Nederlandse restaurants kunnen jaarlijks 582 miljoen euro besparen

12 januari 2020 | redactie

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit besparingspotentieel is maandag 13 januari bekendgemaakt tijdens de Horecava in de RAI Amsterdam op de slotdag van de Food Waste Challenge. Ook is het gezamenlijke besparingsdoel voor 2030, een reductie van 50%, onthuld door minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Rabobanks groepsdirectievoorzitter Wiebe Draijer. Om naar dit doel toe te werken lanceerde minister Schouten het #Verspillingsvrij- logo voor horecabedrijven en de Foodybag-campagne.

De Food Waste Challenge is een door Rabobank georganiseerd traject in samenwerking met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan. Het is de eerste keer dat een dergelijk grootschalig initiatief in de horecasector is georganiseerd.

In Nederland wordt ongeveer een kwart van het voedsel verspild. De horecasector is daarbij een belangrijke aandeelhouder met 14 procent van het totaal. Deelnemers aan de Food Waste Challenge probeerden op twee fronten winst te behalen om verspilling in hun horecazaken in te dammen: op het keukenafval tijdens de voorbereiding en de bordresten, wat terugkomt op de borden van de gasten. Daarbij kregen ze hulp van experts van Wastewatchers en Hotelschool The Hague.

Verbetering verdienmodel

De Food Waste Challenge is een programma opgezet door de bank om in de horecasector de ecologische voetafdruk van voedsel te verkleinen. “De marges in de horeca zijn klein. Tegelijkertijd is het toch een voedselverspillingshotspot,” aldus Jos Klerx, sectorspecialist Horeca & Recreatie bij Rabobank. “Het lijkt dan een abc’tje, maar de mogelijkheden voor voorkomen, verminderen en verwaarden van verspilling moeten wel inzichtelijk gemaakt worden. Dat lukt dankzij de Food Waste Challenge, wat bijdraagt aan het verdienmodel e?n aan het verduurzamen van de onderneming.”

21 procent minder verspild

Bijna honderd horecazaken rondden het gehele uitdagingstraject met succes af. Na een nulmeting, waarbij gedurende alle openingsdagen in een week het voedselafval werd gemeten, werd het besparingsdoel vastgesteld. Het uitgangspunt was dat er in korte tijd 12,5% minder verspild zou worden. Hierna werkten de bedrijven zes weken met hulp van de experts aan het realiseren van deze ambities. Bij de slotmeting is wederom gedurende een week al het voedselafval gemeten. Hieruit blijkt dat deze restaurants gemiddeld maar liefst 21 procent minder verspilling hebben behaald.

In 2030: 50% reductie

Vanuit de resultaten uit de nulmeting is het besparingspotentieel voor alle (hotel)restaurants berekend. Dit komt neer op 61 miljoen kilo minder voedselverspilling, wat evenveel is als e?e?n jaar voedsel voor alle inwoners van de stad Haarlem. Dit is een potentie?le kostenbesparing van

582 miljoen euro voor de sector en een reductie van 121.000 ton CO2-uitstoot. De Verenigde Naties hebben als doel gesteld om in 2030 50% minder voedsel te verspillen. De Nederlandse restaurants moeten hiervoor een reductie realiseren met een economische waarde van 291 miljoen euro.

Foodybag

Bij de presentatie van de cijfers in de RAI Amsterdam stonden de doelen voor 2030 op een manshoge Foodybag, onthuld door minister Carola Schouten en Wiebe Draijer. Om ook de horecagasten meer te betrekken, start het ministerie van LNV in samenwerking met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en de stichting Natuur & Milieu een campagne, waar de Foodybag met mascotte Becky een prominente rol in spelen.

In september 2020 start de tweede editie van de Food Waste Challenge. Vanaf vandaag kunnen gei?nteresseerde horecaondernemers zich al opgeven voor dit besparingsprogramma.

Meer informatie is te vinden op: www.rabobank.nl/foodwastechallenge.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

In verband met de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn horecagelegenheden gesloten geweest. Dat is heel vervelend voor jou als lunchroomondernemer, maar wat kun je beter doen om je naamsbekendheid en omzetkansen te vergroten dan meedoen met de wedst...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: