Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

21 september 2020 | Thijs Jacobs

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter." Met name cafés hebben binnen de horeca last van de maatregelen, maar ook evenementen kunnen moeilijker doorgang vinden vanwege de nieuwe coronamaatregelen. 

De nieuwe maatregelen op een rijtje:

Het betreft de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden)
het late cafébezoek wordt ontmoedigd, daarom gaan om middernacht de lampen aan en de muziek uit. Om 01.00 uur moeten alle gasten weg zijn.
het aantal mensen dat bij elkaar aanwezig mag zijn - bijvoorbeeld voor een borrel - wordt teruggebracht van 100 naar 50, dat geldt zowel voor binnen als voor buiten.
begrafenissen, religieuze bijeenkomsten, demonstraties en dans- en theatervoorstellingen worden uitgezonderd van de hiervoor genoemde 50-personenregel.
voor georganiseerde samenkomsten met meer dan 50 personen geldt vanaf nu een meldplicht.
de maatregelen gingen zondag om 18.00 uur in.
de zes genoemde regio's nemen hiernaast nog specifieke maatregelen, die zij zelf communiceren.

 

Druk op de zorg

De maatregelen zijn ingesteld om een verwachte, en te hoge, druk op de zorg te voorkomen. Het aantal besmettingen heeft zich verdubbeld in een week tijd, waardoor experts verwachten dat het aantal ziekenhuisopnames binnen een paar weken in hetzelfde tempo stijgt. Mensen die besmet zijn, belanden immers niet direct in het ziekenhuis. 

Het is inmiddels bekend dat dertig procent van de vastgestelde besmettingen zich voordoet bij twintigers. Driekwart van de positief geteste mensen is onder de vijftig jaar oud. Sinds juni is geen enkele persoon onder de vijftig aan het coronavirus overleden. Dit zorgt op dit moment voor een 'duivels dilemma'; het is volgens experts echter niet mogelijk om jongere en oudere generaties volledig te scheiden, waardoor de noodzaak van het instellen van extra maatregelen bestaat. Juist om de ouderen te beschermen. 

Is de horeca dan een brandhaard?

De cijfers wijzen er niet op. Bij driekwart van de besmettingen is niet duidelijk waar de besmetting is opgelopen. 14 procent is in een thuissituatie besmet. Op het werk (2 procent) raken bijna twee keer zoveel mensen besmet als in de horeca (ruim 1 procent). 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food
Utrechtse Lijnmarkt blijft in trek: ook speciaalzaak Strovaii opent haar deuren

De Utrechtse Lijnmarkt blijft onverminderd populair onder eigenaren van speciaalzaken. Medio maart opent traiteur en streekwinkel Strovaii haar deuren aan Lijnmarkt 27. Het is de zoveelste foodspeciaalzaak die een winkelruimte huurt in de straat. Utrechter Rob van de Bergh, kok en eigenaar van Strov ...

De horeca naar de stembus deel vijf; D66

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Lunchroom wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers. B ...

Corona
Ruim de helft van Nederland vindt dat terrassen weer open kunnen

Uit onderzoek van I&O Research - in opdracht van de NOS - blijkt dat zes op de tien Nederlanders vindt dat de terrassen weer open kunnen. I&O Research doet regelmatig onderzoek naar het draagvlak van de coronomaatregelen. Uit het onderzoek blijkt dat de steun voor de maatregelen steeds verde ...

Interview Longread Themamaand energie
Lunchroomondernemers besparen op energie en maken zich op voor een tijdperk na corona

Besparen op vaste lasten is onvermijdelijk in deze uitdagende tijden. Een van de terugkerende posten is energie. Wanneer je het energieverbruik kunt laten dalen in de lunchroom, dan is er een goede besparing mogelijk. Zeker nu, want je mag immers geen gasten ontvangen in je lunchroom, waardoor de ve ...

Horeca naar de stembus deel vier: de SP

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Lunchroom wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers. B ...

Financieel Horeca & Belasting
4 keer investeringsvoordeel voor uw lunchroom!

Waarschijnlijk kijkt u verbaasd op bij het lezen van de titel van dit artikel. In deze crisistijd investeren in mijn horecazaak, dat kan toch niet de bedoeling zijn? Toch kan het fiscaal voordelig kunnen zijn om uw investeringen niet uit te stellen. De Belastingdienst heeft namelijk de Baangerelatee ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: