Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

14 november 2019 | David Bakker

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant en gast, want nog nooit was het mogelijk in één oogopslag te zien welk restaurant in de regio de meeste vega(n) opties serveert.

LEKKER VEGA Recensent Isabel Boerdam, ook wel bekend als De Hippe Vegetariër, reikt het eerste gouden LEKKER VEGA Keurmerk uit aan Marion Pluimes, eigenaresse van restaurant LOFF in Breda.

Vegetarische groei in de horeca

Vorig jaar al bleek uit onderzoek van Koninklijke Horeca Nederland dat 70% van de horecaondernemers ziet dat gasten vaker kiezen voor een vegetarisch gerecht. 36% van hen heeft ook meer vegetarische gerechten op de kaart staan dan voorheen, en die trend is het laatste jaar alleen maar toegenomen. Dit maakt het vegetarisch aanbod in Nederland steeds veelzijdiger. Daardoor is de lat hoger gaan liggen: een salade geitenkaas of pasta met paddenstoelen is inmiddels niet meer voldoende.

Rangschikking in het Nederlandse vega-aanbod

Deze interessante vegetarische ontwikkelingen in de Nederlandse horeca vragen om een nieuw waarderingsmodel. Hiertoe ontwikkelde de Vegetariërsbond in samenwerking met duurzaam food communicatiebureau Green Food Lab (bekend van de Nationale Week Zonder Vlees) het LEKKER VEGA Keurmerk voor restaurants. Dit keurmerk maakt onderscheid tussen een ‘algemeen niveau’ en speciale waarderingen in de vorm van ‘brons’, ‘zilver’ en ‘goud’ waarmee de vegetarische inzet van een restaurant geduid wordt. Voor elk van deze niveaus gelden specifieke voorwaarden. Zo dient een restaurant altijd twee vegetarische keuzes aan te bieden, om het algemene LEKKER VEGA keurmerk te ontvangen. Voor een bronzen waardering dient de menukaart voor 30% uit vegetarische keuzes te bestaan, voor een zilveren waardering is dit 75% waarvan 30% veganistisch, en voor een gouden waardering is dit 100% waarvan 50% veganistisch. Dus of het nu een eetcafé betreft met een mooi vegetarisch hoofdgerecht, een culinaire broedplaats of een vegan lunchroom: iedere eetgelegenheid die gastvrij is voor vegetariërs is een LEKKER VEGA restaurant met een eigen LEKKER VEGA waardering.

Het keurmerk voor vega-liefhebbers

Met het LEKKER VEGA Keurmerk voor restaurants wil de Vegetariërsbond recht doen aan het rijke vegetarische aanbod in de Nederlandse horeca, vega-liefhebbers wegwijs maken in dit veelzijdige aanbod en zorgen dat ze vinden wat bij hen past. Een win-win situatie voor restaurant en gast, want nog nooit was het mogelijk in één oogopslag te zien welk restaurant in de regio de meeste vegetarische opties serveert. Op lekkervega.nl is binnenkort het volledige LEKKER VEGA overzicht van restaurants te vinden, inclusief recensies van de LEKKER VEGA Recensent. Hier kunnen restaurants gezocht worden op LEKKER VEGA niveau en op provincie, postcode of woonplaats. Ook kunnen restaurants zich hier aanmelden, waarna hun menukaart beoordeeld wordt en het restaurant een LEKKER VEGA niveau toegewezen krijgt. De Vegetariërsbond streeft naar een database met minimaal 500 LEKKER VEGA restaurants in 2020.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Coronacrisis
Onderzoek: consument heeft begrip voor horecamaatregelen horeca

Namens de Nederlandse horecaondernemers en Bureau Fris, heeft House of Watt onderzoek gedaan naar de behoeftes van de horecagast in de nieuwe 'anderhalvemetereconomie'. Wat is de mening over het werken in shifts, een minimale besteding en het gebruiik van schermen in de horeca. Welke hore...

Internationaal Coronacrisis
Corona-uitbraak Duitsland: regels in restaurant werden niet nageleefd

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is niet uit de lucht komen vallen. Het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant staat aan de basis van de uitbraak, zo melden de Duitse autoriteiten. Elf personen zijn b...

Coffeelicious gelooft niet in de anderhalvemetereconomie en sluit locatie Rotterdam

Sinds de start van de coronacrisis heeft Coffeelicious er alles aan gedaan om het hoofd boven water te houden. Met succes. Echter nemen zij nu rigoureuze maatregelen om hun business weer gezond te maken en te behouden. De eerste knoop is doorgehakt: Coffeelicious Rotterdam sluit na dit weekend de...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

Koffie & thee Coronacrisis
Doppio opent op 1 juni en gaat zelfs een stapje verder

De medewerkers van de 29 vestigingen van Espressobarketen Doppio Espresso bereiden zich voor om op 1 juni de deuren weer te openen voor hun gasten. Naast de regels die voor iedere horecazaak gaan gelden, kiest de landelijke koffiefranchise voor extra maatregelen om veiligheid te bieden aan gasten en...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: