Instinctief

22 april 2009 |

Vorige maand werd in Burgers Zoo het congres Good Food gehouden. Doel was om bedrijven die zich bezighouden met gastvrijheid en recreatie bewust te laten stilstaan bij de foodbeleving die de ondernemers aan de gasten bieden. ‘Good Food’ sloeg daarbij op gezond, eerlijk en lekker eten en drinken. In het programma was er dan ook een centrale rol voor de huidige gezondheidstrends en maatschappelijke ontwikkelingen. (voorwoord Frank Lindner, Lunchroom 2009, nr.2)

Trendanalist Christine Boland vertelde over positieve en negatieve trends die hun weerslag hebben op maatschappij, mensen en gastvrijheidsbedrijven. Er zijn een aantal crisissen gaande, zeker niet alleen ‘die ene’: brandstoffencrisis, milieucrisis en een voedsel- en voedingscrisis. Plus de keuzeproblematiek en overvolle agenda’s van uw gasten. Het schijnt dat consumenten bij meer dan acht keuzes geen rationeel onderscheid meer kunnen maken. Hoeveel broodjes staan er bij u op de kaart: meer dan acht? Dan maakt u het uw gasten onnodig moeilijk. Ook het leven in een 24-uurs maatschappij heeft een negatieve weerslag op het welzijn en de gezondheid van mensen. Onder de aanhoudende consumententrend ‘Vereenvoudiging’ schaarde Boland dan ook terecht de ontwikkeling dat men zoekt naar rust en stilte, naar purisme: helder en eerlijk, en het liefste ‘super normaal’.

Niet gezien op het congres, maar wel ervaren tijdens de presentatiedag van eindstudenten Food Design aan de HAS Hogeschool Den Bosch: Rachel’s Tosti Huis. Theatermaakster Rachel Zweije creëerde in een kas een omgeving waarin de tijd even stilstond. De bezoekers werden zich in stilte bewust van al hun zintuigen. Vogels kwetteren op de achtergrond, mensen zaten met pantoffeltjes aan zeeblauwe tafels. Men krijgt geruststellende woordjes ingefluisterd en wordt verwarmd door liefelijke blikken van tostidametjes. Daarbij wordt een tosti (keuze uit vier soorten) via een uitvoerig ritueel opgediend, alsof het een dierbaar bezit is.
‘Op deze tosti’s zitten geen hoge marges’, dacht menigeen in het begin een beetje lacherig. Na afloop van de seance had iedereen wel de meest verrukkelijke tosti gegeten uit zijn hele leven. Eindelijk werd eten, al was het maar vijfentwintig minuutjes, weer heel instinctief ervaren. Deze tosti was onbetaalbaar.

Frank Lindner
Hoofdredacteur Lunchroom

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Fastservice Vega
KFC gaat een week lang 'kiploos' door het leven

Het Kentucky Fried Chicken restaurant aan het Binnenwegplein in Rotterdam verruilt van 9 t/m 15 maart, tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, een week lang alle kip op het menu voor vegetarische opties. Dit wereldwijde historische moment voor KFC is tevens het startschot van de landelijke introduct...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

Je kunt je vanaf nu weer aanmelden om deel te nemen aan de wedstrijd voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020. Zend de receptuur, bereidingswijze, de prijs op de kaart en een goede foto van het gerecht in via het formulier hieronder. Lukt dat niet? Stuur je inzending dan per e-mail naa...

Video
Op Reportage: Koffie Society

Marco Smit is master barista. Hij is acht jaar geleden begonnen met koffie. 7 jaar geleden met De Koffie Society. Na drie jaar heeft hij 'De Gooische koffiebus' aangeschaft. Zo kunnen klanten door het hele land genieten van de lekkerste koffie. De Gooische Koffiebus werd in 2014 uitgeroep...

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Amsterdam Opening
Coffeecompany opent nieuw filiaal aan Bos en Lommerplein

Coffeecompany opent in mei zijn deuren aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein. Het is de eerste nieuwe huurder sinds het plein in handen is van Propertize. De koffieketen betrekt het pand van 133 vierkante meter aan de rechterkant van de trap die vanaf de Bos en Lommerweg naar het plein toe leidt. ...

Video
"We bakken 10.000 American pancakes per jaar

The Blueberry is een Amerikaanse lunchroom gevestigd op twee plekken in Amersfoort. De vestiging op Emiclaerhof in Amersfoort-Noord bevat zo’n 70 binnen- en 60 buitenzitplaatsen. Door het hippe en stijlvolle interieur voelt het echt alsof je in Amerika zit. De doelgroep wisselt per locatie,...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: