Minder cafetaria's, meer lunchrooms

30 april 2014 |
Minder cafetaria's, meer lunchrooms

Het aantal bedrijven in de fastservicesector is in Nederland de afgelopen vijf jaar met 572 bedrijven toegenomen, een groei van 5,7%. Met name het aantal ijssalons en lunchrooms
nam toe. Dit blijkt uit het onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond.

Langetermijnontwikkeling
Nederland telde in 2013 bijna 10.700 bedrijven in de fastservicesector die bestaat uit ijssalons, cafetaria, fastfoodrestaurants, shoarmazaken, lunchrooms, pannenkoekenrestaurants, restauraties en overige kleinschalige spijsverstrekkers. Het aantal bedrijven neemt al meer dan tien jaar toe, maar de groei kwam de afgelopen vijf jaar in een stroomversnelling.

De sector wordt gekenmerkt door een relatief laag prijsniveau dit heeft door de recessie een positieve invloed. Door de verandering in het bestedingspatroon van consumenten, neemt de bezoekparticipatie geleidelijk toe. De verwachting is dat de groei de komende jaren gestaag zal doorzetten.

Groei in grote steden
In de grote steden nam het aantal bedrijven het sterkst toe. De toename bedroeg 6,7% in alle steden met meer dan 100.000 inwoners en 8,4% in de G4 (de vier grote steden).

Spectaculaire stijging
IJssalons weten het hoofd koel te houden tijdens de recessie. Landelijk nam het aantal de afgelopen vijf jaar met 30,4% toe. In de G4 nam het aantal ijssalons toe van 54 naar 84, een groei van 56%. Niet in alle steden werd groei gerealiseerd, in Zoetermeer (-50%), Dordrecht (-33,3%), Groningen (-25%) en Enschede (-16,7%) nam het aantal ijssalons af.

lunchrooms in de lift
Naast ijssalons zorgen lunchrooms, pannenkoekenrestaurants en shoarmazaken voor groei. Over de gehele linie geldt dat de groei in de grote steden sterker is dan het landelijk gemiddelde. Shoarmazaken doen het met name goed in Zwolle (75%), Amersfoort (66,7%) en Apeldoorn (40%). Lunchrooms stijgen hard in Zwolle (57,1%), Utrecht (34,7%) en Nijmegen (26,1%) en in Utrecht, Tilburg en Almere verdubbelde het aantal pannenkoekenrestaurants.

Afname cafetaria’s en fastfoodrestaurants
Het aantal cafetaria’s en fastfoodrestaurants nam landelijk af met respectievelijk 1,6% en 3,5%. In de grote steden was de daling sterker met een afname van circa 6%. Cafetaria’s namen vooral af in Leiden (-17,1%) Amsterdam (-14,1%) en Utrecht (-9,4%). Het aantal fastfoodrestaurants daalde vooral in Groningen (-45,5%), Enschede (-40%), Den Bosch en Nijmegen (beiden -37,5%).

Alles weten over de Nederlandse lunchroommarkt?
Uitgeverij PS: bv publiceert al sinds 2005 de Lunchroom marktverkenning.
"Download hier de Lunchroom Marktverkenning 2014":http://www.lunchroom.nl/download/46/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Fastservice
Wayback Burgers opent haar derde vestiging in Winschoten

Eind maart kondigde Wayback Burgers Nederland de opening van haar tweede vestiging in Nederland en eerste delivery vestiging ter wereld, die gerealiseerd wordt in Tilburg. Op maandag 19 april zal Tilburg geopend worden en daarna trekt de bouwkaravaan door naar het hoge noorden, namelijk naar Winscho ...

Achtergronden
Paskal Jakobsen doet eetcafé van de hand

De streetfoodbistro 'Hard en Ziel' van Bløf-zanger Paskal Jakobsen en zijn vrouw Door, die werd geopend in oktober 2018, gaat sluiten. Jakobsen en zijn vrouw runden Hard en Ziel met topchef Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Watergang. Het Middelburgse eetcafé kende ze ...

Achtergronden Corona
Ingewijden: kabinet positiever over heropening terrassen

Het kabinet lijkt positiever gestemd over de mogelijkheid om op 28 april de terrassen te kunnen openen en de avondklok af te schaffen. Volgens ingewijden zijn de cijfers van de afgelopen dagen positiever dan verwacht. Het kabinet heeft besloten de cijfers daarom nog nauwgezet in de gaten te houden d ...

Achtergronden
8 jaar geleden in Lunchroom: Lunchroom Le Stelle, Haren

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Lunchroom vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een gesprek met ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: