MOAK Pancakes verkoopt pannenkoeken van honderd euro. Een succesverhaal

14 januari 2020 | Daan Lamme

Een modern pannenkoekenrestaurant dat hiphop muziek draait, waar je mooie foto’s kan maken én waar je merchandise kan kopen? Dit alles kan bij MOAK Pancakes in Amsterdam. Sten en Sammy begonnen in 2016 op de De Clerqstraat en hebben recent hun derde vestiging op de Ferdinand Bolstraat geopend. Medeoprichter Sten van den Bedem over het succes.

‘’Sammy heeft al een aantal ondernemingen gehad en ik wilde eigenlijk altijd al een onderneming starten. Ik wist alleen nog niet wat voor onderneming.’’ Toen Sten in zijn eentje aan het reizen was in Thailand schoot hem iets te binnen; een pannenkoekenrestaurant. Maar niet een ouderwets pannenkoekenrestaurant; hij wilde het moderner aanpakken. ‘’Ik wilde dat het er fotogeniek uit zou gaan zien en om die reden heb ik toen voor American pancakes gekozen. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen.’’

‘’We begonnen eerst met een locatie, die we in februari 2016 zijn gestart. Onze tweede vestiging (ook in Amsterdam) zijn we in oktober 2017 gestart en de derde is in november opengegaan. Die derde vestiging is wel iets anders dan de andere twee. Bij onze derde vestiging komt er naast een pannenkoekenrestaurant ook een cocktailbar in. MOAK is op de begane grond en de cocktailbar is in de kelder. Op het moment dat MOAK dichtgaat dan sluiten we het af met een deur. Mensen kunnen dan met de trap naar beneden waardoor ze bij de bar terecht komen.’’

Sten en Sammy hebben niet een standaard pannenkoeken restaurant. Ze hebben het op een manier gedaan hoe ze het zelf tof vinden. ‘’We proberen gewoon echt een eigen stijl neer te zetten. We geloven er ook alletwee in dat dat op lange termijn veel beter werkt. We willen geen eendagsvlieg zijn.’’ En het werkt. Veel publiciteit in de media, eigen merchandise en een pannenkoek van honderd euro (die elke maand een peer keer wordt verkocht) is niet niks.

‘’Wij bedenken onze pannenkoeken zelf. Mijn compagnon Sammy houdt zich vooral bezig met het ontwikkelen van nieuwe soorten pannenkoeken.’’ Sammy kijkt naar nieuwe smaken waar we eventueel iets mee kunnen proberen. Het is belangrijk dat de pannenkoek er ook goed uitziet; zo kan de pannenkoek gedeeld worden via social media."

Het gebruik van social media

Ongeveer 50 procent van de mensen die bij MOAK eet is toerist, 50 procent is Amsterdammer. Er komen veel influencers langs, die vaak ook op de foto gaan en de foto delen op sociale media. Dit is heel goed voor de bekendheid van MOAK. Wie wil er nou niet gratis promotie? Bovendien gebruikt MOAK af en toe ook foto’s van klanten die er hebben gegeten.

Sten: ‘’We hebben een mix van foto’s die we plaatsen. Er worden foto’s gepost die worden gemaakt bij een fotoshoot, maar we gebruiken ook foto’s van mensen die hier zijn geweest.

We hebben eens in de zoveel tijd een fotoshoot, meestal op het moment dat we een nieuwe menukaart krijgen. We fotograferen dan gelijk de nieuwe gerechten, die we uiteindelijk kunnen gebruiken voor onze sociale media.’’ Dit heeft ook geholpen bij het promoten van ‘De Golddigger’, de pannenkoek van honderd euro."

Duurste pannenkoek van Nederland

Sten & Sammy wilden graag één van de duurste pannenkoeken van Europa verkopen. Ze hebben toen gekeken hoe ze dat het beste konden aanpakken. ‘’Uiteindelijk zijn we gekomen op goud, Versace bord, Versace bestek; gewoon helemaal over de top. We hebben toen een persbericht geschreven en daarbij uitstekende foto's toegevoegd. Het heeft uiteindelijk wel gewerkt. We staan op verschillende nieuwssites, en de telegraaf is zelfs een keer langs geweest om te filmen. De pannenkoek wordt ook echt besteld, gemiddeld 2-3 keer per maand (per filiaal).’’

Een goed lopende zaak, veel aandacht van media én veel positieve recensies; iets waar elke horecaondernemer van kan dromen. Toch hebben Sten & Sammy nog wel een doel wat ze willen behalen; ze willen heel graag naar het buitenland. ‘’We gaan waarschijnlijk een pop-up store doen in London. Dat zou dan voor 2 weekenden zijn.’’

Tot die tijd zijn ze eerst bezig met het afmaken van hun derde vestiging in Amsterdam. Wilt u meer informatie over de menukaart, het adres óf wilt u foto’s zien van pannenkoeken? Vergeet dan zeker op niet op onze site te kijken.

Deze crossmediale productie is gemaakt door Daan Lamme, student van NIMETO Utrecht (Media & Communicatie). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horecaondernemers zijn positiever dan een jaar geleden

De horeca kijkt met vertrouwen naar 2020, zo blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ-visierapport ‘2020 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. De consumentenbestedingen zullen waarschijnlijk op peil blijven en buitenlandse toeristen weten ons land nog steeds goed te vinden. Er ...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Koffie & thee Achtergronden
Starbucks vraagt teveel voor plantaardige melk

Als je bij Starbucks een cappuccino met havermelk bestelt betaal je 70 cent extra. Dit botst met hun eigen klimaatdoelstellingen, want de milieu-impact van plantaardige melk is gemiddeld meer dan de helft lager dan die van koemelk. ProVeg verzoekt daarom de toeslag op plantaardige melk te laten vall...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: