Minder cafetaria's, meer lunchrooms

30 april 2014 |
Minder cafetaria's, meer lunchrooms<

Het aantal bedrijven in de fastservicesector is in Nederland de afgelopen vijf jaar met 572 bedrijven toegenomen, een groei van 5,7%. Met name het aantal ijssalons en lunchrooms
nam toe. Dit blijkt uit het onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond.

Langetermijnontwikkeling
Nederland telde in 2013 bijna 10.700 bedrijven in de fastservicesector die bestaat uit ijssalons, cafetaria, fastfoodrestaurants, shoarmazaken, lunchrooms, pannenkoekenrestaurants, restauraties en overige kleinschalige spijsverstrekkers. Het aantal bedrijven neemt al meer dan tien jaar toe, maar de groei kwam de afgelopen vijf jaar in een stroomversnelling.

De sector wordt gekenmerkt door een relatief laag prijsniveau dit heeft door de recessie een positieve invloed. Door de verandering in het bestedingspatroon van consumenten, neemt de bezoekparticipatie geleidelijk toe. De verwachting is dat de groei de komende jaren gestaag zal doorzetten.

Groei in grote steden
In de grote steden nam het aantal bedrijven het sterkst toe. De toename bedroeg 6,7% in alle steden met meer dan 100.000 inwoners en 8,4% in de G4 (de vier grote steden).

Spectaculaire stijging
IJssalons weten het hoofd koel te houden tijdens de recessie. Landelijk nam het aantal de afgelopen vijf jaar met 30,4% toe. In de G4 nam het aantal ijssalons toe van 54 naar 84, een groei van 56%. Niet in alle steden werd groei gerealiseerd, in Zoetermeer (-50%), Dordrecht (-33,3%), Groningen (-25%) en Enschede (-16,7%) nam het aantal ijssalons af.

lunchrooms in de lift
Naast ijssalons zorgen lunchrooms, pannenkoekenrestaurants en shoarmazaken voor groei. Over de gehele linie geldt dat de groei in de grote steden sterker is dan het landelijk gemiddelde. Shoarmazaken doen het met name goed in Zwolle (75%), Amersfoort (66,7%) en Apeldoorn (40%). Lunchrooms stijgen hard in Zwolle (57,1%), Utrecht (34,7%) en Nijmegen (26,1%) en in Utrecht, Tilburg en Almere verdubbelde het aantal pannenkoekenrestaurants.

Afname cafetaria’s en fastfoodrestaurants
Het aantal cafetaria’s en fastfoodrestaurants nam landelijk af met respectievelijk 1,6% en 3,5%. In de grote steden was de daling sterker met een afname van circa 6%. Cafetaria’s namen vooral af in Leiden (-17,1%) Amsterdam (-14,1%) en Utrecht (-9,4%). Het aantal fastfoodrestaurants daalde vooral in Groningen (-45,5%), Enschede (-40%), Den Bosch en Nijmegen (beiden -37,5%).

Alles weten over de Nederlandse lunchroommarkt?
Uitgeverij PS: bv publiceert al sinds 2005 de Lunchroom marktverkenning.
"Download hier de Lunchroom Marktverkenning 2014":http://www.lunchroom.nl/download/46/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt en duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Opening Koffie & thee
Betjeman & Barton Den Haag heropent vernieuwde theewinkel

De winkel van Theekopers Betjeman & Barton aan de Aert van der Goesstraat 1 in Den Haag heeft een metamorfose ondergaan. De volledig verbouwde winkel van het bekende Franse kwaliteitstheemerk zal op 16 november 2019 feestelijk worden heropend door de directeur van Betjeman & Barton Frankrijk...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Villa Heidetuin heeft het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland

Het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland vind je dit jaar in Bergen op Zoom. De inzending van Villa Heidetuin gooide hoge ogen bij alle juryleden. Het winnende broodje heet ‘Gegrilde Aubergineburger’ en kan naar wens als vegetarisch gerecht besteld worden. De mystery jury was vol ...

Awards
SVH presenteert de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca  

Op vrijdag 8 november heeft SVH de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekend gemaakt. Voor deze jaarlijkse wedstrijd werden dit jaar 150 leerbedrijven genomineerd. Tot maandag 4 november zijn deelnemende leerbedrijven met elkaar de strijd aangegaan om de eerste mijlpaal van de wedstrij...

trends
Vijf trends op het gebied van (voedsel)verpakkingen

Er zijn een hoop ontwikkelingen gaande op het gebied van food verpakkingen. De consument kiest steeds meer voor gemak. Zij wensen betere en meer productinformatie, willen to- go verpakkingen en minder plastic verpakkingen. De consument bepaalt in grote mate de trends en ontwikkelingen voor food verp...

Koffie & thee
De red cups zijn terug bij Starbucks

De dagen worden korter, de temperatuur daalt gestaag en na het lange wachten is het vanaf vandaag eindelijk zo ver: de red cup is weer verkrijgbaar bij Starbucks! Het is de perfecte tijd om lekker warm binnen te zitten en samen met je vrienden en familie te genieten van de knusse wintermaanden. De s...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: