Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

14 november 2019 | David Bakker

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant en gast, want nog nooit was het mogelijk in één oogopslag te zien welk restaurant in de regio de meeste vega(n) opties serveert.

LEKKER VEGA Recensent Isabel Boerdam, ook wel bekend als De Hippe Vegetariër, reikt het eerste gouden LEKKER VEGA Keurmerk uit aan Marion Pluimes, eigenaresse van restaurant LOFF in Breda.

Vegetarische groei in de horeca

Vorig jaar al bleek uit onderzoek van Koninklijke Horeca Nederland dat 70% van de horecaondernemers ziet dat gasten vaker kiezen voor een vegetarisch gerecht. 36% van hen heeft ook meer vegetarische gerechten op de kaart staan dan voorheen, en die trend is het laatste jaar alleen maar toegenomen. Dit maakt het vegetarisch aanbod in Nederland steeds veelzijdiger. Daardoor is de lat hoger gaan liggen: een salade geitenkaas of pasta met paddenstoelen is inmiddels niet meer voldoende.

Rangschikking in het Nederlandse vega-aanbod

Deze interessante vegetarische ontwikkelingen in de Nederlandse horeca vragen om een nieuw waarderingsmodel. Hiertoe ontwikkelde de Vegetariërsbond in samenwerking met duurzaam food communicatiebureau Green Food Lab (bekend van de Nationale Week Zonder Vlees) het LEKKER VEGA Keurmerk voor restaurants. Dit keurmerk maakt onderscheid tussen een ‘algemeen niveau’ en speciale waarderingen in de vorm van ‘brons’, ‘zilver’ en ‘goud’ waarmee de vegetarische inzet van een restaurant geduid wordt. Voor elk van deze niveaus gelden specifieke voorwaarden. Zo dient een restaurant altijd twee vegetarische keuzes aan te bieden, om het algemene LEKKER VEGA keurmerk te ontvangen. Voor een bronzen waardering dient de menukaart voor 30% uit vegetarische keuzes te bestaan, voor een zilveren waardering is dit 75% waarvan 30% veganistisch, en voor een gouden waardering is dit 100% waarvan 50% veganistisch. Dus of het nu een eetcafé betreft met een mooi vegetarisch hoofdgerecht, een culinaire broedplaats of een vegan lunchroom: iedere eetgelegenheid die gastvrij is voor vegetariërs is een LEKKER VEGA restaurant met een eigen LEKKER VEGA waardering.

Het keurmerk voor vega-liefhebbers

Met het LEKKER VEGA Keurmerk voor restaurants wil de Vegetariërsbond recht doen aan het rijke vegetarische aanbod in de Nederlandse horeca, vega-liefhebbers wegwijs maken in dit veelzijdige aanbod en zorgen dat ze vinden wat bij hen past. Een win-win situatie voor restaurant en gast, want nog nooit was het mogelijk in één oogopslag te zien welk restaurant in de regio de meeste vegetarische opties serveert. Op lekkervega.nl is binnenkort het volledige LEKKER VEGA overzicht van restaurants te vinden, inclusief recensies van de LEKKER VEGA Recensent. Hier kunnen restaurants gezocht worden op LEKKER VEGA niveau en op provincie, postcode of woonplaats. Ook kunnen restaurants zich hier aanmelden, waarna hun menukaart beoordeeld wordt en het restaurant een LEKKER VEGA niveau toegewezen krijgt. De Vegetariërsbond streeft naar een database met minimaal 500 LEKKER VEGA restaurants in 2020.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

Food Amsterdam
Amsterdams hamburgerrestaurant Lombardo’s ondersteunt Villa Joep met speciale burger

Restaurant Lombardo’s, het Amsterdamse hamburgerrestaurant van chefkok Martijn Verdonk, geeft aan de decembermaand een speciaal tintje door vanaf vandaag tijdelijk een speciale burger voor het goede doel op de menukaart te zetten. De helft van de opbrengst van deze burger, die ontwikkeld werd ...

Amsterdam Opening
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïns...

Opening
Anne&Max opent eerste vestiging in Apeldoorn

Op maandag 16 december zal in het centrum van Apeldoorn een nieuwe Anne&Max in samenwerking met foodservicebedrijf Albron openen. Het pand ligt op de hoek van de Hoofdstraat en de Kapelstraat. Met een paar minuten lopen sta je voor de deur bij CODA; hét cultuurhuis van Apeldoorn. Het pand...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: