Nederlanders willen gezonder eten

15 november 2011
Nederlanders willen gezonder eten

Steeds meer Nederlanders willen hun eetpatroon verbeteren: 41 procent wil gezonder eten. Tegelijk vindt 43 procent van de consumenten het moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Onderzoeksbureau GfK meldt dat. Dat
bureau deed op verzoek van het Voedingscentrum de afgelopen jaren onderzoek onder 2200 Nederlanders.

*Meer informatie*
De nieuwste resultaten laten een paar opvallende trends zien. De groeiende wens onder de Nederlandse bevolking om gezonder te eten is hiervan een voorbeeld. In 2009 had 35 procent van de Nederlanders de intentie het eigen eetpatroon verbeteren. In 2011 is dit gestegen naar 41procent. Wel geven nu meer mensen aan het moeilijk te vinden om het eigen eetpatroon te verbeteren (43 procent dit jaar tegenover 37 procent in 2007). Meer dan de helft van de consumenten wil daarom graag meer informatie over gezond eten en een groter aanbod van gezonde producten.

*Meer betalen voor gezond product*
Bijna driekwart van de consumenten vindt het belangrijk dat fabrikanten voedingsmiddelen gezonder maken; zij vinden dat bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden en soepen minder zout kunnen. Maar liefst 2 op de 3 Nederlanders is ook bereid om iets meer te betalen voor een gezonder product.

*Minder snoepen*
Het meest genoemde gedrag om te verbeteren is: minder snoepen (19 prcent), gezond(er) eten (17 procent) en meer/vaker fruit eten (15 procent). Als consumenten gezond willen eten, letten ze het meeste op genoeg groenten eten, gevarieerd eten en genoeg fruit. Opvallend genoeg eten Nederlanders echter nog altijd veel te weinig groente en fruit. Dat blijkt uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling (RIVM, oktober 2011).

*Lastig*
Gezond eten blijkt soms lastig. Daarom willen consumenten meer praktische informatie om gezond te eten. Veel meer mensen (57 procent) dan in 2007 (35 procent) geven aan hieraan wel eens behoefte te hebben. Dit geldt voor jongeren vaker dan voor ouderen. Bijna de helft van de Nederlanders wil bovendien graag bij de aankoop van voedingsmiddelen geïnformeerd worden over welke producten gezond zijn en welke niet.

*Minder zout, suiker en vet*
Winkels zouden volgens 53 procent van de consumenten ook meer gezonde producten moeten aanbieden. Ook fabrikanten kunnen hun producten gezonder maken, vindt driekwart. Kant-en-klaarmaaltijden en soepen, maar ook brood en groente in blik of glas zou bijvoorbeeld minder zout kunnen. Minder vet en minder suiker scoren ook hoog op de wensenlijst van consumenten. En als de producten gezonder worden, dan is tweederde van de mensen bereid daarvoor iets meer te betalen.

~Joke Adema~

Overig nieuws