Minder cafetaria's, meer lunchrooms

30 april 2014 |
Minder cafetaria's, meer lunchrooms<

Het aantal bedrijven in de fastservicesector is in Nederland de afgelopen vijf jaar met 572 bedrijven toegenomen, een groei van 5,7%. Met name het aantal ijssalons en lunchrooms
nam toe. Dit blijkt uit het onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond.

Langetermijnontwikkeling
Nederland telde in 2013 bijna 10.700 bedrijven in de fastservicesector die bestaat uit ijssalons, cafetaria, fastfoodrestaurants, shoarmazaken, lunchrooms, pannenkoekenrestaurants, restauraties en overige kleinschalige spijsverstrekkers. Het aantal bedrijven neemt al meer dan tien jaar toe, maar de groei kwam de afgelopen vijf jaar in een stroomversnelling.

De sector wordt gekenmerkt door een relatief laag prijsniveau dit heeft door de recessie een positieve invloed. Door de verandering in het bestedingspatroon van consumenten, neemt de bezoekparticipatie geleidelijk toe. De verwachting is dat de groei de komende jaren gestaag zal doorzetten.

Groei in grote steden
In de grote steden nam het aantal bedrijven het sterkst toe. De toename bedroeg 6,7% in alle steden met meer dan 100.000 inwoners en 8,4% in de G4 (de vier grote steden).

Spectaculaire stijging
IJssalons weten het hoofd koel te houden tijdens de recessie. Landelijk nam het aantal de afgelopen vijf jaar met 30,4% toe. In de G4 nam het aantal ijssalons toe van 54 naar 84, een groei van 56%. Niet in alle steden werd groei gerealiseerd, in Zoetermeer (-50%), Dordrecht (-33,3%), Groningen (-25%) en Enschede (-16,7%) nam het aantal ijssalons af.

lunchrooms in de lift
Naast ijssalons zorgen lunchrooms, pannenkoekenrestaurants en shoarmazaken voor groei. Over de gehele linie geldt dat de groei in de grote steden sterker is dan het landelijk gemiddelde. Shoarmazaken doen het met name goed in Zwolle (75%), Amersfoort (66,7%) en Apeldoorn (40%). Lunchrooms stijgen hard in Zwolle (57,1%), Utrecht (34,7%) en Nijmegen (26,1%) en in Utrecht, Tilburg en Almere verdubbelde het aantal pannenkoekenrestaurants.

Afname cafetaria’s en fastfoodrestaurants
Het aantal cafetaria’s en fastfoodrestaurants nam landelijk af met respectievelijk 1,6% en 3,5%. In de grote steden was de daling sterker met een afname van circa 6%. Cafetaria’s namen vooral af in Leiden (-17,1%) Amsterdam (-14,1%) en Utrecht (-9,4%). Het aantal fastfoodrestaurants daalde vooral in Groningen (-45,5%), Enschede (-40%), Den Bosch en Nijmegen (beiden -37,5%).

Alles weten over de Nederlandse lunchroommarkt?
Uitgeverij PS: bv publiceert al sinds 2005 de Lunchroom marktverkenning.
"Download hier de Lunchroom Marktverkenning 2014":http://www.lunchroom.nl/download/46/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Video
Op Reportage: Panino di Pino

Simone Prestifilippo is samen met haar man Michael eigenaar van de lunchroom Panino di Pino. Panino di pino is een lunchroom waar de moderne Italiaanse sfeer samen met de heerlijke broodjes, Pasta’s en sorbetijs in het centraal staat. Panino di Pino is opgericht door de schoonvader van Sim...

Personalia Fastservice
Domino's krijgt Nederlandse CEO voor Europa

Domino's Pizza Enterprises Limited (ASX: DMP), moederorganisatie van Domino’s pizza Nederland publiceerde deze week haar halfjaarcijfers. In Europa realiseerde Domino’s een sterke omzetgroei van +9,4% tot €382,8m (+5,0% SSS) en een EBITDA €29,4m (+15,6%). Daarnaast opende D...

Video
Op Reportage: Het nieuwe Olivier

Brasserie Olivier in Bilthoven is met haar 37 jaar een van de oudste eetgelegenheden in het dorp. Sinds een half jaar is Olivier verhuisd naar een nieuwe locatie. En daar horen veranderingen bij. Eigenaresse Myrna Janssen vertelt trots haar verhaal. ‘’We zijn verhuisd naar de meest ce...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: