Instinctief

22 april 2009 |

Vorige maand werd in Burgers Zoo het congres Good Food gehouden. Doel was om bedrijven die zich bezighouden met gastvrijheid en recreatie bewust te laten stilstaan bij de foodbeleving die de ondernemers aan de gasten bieden. ‘Good Food’ sloeg daarbij op gezond, eerlijk en lekker eten en drinken. In het programma was er dan ook een centrale rol voor de huidige gezondheidstrends en maatschappelijke ontwikkelingen. (voorwoord Frank Lindner, Lunchroom 2009, nr.2)

Trendanalist Christine Boland vertelde over positieve en negatieve trends die hun weerslag hebben op maatschappij, mensen en gastvrijheidsbedrijven. Er zijn een aantal crisissen gaande, zeker niet alleen ‘die ene’: brandstoffencrisis, milieucrisis en een voedsel- en voedingscrisis. Plus de keuzeproblematiek en overvolle agenda’s van uw gasten. Het schijnt dat consumenten bij meer dan acht keuzes geen rationeel onderscheid meer kunnen maken. Hoeveel broodjes staan er bij u op de kaart: meer dan acht? Dan maakt u het uw gasten onnodig moeilijk. Ook het leven in een 24-uurs maatschappij heeft een negatieve weerslag op het welzijn en de gezondheid van mensen. Onder de aanhoudende consumententrend ‘Vereenvoudiging’ schaarde Boland dan ook terecht de ontwikkeling dat men zoekt naar rust en stilte, naar purisme: helder en eerlijk, en het liefste ‘super normaal’.

Niet gezien op het congres, maar wel ervaren tijdens de presentatiedag van eindstudenten Food Design aan de HAS Hogeschool Den Bosch: Rachel’s Tosti Huis. Theatermaakster Rachel Zweije creëerde in een kas een omgeving waarin de tijd even stilstond. De bezoekers werden zich in stilte bewust van al hun zintuigen. Vogels kwetteren op de achtergrond, mensen zaten met pantoffeltjes aan zeeblauwe tafels. Men krijgt geruststellende woordjes ingefluisterd en wordt verwarmd door liefelijke blikken van tostidametjes. Daarbij wordt een tosti (keuze uit vier soorten) via een uitvoerig ritueel opgediend, alsof het een dierbaar bezit is.
‘Op deze tosti’s zitten geen hoge marges’, dacht menigeen in het begin een beetje lacherig. Na afloop van de seance had iedereen wel de meest verrukkelijke tosti gegeten uit zijn hele leven. Eindelijk werd eten, al was het maar vijfentwintig minuutjes, weer heel instinctief ervaren. Deze tosti was onbetaalbaar.

Frank Lindner
Hoofdredacteur Lunchroom

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Hutten beste cateraar in MT1000

Hutten staat op nummer 1 in de categorie catering van de MT1000, het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. “Vorig jaar stonden we nummer 1 in het lijstje met runner-ups en nu meteen op nummer 1 in de overall ...

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

Food Amsterdam
Amsterdams hamburgerrestaurant Lombardo’s ondersteunt Villa Joep met speciale burger

Restaurant Lombardo’s, het Amsterdamse hamburgerrestaurant van chefkok Martijn Verdonk, geeft aan de decembermaand een speciaal tintje door vanaf vandaag tijdelijk een speciale burger voor het goede doel op de menukaart te zetten. De helft van de opbrengst van deze burger, die ontwikkeld werd ...

Amsterdam Opening
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïns...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: