KHN pleit voor noodfonds horecazaken na gedwongen sluiting

23 mei 2018 | Thijs Jacobs

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) luidt de noodklok voor horecabedrijven die op last van de burgemeester gesloten zijn nadat er een geweldsincident bij hun zaak heeft plaatsgevonden. KHN vindt dat deze ondernemers gecompenseerd moeten worden uit een noodfonds van de overheid als na politieonderzoek blijkt dat hen geen verwijt kan worden gemaakt en de zaak toch langer dan een maand dicht moet. 

Gesloten

De afgelopen maanden zijn er verschillende horecazaken voor een langere periode gesloten na een geweldsincident. Dit betreft onder meer Club Blu in Rotterdam en Suzy Wong in Amsterdam.

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “Wij begrijpen dat de burgemeester verantwoordelijk is voor de openbare orde in zijn gemeente. Incidenten waarbij na sluitingstijd wordt geschoten op een horecabedrijf of waarbij er een handgranaat voor de deur wordt neergelegd, zijn natuurlijk niet niets. Dat er dan een onderzoek plaatsvindt om helder te krijgen waar de dreiging vandaan komt, is dan ook begrijpelijk. Maar als de horecaondernemer zijn volle medewerking aan het onderzoek heeft verleend en uit dat onderzoek blijkt dat hem geen enkel verwijt kan worden gemaakt, dan moet hij zijn zaak zo snel mogelijk weer kunnen openen. Soms is dat in een paar dagen al duidelijk en nu zijn horecabedrijven als Club Blu en Suzy Wong al maanden dicht. Het kan in onze ogen niet zo zijn dat het individuele belang van een horecaondernemer in die gevallen veel minder zwaar weegt dan het algemene belang van de openbare orde. Geen enkele horecaondernemer overleeft een sluiting voor langere tijd, vroeger of later gaat een bedrijf failliet en zo worden criminelen alleen maar in de kaart gespeeld.”

Noodfonds

In de zaken van Suzy Wong en Club Blu vindt op korte termijn een kort geding plaats om heropening via de rechter af te dwingen. Hoewel KHN hoopt op positieve uitspraken van de rechter in deze kwesties, pleit zij tegelijkertijd voor een noodfonds. Het gaat daarbij om die situaties waarbij een horecaonderneming langer dan één maand dicht moet, terwijl hem of haar geen enkel verwijt treft. 

Robèr Willemsen: “We hebben het idee dat criminelen nu inspelen op en misbruik maken van het beleid van burgemeesters om een horecazaak te sluiten na een geweldsincident. Die ‘incentive’ wordt weggenomen als de overheid met een noodfonds komt.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

trends Interview Longread
De allergrootste foodtrend? Vegan!

We kunnen er eigenlijk niet omheen: dé absolute foodtrend is vegan food. 2018 was het jaar van de vleesvervangers, 2019 bleek die van een verdere doorontwikkeling en verdere aandacht voor vegan in de professionele horecakeuken. In Dordrecht, uitgerekend de stad van de paardenslachterijen, ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Opening Culinair
Nieuwe Julia’s: nog sneller en uitgebreider assortiment

Alle stationswinkels van Julia’s krijgen een nieuwe uitstraling, een nog snellere service en een uitgebreider assortiment. Station Rotterdam Centraal heeft de primeur, vandaag is de nieuwe Julia’s daar voor het eerst te bezoeken. Als het nieuwe concept in de smaak valt bij reizigers is h...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: