Nu toch echt overleg over heropening restaurants

11 november 2020 | redactie

Het kabinet bespreekt momenteel met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de mogelijkheden voor een spoedige heropening van restaurants. Er zou een proef op tafel liggen met 25 restaurants, waarbij bekeken wordt of ze onder voorwaarden weer kunnen openen. Bronnen hebben dit bevestigd na berichtgeving van RTL Nieuws. KHN maakt zich hard voor een geleidelijke heropening van elk type horeca.

Op 14 oktober moesten alle restaurants, cafés en lunchrooms de deuren wederom sluiten, wat voor de ondernemers in de branche een flinke klap was. Het aandeel van de horeca op het totale aantal geregistreerde besmettingen is ongeveer 20 procent. Een hoog percentage, maar restaurants bleken verantwoordelijk voor zo'n 5 procent van de besmettingen, wat veel lager is dan het gemiddelde binnen de horeca. De verwachting van veel horecaondernemers is dat ze dit jaar niet meer openen. Het kabinet meldde al dat de horeca in ieder geval tot half december gesloten blijft.

Maximaal vier personen per tafel

Het OMT adviseerde het kabinet om te onderzoeken of en hoe restaurants weer veilig konden openen. Nu wordt dus bekeken hoe dat mogelijk is. Per tafel komt er naar verwachting een maximum van vier personen. Ook het gebruik van kuchschermen en mondkapjes (bij verplaatsingen) wordt onderzocht, net als afspraken over sluitingstijden en alcohol.

Inmiddels heeft KHN gereageerd. De tekst uit het persbericht lees je hieronder:

De horeca heeft het als gevolg van (de verlenging) van de coronamaatregelen enorm moeilijk. De onzekerheid is groot – er is nog steeds geen perspectief - en de horeca heeft de afgelopen maanden veel ingeleverd; ondernemers zijn door hun reserves heen. In het tweede kwartaal van dit jaar daalde de omzet in de horeca als geheel met ca. 57 procent ten opzichte van een jaar eerder. Om het belang van aanvullende financiële steun, perspectief en een routekaart voor een heropening nogmaals te adresseren, initieerde KHN een gesprek met minister-president Rutte om dieper in te gaan op de uitzichtloze situatie waarin de horeca nu verkeert.

Kleine opsteker voor de branche

Horecaondernemers hebben het enorm moeilijk; de vaste lasten lopen door, terwijl er geen tot nauwelijks inkomsten zijn. Bovendien is er (nog steeds) geen perspectief op een heropening. De onzekerheid en pijn lijkt vooralsnog niet over te komen bij het kabinet. Daarom initieerden KHN-voorzitter Robèr Willemsen en KHN-directeur Dirk Beljaarts een gesprek met minister-president Rutte om o.a. aandacht te vragen voor de noodzaak van extra financiële steun, meer perspectief voor de gehele sector en om te praten over een slim plan voor een gefaseerde horeca opening op een veilige manier, met zo min mogelijk restricties. In het gesprek van een uur werd dieper ingegaan op de huidige situatie en de onzekerheid, boosheid en het verdriet waar horecaondernemers mee te maken hebben.

Ondanks huidige aanpak van crisis blijft dialoog essentieel

Willemsen: “Het gesprek met de minister-president was kritisch, maar constructief. Hij heeft aangegeven de situatie te erkennen en waardeert het enorm dat de branche zelf oplossingen aandraagt, bijv. het plan voor slimme maatregelen. Echter wordt het nu echt tijd dat er perspectief wordt geboden en dat er wordt doorgepakt richting een heropening van de horeca. Bovendien is door de verplichte sluiting, waarbij de horeca (zonder goede onderbouwing) opgeofferd lijkt te worden voor de volksgezondheid, het noodzakelijk dat de overheid de portemonnee trekt. Het kan niet zo zijn dat je de horeca voor 100% sluit en bijvoorbeeld maar de helft van de vasten lasten vergoed. Naast een verplichte sluiting, hoort dan ook een vergoeding van 100% te staan.”

De minister-president heeft aangegeven dat hij zich realiseert dat horecaondernemers zelf al heel veel aan eigen spaargeld en tegoeden hebben ingelegd en dat hij de oproep van KHN voor extra steun dan ook begrijpt. Rutte erkent dat het slimme plan nodig is, ook gezien de behoefte van de samenleving aan het samenkomen in de horeca. Hij verwacht voor eind volgende week te kunnen laten weten of de horeca voor de kerst open kan. 

Ondersteuning intensiveren. Waar zet KHN op in?

KHN is van mening dat met het aanscherpen van de coronamaatregelen – waarmee ondernemen in de horeca nagenoeg onmogelijk wordt - een afbouw van financiële steunmaatregelen absoluut onverantwoord is. KHN heeft daarom onderstaande verbeterpunten meegegeven aan Kamerleden, maar ook aan de minister-president. Ook de komende week gaat KHN opnieuw in gesprek met het kabinet, Kamerleden, VNO-NCW en MKB-Nederland om te pleiten voor een solide steunpakket voor de horeca. Het Kabinet is nu aan zet. KHN zet in op:

  • De toegangsdrempel voor het omzetverlies voor de TVL moet niet omhoog. De TVL-vergoeding moet naar 100 procent. Zonder een maximum.
  • De NOW-vergoeding moet weer terug naar maximaal 90% (in het derde steunpakket gaat dat naar 80%). Overigens is het voor onze sector al nooit feitelijk 90% geweest, eerder 60-65% doordat sommige kosten niet worden vergoed, het omzetverlies niet 100% is en de loonsom lager is dan de referentiemaand.
  • Ontslagen worden onvermijdelijk. Voorkom dat werkgevers die het al zwaar genoeg hebben ook nog eens verplichte transitievergoedingen moeten betalen. Die transitievergoedingen moeten direct worden vergoed aan werknemers via het UWV.
  • Deeltijdontslag (en dus ook deeltijd-WW) moet mogelijk worden gemaakt.

 

Horeca is klaar voor verantwoorde opening

De afgelopen periode heeft KHN met partners (MKB-Nederland en VNO-NCW) en de diverse ministeries gesproken over een slim plan hoe de horeca gefaseerd (en gekoppeld aan de routekaart van het kabinet) op een veilige manier open kan. Op dit plan kan in de komende tijd worden voortgeborduurd, zodat er niet maar één knop is om aan te draaien (open/dicht). Het uitgangspunt voor de ontwikkeling van het plan is dat het plan voor élk (!) type horecabedrijf leidt tot open gaan met zo min mogelijk restricties. Er is namelijk een wereld van mogelijkheden tussen alles open of alles dicht. De komende tijd wordt de laatste hand gelegd aan het plan en zal middels fieldlabs in gesloten horecagelegenheden worden gekeken naar de resultaten van maatregelen en het toepassen ervan. De selectie van de 25 horecazaken zullen een goede afspiegeling zijn van de horecasector als geheel en zal worden gemaakt in samenwerking TNO en het RIVM. De uitkomsten van de fieldlabs moeten op korte termijn zorgen dat (élk) ! type horecabedrijf geleidelijk open kan gaan met zo min mogelijk restricties.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Interview
Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven? "Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan o ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: