Interieurinrichting: Houd het hoofd erbij

6 april 2016
Interieurinrichting: Houd het hoofd erbij

Jacco Heijkoop had een droom. Hij wilde een landelijke keten oprichten met kwalitatief hoogstaande tosti’s. Zijn droom is uitgekomen. Afgelopen
zomer opende The Tosti Club zijn deuren in Breda. Ondertussen is de ondernemer volop bezig met de uitbreiding van zijn keten. Over verbouwen en interieur heeft hij een duidelijke mening: door alle zaken moet een rode draad lopen, wat het pand en de huidige tijd vraagt is daarbij essentieel.

*Sfeer*
De sfeer van The Tosti Club omschrijft Jacco als ‘urban en industrieel met een warme sfeer’. “Ik let bij de inrichting altijd op waar de locatie en de tijd om vraagt. Wel vind ik het belangrijk om een rode draad in elke vestiging terug te laten komen. Bij The Tosti Club zijn de counter, de beleving van de bereiding van de tosti en de presentatie in elke zaak gelijk. Ook de kleuren okergeel, ketchuprood en het gebruik van staal in combinatie met eikenhout en het logo komen in elke Tosti Club terug.”

*Netwerk*
Voor de uitvoering van de inrichting heeft de Bredase ondernemer veel mensen uit zijn eigen netwerk ingeschakeld. “Via mijn netwerk kwam ik in contact met CustomThijs, hij maakt ‘eigenwijze meubels op maat’ en dit wilde ik ook in mijn zaak. Het was voor hem de eerste keer dat hij een horeca-inrichting verzorgde, maar hij is nu zo succesvol dat ik blij moet zijn als hij nog tijd voor me heeft”, lacht Jacco. De tafels en stoelen zijn afkomstig van Satelliet Meubels. “Ik heb een goede klik met eigenaar van Satelliet Meubels Christan Brouwers en ik heb samen met hem en vooral zijn team lopen sparren over het interieur. Ik ben zeer tevreden over het resultaat en ik vind het fijn dat ze een totaalservice bieden.”



*Financiering*
The Tosti Club wordt niet door een bank gefinancierd. Jacco: “Er is een private ondernemer die in mij gelooft en in de zaken investeert. Hij heeft veel vertrouwen in mij en in het concept, want hij heeft me carte blanche gegeven voor The Tosti Club. Als ik uit zou willen breiden naar 5 of meer ondernemingen, geef ik mijn voorkeur nog steeds aan een private investeerder. Daarna zou ik eerder gebruikmaken van crowdfunding, dan naar de bank stappen. De betrokkenheid van de ‘funders’ spreekt me daarbij aan. Ik heb bij de bank nu twee keer nee mogen ontvangen. Als ik dat bij mijn klanten zou doen, komen ze nooit meer terug.”

*Routing*
Jacco heeft de routing in zijn zaak aangepast naar aanleiding van de eerste ervaringen. “In mijn zaak is een deur op de hoek en er is een zij-entree. Ik merkte dat er in de winter weinig gebruik werd gemaakt van de stoelen bij de hoekingang. Daarom heb ik voor deze periode de zij-entree in gebruik genomen, die ik voor de gasten de ‘winteringang’ noem. Dit heeft geleid tot meer omzet, meer couverts en op deze manier benut ik de zaak optimaal. Daarnaast heb ik een oven aangeschaft om de bereidingstijd te versnellen. Ik heb namelijk gemerkt dat een lunchproduct om een bepaalde snelheid vraagt in combinatie met een hoge kwaliteit.”

*Geen franchise*
Alle (toekomstige) vestigingen van The Tosti Club houdt Heijkoop voorlopig in eigen beheer. “Er is veel vraag van ondernemers of ik er een franchiseonderneming van wil maken, maar dit houd ik voorlopig nog even af. Het is belangrijk dat er een ziel in het bedrijf blijft en zeker de eerste vijf vestigingen wil ik op de juiste manier neerzetten en ik wil zelf alles beheren. Het huidige franchisemodel voelt voor mij niet lekker. Er zijn genoeg voorbeelden waarbij het op dit moment verkeerd uitpakt. Bakker Bart heeft bijvoorbeeld een conflict over de inkoopkosten. Ik zou een franchise eerder als een coöperatie willen zien, met betrokken hospitality-ondernemers met levenservaring waarbij je samen probeert de inkoopkosten laag te krijgen en gezamenlijk groot te worden, waarbij ikzelf fungeer als motivator.”

~Christel Tuin~

Overig nieuws