respondenten geeft aan te zorgen voor een goede sfeer in de hoop dat dit leidt tot betere prestaties, tevreden klanten en dus een bloeiend bedrijf. 23% van de respondenten geeft aan de bedrijfsvoering te hebben aangepast op het personeelstekort door o.a. de inzet van tijdelijke krachten, hoewel dit bemoeilijkt wordt door nieuwe wet- en regelgeving voor de inzet van flexibel horecapersoneel.

Gastvrij Rotterdam

GROUP7 presenteert de onderzoeksresultaten uit het onderzoek ‘Uitdagingen en beperkingen in horeca en catering’ tijdens Gastvrij Rotterdam. Deze horecabeurs vindt plaats van 23 tot en met 25 september 2019 in Ahoy Rotterdam.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: