Koffiekopje van koffiedrab wint Horecava Innovatie Award

15 januari 2020 | Redactie

Met The Lucky Cup, een koffiekopje gemaakt van koffiedrab, won You Lucky Bird, maandag de Horecava Innovatie Award in de categorie Concepts & Design.

Nederlanders drinken met elkaar zo’n 18 miljard kopjes koffie en daarbij ontstaat elk jaar ruim 250 miljoen kilo koffiedrab. Veel daarvan komt terecht in de verbrandingsoven. You Lucky Bird, een initiatief van Paul van der Hulst en Guido ten Hengel, heeft als doel dit materiaal beter te benutten. Aan het einde van de levensduur kunnen de kopjes weer gerecycled worden tot nieuwe exemplaren. Kopjes gemaakt van koffiedrab moeten een verschil gaan maken in de wereld van koffie.

Na 2,5 jaar slaagde You Lucky Bird erin, in samenwerking met Coffee Based een materiaal te ontwikkelen dat vaatwasserbestendig, hittebestendig en voedselveilig is. Ideaal materiaal dus om er een koffiekopje, volgens de barista-standaarden, van te maken. “Het kopje is niet zozeer hét doel, maar vooral het middel”, legt Paul van der Hulst uit. Duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en passie voor koffie komen daarin samen.

Horecava

Uit de ruim 170 ingezonden innovaties heeft de jury zestien producten en diensten genomineerd na een eerste jury-ronde. In een tweede ronde pitchten de gelukkigen hun producten en diensten bij de jury. The Lucky Cup werd maandag gelanceerd tijdens de horecabeurs Horecava in de RAI in Amsterdam en wist daar meteen een prijs in de wacht te slepen. The Lucky Cup won de Horecava Innovatie Award in de categorie Concepts & Design.

De jury van deze categorie bestempelt The Lucky Cup als grote winnaar. The Lucky Cup is een zeer doordacht en duurzaam totaal concept. Aan het einde van de keten wordt er een circulaire oplossing geboden voor een enorme berg koffieafval middels een zeer hoogwaardig product dat geheel is doorontwikkeld én aan het begin van de koffieketen wordt er structureel geïnvesteerd in een schoolproject voor kinderen van Ethiopische koffieboeren. “De educatie van de koffieboeren van morgen”, aldus de jury.

Ethiopië

Paul van der Hulst zag In Ethiopië hoe hard de koffieboeren moeten werken om hun gezin te onderhouden. ,,Het ziet er niet rooskleurig uit voor de bevolking daar. Mensen zijn arm en hebben te maken met klimaatverandering. Koffiebonen leveren steeds minder op. Boeren worden als een citroen uitgeknepen. You Lucky Bird haakt daarom aan bij Stichting Chale. Deze organisatie heeft al twintig jaar ervaring met projecten in Ethiopië. De koffiekopjes dragen specifiek bij aan een onderwijsproject in Ethiopië, gericht op kinderen van koffieboeren. “Dit maakt de cirkel rond: van koffieboer via de koffiehandel, de drab en ons kopje weer terug naar Ethiopië. Alleen maar Lucky Birds dus."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Brownies&downies Woerden

"Onze medewerkers zijn puur", laat Dave van der Wolk weten in een interview met Lunchroom.nl. Het is een belangrijk onderdeel in het concept van de alsmaar groeiende lunchroom. ‘Onze kanjers (red. de medewerkers van Brownies & Downies) zijn het gezicht van de zaak." Het c...

Fastservice Vega
KFC gaat een week lang 'kiploos' door het leven

Het Kentucky Fried Chicken restaurant aan het Binnenwegplein in Rotterdam verruilt van 9 t/m 15 maart, tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, een week lang alle kip op het menu voor vegetarische opties. Dit wereldwijde historische moment voor KFC is tevens het startschot van de landelijke introduct...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

Je kunt je vanaf nu weer aanmelden om deel te nemen aan de wedstrijd voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020. Zend de receptuur, bereidingswijze, de prijs op de kaart en een goede foto van het gerecht in via het formulier hieronder. Lukt dat niet? Stuur je inzending dan per e-mail naa...

Video
Op Reportage: Koffie Society

Marco Smit is master barista. Hij is acht jaar geleden begonnen met koffie. 7 jaar geleden met De Koffie Society. Na drie jaar heeft hij 'De Gooische koffiebus' aangeschaft. Zo kunnen klanten door het hele land genieten van de lekkerste koffie. De Gooische Koffiebus werd in 2014 uitgeroep...

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Amsterdam Opening
Coffeecompany opent nieuw filiaal aan Bos en Lommerplein

Coffeecompany opent in mei zijn deuren aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein. Het is de eerste nieuwe huurder sinds het plein in handen is van Propertize. De koffieketen betrekt het pand van 133 vierkante meter aan de rechterkant van de trap die vanaf de Bos en Lommerweg naar het plein toe leidt. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: