Meer schimmelstoffen in ambachtelijk bier

Auteur: Roy Spijker
27 oktober 2017
Meer schimmelstoffen in ambachtelijk bier

Bieren die op een ambachtelijk wijze zijn gebrouwen, bevatten doorgaans meer giftige schimmelstoffen dan industrieel bier. Dat blijkt uit onderzoek van het instituut voor voedselveiligheid Rikilt. Dagelijks inname van ambachtelijk gebrouwen bier kan daardoor een risico vormen voor de gezondheid.

"Ieder bier bevat wel deoxynivalenol, ofwel DON",  aldus onderzoeker Jeroen Peter tegen Nu.nl. "Bij ambachtelijke bieren liggen de gehaltes gemiddeld hoger. De stof is niet extreem giftig, maar onderdrukt het immunsysteem en veroorzaakt soms braken en diarre."

Het Rikilt onderzocht duizend verschillende bieren uit 47 landen. Vervolgens werd er gemeten hoeveel giftige stoffen door de schimmels wordt uitgescheiden. Bij 22 ambachtelijke bieren lag de concentratie DON boven de toegestante dagelijkse hoeveelheid.

Overig nieuws