Uitreiking van de Lekker awards 2011

15 november 2010 |
Uitreiking van de Lekker awards 2011<

Broeierig warm was het op donderdag 15 november in één van de zalen van het schip De Rotterdam. En al was er toch het een en ander uitgelekt bij Chiels radioshow nog steeds was niet alles naar bekend wat betreft de ranking van de top 20. Makkie Mulder, hoofdredacteur van Lekker, maakte de namen bekend. De gedoodverfde winnaar was wederom Sergio Herman van Oud Sluis in Sluis, en hoewel hij vorig jaar nog op de vijfde plaats stond prijkt Jannis Brevet van Inter Scaldes in Kruiningennu op nummer twee. Een gedeelde derde plaats was er voor Jonnie Boer van De Librije in Zwolle en Jacob Jan Boerma van De Leest in Vaassen.


John Beeren, Thérèse Boer en Florian Beeren

Exemplaar gepikt
Van tevoren waren er voornamelijk opgewonden gesprekken in de zaal van De Rotterdam. Rogér Rassin, chef de cuisine van La Rive in Amsterdam: “Het is afwachten, al hoop ik natuurlijk wel op een handhaving in de top 10.” Dhr. Rassin was dan ook in zijn nopjes met plek 8 die hij ook in 2011 warm houdt. Maar ook 'het lek' zorgde voor wat opschudding. Mulder, hoofdredacteur van Lekker: “Waarschijnlijk is er een exemplaar gepikt in de lange schakel van de zeventig rapporteurs naar de drukker. We hebben wel echt pech, vorig jaar ging er namelijk technisch wat mis en nu dit weer. Het is eigenlijk net een soort troonrede. Maar vandaag gaan we feest vieren en morgen de Sherlock Holmes uithangen, ” besluit ze monter. John Beeren, eigenaar van De Bokkedoorns kijkt er niet van op dat de uitslag al bekend was voor de uitreiking: “De 33 jaar dat het blad bestaat is de uitslag elk jaar al van tevoren bekend. Dit jaar was ik in het buitenland maar ik hoorde het van tevoren al via de sms. Ik verdenk ze er een beetje van dat ze het express doen.” Zoon Florian Beeren hoorde per sms van zijn moeder dat bij Chiel bekend gemaakt was dat De Bokkedoorns van 10 naar 9 zijn gestegen. Vandaag fungeert hij als chauffeur van zijn vader maar hij gaat zelf waarschijnlijk niet het vak in: “Ik vind dit leuk maar als ik zie wat hij er verder voor moet doen dan zou ik het toch niet willen. Ik studeer MER Management, Economie en Recht.


Martin Kruithof chef kok van de Lindehof (2e van links) en naast hem Lucas Rive, chef kok van de Bokkedoorns

Streekproducten
“Toch wel jammer,” reageert Peter Bruins, sommelier bij De Bokkedoorns, op het lek. “Twee jaar geleden was het niet bekend en toen was de sfeer toch competatiever.” We hebben dit jaar niet echt iets anders gedaan, je doet gewoon elke dag je stinkende best. Goed is goed, dat kan niet beter. Wij werken heel veel met biologische producten. Ook de kippen, koeien en kalveren die wij gebruiken hebben meer tijd gehad om te groeien. Dat proef je, de gerechten hebben een betere smaak.”


Christopher Naylor van Vermeer, eerste van rechts

Ook Christopher Naylor chef van Vermeer (van 16 naar 17) kookt veel met streekproducten uit eigen tuin. “Samen met twee andere Amsterdamse restaurants hebben we een tuin waaruit we ’s zomers 90% van de gerechten koken en ’s winters 60%. Er komt echt zoveel van die grond af!” Naylor haalt dan ook geen producten meer uit Spanje of Italië. “Alleen vlees is soms echt beter in Frankrijk, bijvoorbeeld dat van kippen en duiven.” Naylor hoopt op nummer 16 te blijven staan. “Dat is prima zo, ik heb respect voor andere chefs, als we maar in de top 20 blijven.”

Er staan 56 nieuwe namen in de Lekker. Deze restaurants kunnen hun borst nat maken voor een stroom nieuwe gasten. Logischerwijs zijn er ook verschillende namen verdwenen uit het magazine. Redenen hiervoor zijn faillissementen of de kritische criteria van de 70 rapporteurs waaraan de top in gastronomie moet voldoen. Kwaliteit en gastvrijheid blijven van groot belang dat proeven we ook weer in 2011.

1. Oud Sluis in Sluis (1)
2. Inter Scaldes in Kruiningen (5)
3. De Librije in Zwolle (2)
3. De Leest in Vaassen (3)
5. Beluga in Maastricht (4)
6. De Zwethheul in Schipluiden (7)
7. Ivy in Rotterdam (20)
8. La Rive in Amsterdam (8)
9. De Bokkedoorns in Overveen (10)
10. Boreas in Heeze (13)


De top 10 van Lekker 2011


Eline Dragt

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vlees Marketing
Nationale Week Zonder Vlees is een feit

Halverwege maart is het weer zo ver: de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland gaat dan weer van start. Dit evenement is van 9 tot en met 15 maart aan de gang. Veel mensen proberen tijdens deze week geen vlees te eten of in plaats van vlees, vegetarisch te koken. Het doel van dit evenement is om m...

Interieur
"Wij hebben vier barista's in dienst"

Niets is belangrijker dan de goede koffie bij lunchroom Proeverz in Gorinchem. Wim van Willigen, eigenaar van Proeverz: ‘’De mensen gaan vaak naar de vakman of de vakvrouw voor een goed product. Wij van Proeverz staan bekend om onze echte koffie. We hebben dan ook niet voor niks vier bar...

Lunchroom
Ontdekken en genieten: Op wereldreis bij De Ontdekking [video]

Op de hoek van de altijd levendige Voorstraat in Utrecht bevindt zich lunchroom De ontdekking, die je in gedachten even meeneemt naar een ander land. Onder het genot van een Braziliaanse koffie of Arabic-night smoothie, word je even weggetrokken uit de dagelijkse sleur. De Ontdekking zorgt voor e...

Lunchroom Interview
"Ze worden hier echt in hun kracht gezet"

De mooie en speciale samenwerking tussen begeleider en cliënt medewerker is uitermate uniek. De Postkamer is een Grand Café gelegen in het hartje van Nijkerk waar gemotiveerde cliënten begeleid en ondersteund worden door zorgorganisatie Careander. De zaak waar Henriette Eleveld als ...

Lunchroom
Op reportage: La Colline [video]

Nergens in Oss u zo thuis voelen als bij La Colline. Te vinden op d’n heuvel zoals op z’n Brabants gezegd wordt. Wat deze zaak zo bijzonder maakt: “La Colline is de woonkamer van Oss geworden waar alle inwoners uit alle woonwijken van Oss welkom zijn”, zegt verantwoordelijke ...

Opening Rotterdam
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: