"Obstakels zien we als uitdagingen"

7 februari 2020 | Lieke Hoekstra

Marjolein en Bas Hendrikx runnen samen de Délifrance in Gorinchem. Als je de zaak in het Piazza Centrum binnen loopt dan hangt er een fijne, knusse en gezellige sfeer. "De mensen die we willen aanspreken zijn vooral mensen die snel een lekker en kwalitatief goed broodje willen eten en een koffietje willen drinken. Die zijn hier ook zeker, maar ook zijn er vaak jonge gezinnen en oudere koppels bij ons te vinden", vertelt Marjolein.

Bas, die het pand naast de Délifrance zit met ‘Bakker Bas’ en Marjolein hebben het filiaal in Gorinchem overgenomen. "Toen we hier begonnen leek ons de nieuwe uitdaging en het contact met de mensen heel leuk." Ook begonnen ze met een missie: "We willen ooit nog de muur tussen de Délifrance en de Bakker Bas weg halen en één grote samenwerking starten, dat is al het plan vanaf het begin geweest", vertellen ze samen.

 

‘Dit zien we niet als obstakels of hindernissen, maar juist als uitdaging.’

 

In’s and out’s

In totaal hebben ze aardig wat zitplaatsen in het restaurant. 66 om precies te zijn en daar is het terras nog niet bij gerekend. "In de winter stallen we een groot deel van het terras ergens anders en hebben we het zogeheten winterterras, waarbij er maar 3 tafels buiten staan, voor de rokers."

Ze geven aan dat voor Délifrance en dan niet alleen in Gorinchem, maar voor alle filialen, iets wat hen uniek maakt, de gehele Franse stijl is doorgevoerd. Dat zie je niet alleen terug in het menu, maar ook in het interieur. "Ik vind het altijd heel leuk als mensen met Franse woorden je begroeten of bedanken. Dan heb je toch wel echt door dat het goed overkomt."

Marjolein vertelt dat er een aantal broodjes door het jaar heen, veel besteld worden, maar dat de Filet American met ei en ui toch echt wel het meest bestelde broodje is.

Omdat ze een onderdeel zijn van de grote keten Délifrance, hebben ze weinig inspraak als het gaat om de broodjes die ze serveren. "Buiten hebben we een bord hangen, waarop we wel een zelf verzonnen broodje mogen plaatsen. Dit is dan wel een tijdelijk gerecht en om de zoveel tijd veranderen we dat weer naar iets anders."

Gekste verhalen

In het piazza centrum is de Délifrance de enige die echt een toilet aanbiedt, hier vragen ze dan ook 50 cent voor, maar toch zijn er altijd mensen die niet betalen en zo weg lopen alsof er niks is gebeurd. "Het meest smerige dat ik ook heb aangetroffen in het toilet, was toen iemand het helemaal had onder gespuugd. Het aller vervelendste is vaak aan dit soort situaties, dat mensen het zelf niet komen vertellen, dit moet je dan van een andere klant horen."

Social media

Als het gaat om klanten werven door middel van social media, zijn ze zeker wel actief en dan met name op facebook, maar het hoofdkantoor van Délifrance heeft ook veel te zeggen over wat er geplaatst wordt. "ls wij er iets op zetten wat hen niet bevalt, is het er zo weer vanaf."

Regels, regels, regels

Eisen en regels… iets waar elke ondernemer mee te maken heeft en waar ze zich allemaal aan moeten houden. Vooral de gemeente stelt veel eisen, zoals: de afmetingen van het terras, de borden die ze buiten zetten en natuurlijk de drankwet. "Dit zien we niet als obstakels of hindernissen, maar juist als uitdaging."

Concurrentie in de buurt

Ze vertellen over de concurrentie: "Er zijn geen lunchrooms bij gekomen hier in de buurt, sinds we het hebben overgenomen. Wel is er in de buurt een nieuw winkelcentrum geopend en is er in het centrum veel te beleven, dus merken ze wel dat de drukte steeds iets minder wordt. Het is hier bijvoorbeeld op zaterdag echt niet meer zo druk als het altijd was."

“HO, PERSONEEL!”

In Gorinchem zijn er ongeveer 10 mensen in dienst. Marjolein verteld dat personeel vinden echt heel lastig is. "Als we opzoek zijn naar personeel plaatsen we een bericht op facebook en hangen we bordjes op in het restaurant, maar of het duurt heel lang voor we enig gehoor krijgen of we krijgen gewoon niks. Dan plaatsen we een advertentie op bijvoorbeeld Indeed, dan krijg je wel 10 sollicitaties binnen, maar komen er vervolgens 9 niet opdagen. En altijd blijft de vraag, gaat dit werken, is deze persoon geschikt, etc."

Toekomst

Als we het hebben over de toekomst wordt Marjolein gelijk vrolijk. Er is een goede tijd in zicht waarbij ze willen groeien in de catering en de samenwerking met Bakker Bas willen vergroten. "De toekomst is altijd blij, we hopen goed vast personeel te vinden en ons als klein filiaal in de aspecten waar mogelijk, te kunnen uitbreiden."

Deze crossmediale productie is gemaakt door Lieke Hoekstra, studente van NIMETO Utrecht (Media & Communicatie). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: