Interview over groentesappen: "Het is een belevingsproduct pur sang"

6 augustus 2018 | David Bakker

De eerste volledige groente -en juicebars zijn steeds vaker te zien in het straatbeeld. Voor horecadagzaken liggen er kansen om deze niche binnen hun bedrijf ook aan te snijden. “Het is een belevingsproduct pur sang”, zegt Sophie Decorte. Zij is ‘Green Juice Sommelier’ en voorvechter van groentesappen. Ook Siska van Fruitbar Sis uit Leeuwarden ziet alleen maar meer mogelijkheden: “De trend is nog lang niet voorbij.”

De Belgische Sophie is overtuigd van de kracht van de Green Juices, ook voor lunchrooms. “De gasten willen een stuk beleving ervaren als ze ergens zijn. Zet een slow juicer in de zaak, laat de gasten zelf hun eindproduct samenstellen, laat de slow juicer het werk doen en binnen een paar minuten heeft de gast een product in handen waar een verhaal achter zit, dat erg gezond is en een bijzondere ervaring geeft.”

Slow juicer

Ondernemers stappen over het algemeen moeilijk af van hun oude gewoontes, maar de voordelen van de verkoop van groentesappen zijn groter dan de nadelen. “De aanschaf van een slow juicer is niet goedkoop, maar los van het feit dat je je als ondernemer onderscheidt ten opzichte van de concurrentie, is het een ideale manier om de restproducten die in de keuken liggen, te gebruiken. Alle combinaties zijn mogelijk”, noemt Sophie een van de vele voordelen

Het grote voordeel van het traag persen van de sappen uit de groenten is het feit dat alle vitaminen en mineralen behouden blijven. “Bij gewone sapcentrifuges ligt het toerental zo hoog dat de inhoud verhit wordt. Een slow juicer heeft een toerental dat overeenkomt met die van een mensenkaak. De slow juicer perst, kneust en maalt de verschillende groente. Het is vergelijkbaar met het koud persen van olijfolie.” Het resultaat is een ‘levende’ sap dat bol staat van essentiële voedingstoffen en levende enzymen.

Batida

Daar weet Siska van Fruitbar Sis in Leeuwarden alles van. Haar slow juicer draait overuren. Ruim twee jaar geleden implementeerde zij een Caribisch fenomeen in de Friese hoofdstad. De ‘Batida’, een klein barretje langs de rand van de weg op Curaçao waar smoothies en verschillende sapjes worden verkocht kreeg haar Nederlandse tegenhanger met de naam Fruitbar Sis. Een eerste poging om haar te spreken mislukt. “Ik zit midden in de lunch, kun je over een paar uur terugbellen.” Na de piek vertelt Siska graag over haar passie en de toenemende trend.

“Ik denk dat we nog niet aan de piek van de healthy life-trend zitten. Uiteindelijk gaat het denk ik in het DNA van de mensen zitten. Iedereen wil weten wat er in zijn lichaam komt. De gezonde koers is ingezet.” En daar speelt de ondernemer op in. Vele fruit- en groentesmoothies gaan over de toonbank. Zowel veganistische als ‘gewone’ producten worden verkocht. “Ik wil niemand uitsluiten, op deze manier kan iedereen bij mij komen eten en drinken.”

Één fabel wil ze de wereld uithelpen. Groente -en fruit smoothies zijn geen omzettijgers. “Nee helaas niet, dat blijft nog altijd koffie of thee. Mensen vragen mij dan wel eens of ik niet over moet stappen op diepvries in plaats van vers, maar dan valt mijn hele concept weg. Ik wil dat absoluut niet.”

De toppers van Sophie:

Sophie Decorte deed er even over om de juiste mix te vinden tussen de verschillende groentesappen
“De eerste probeersels waren echt niet heel erg lekker”, lacht ze. “Maar op een gegeven moment weet je welke smaken het goed doen bij elkaar. Ik ga het liefst voor een wat friszure smaak. Komkommer is mijn favoriet en met limoen kan je het bittere uit de sap filteren. Voor een zoetere sap kies ik graag een combinatie van rode biet of rode kool met fruit zoals ananas.” Dit zijn haar drie favoriete combinaties:

Green Power:

1 komkommer

Een handvol spinazie

Een bosje platte peterselie

2 stengels selderij

2 centimeter gember

2 Granny Smith appels

1 limoen

 

Beet-uccino

4 wortelen

1 rode biet

1 zoete rode paprika

1 ananas

1 limoen

(optioneel gehakte koriander als toevoeging)

 

Kampioenensap

Een handvol rode kool

4 wortelen

2 appelen

100 gram bevroren blauwe bessen

Snufje kaneel

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Interview
Bagels & Beans opent eerste aGoGo in Hoog Catharijne Utrecht

Speciaal voor wie wel wil genieten, maar niet wil wachten, opent op donderdag 4 juli de allereerste Bagels & Beans aGoGo: de bekende belegde bagels en prijswinnende Panamese koffie, maar dan sneller. Naast dit compleet nieuwe concept krijgt winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht ook een &lsquo...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 38(!) graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Vanwege het personeelstekort zijn sommige bedrijven zelfs genoodzaakt om dicht te gaan. Zonde natuurlijk. Met deze tips a...

Achtergronden
Juni-editie Lunchroom: alles over thee, terras-etiquette, gebak en brood

Je kunt de juni-editie van Lunchroom weer gratis downloaden. In deze uitgave lees je het interview met de dames van Thee Leutje in Leerdam. Deze lunch- en tearoom is authentiek en gezellig, maar bovenal zijn de producten van topkwaliteit! Verder lees je over brood, terras-etiquette (Anne-Marie va...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Horecaexploitant, gedraag je!

Wie bedrijfsmatig alcohol mag schenken, komt een bepaalde verantwoordelijkheid toe. Althans, dat vindt de wetgever. Als leidinggevende van een kroeg of als slijter moet je in staat zijn om klanten op de naleving van de waarden en normen van de Drank- en Horecawet aan te spreken. Kennelijk is dat nie...

Tech Advertorial
Een goede betaalervaring is essentieel voor u en uw gasten

Pinbetalingen zijn al jaren in opmars. De ontwikkeling van contactloos betalen heeft dit nog verder versterkt. Ook de horecaondernemers profiteren meer en meer van de gemakken van digitaal afrekenen. Wij vragen ons af welke ontwikkelingen relevant zijn voor horecaondernemers. Hoe willen toekomstige ...

Awards
Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca van start

De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is op maandag 24 juni weer van start gegaan. De door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) georganiseerde wedstrijd draagt een steentje bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: