Hoe zit het met de horeca? Aantal lunchrooms neemt toe

8 juli 2016 | Thijs Jacobs

In Nederland stijgt het aantal bezorgservices, lunchrooms, strandpaviljoens en eetcafés. Daarentegen neemt het aantal selfservicerestaurants en cafetaria’s af. Na forse tegenvallers in het aantal restaurants en pizzeria’s, laten deze locaties inmiddels weer herstel zien. Het aantal ijssalons, fastfoodrestaurants en foodkiosken lijkt in Nederland na jaren van groei over het hoogtepunt heen te zijn. Dit blijkt uit gegevens van databureau Datlinq. 

In het laatste jaar groeit met name de full service branche hard ten opzichte van quick service. Vooral het aantal restaurants met nationale keuken op de menukaart neemt toe. Het aantal van 4764 restaurants in 2016 betekent ten opzichte van 2015 in aantal een groei van 5%. Ook het aantal pizzeria’s in Nederland neemt toe. In Nederland zijn er 668 pizzeria’s; een groei van 3% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal restaurants met buitenlandse keuken nam met 3% toe, het aantal eetcafés met 4% en het aantal strandpaviljoens met 3%.

Zeer succesvol zijn de lunchrooms en tearooms in Nederland. Ten opzichte van 2015 is het aantal met 12% gegroeid en ten opzichte van 2010 zelfs met 74%. Het aantal ondernemingen dat zich richt op afhaal of bezorging groeide met 3% ten opzichte van 2015. Het aantal broodjeszaken is ten opzichte van 2015 met 2% gegroeid. Het aantal mobiele verkooppunten voor voeding (foodtrucks) is met 5% gedaald ten opzichte van 2015. Volgens Datlinq telt Nederland momenteel 1538 mobiele verkooppunten voor voeding. In shoarma-, grillroom- en kebabzaken is er een daling van 5%. Dit geldt ook voor het aantal internationale fastfoodketens in Nederland. Met 339 fastfoodrestaurants is dat aantal stabiel. Ook het aantal ijssalons in Nederland is stabiel en bedraagt 875. Nederland telt 5602 cafetaria’s en snackbars. Dat aantal is afgenomen ten opzichte van 2015.

Bron: Datlinq


 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vega
Helft van de Nederlanders vindt iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dat vindt ongeveer de helft van alle Nederlanders. Meer dan 60% van de mensen is zich bewust van de impact van vlees op het klimaat. De milieuschade die de productie en consumptie van vlees oplevert moet in de winkelprijs worden verwerkt, vindt 1 op ...

Opening Rotterdam
Restaurant JAQ, dé hotspot in het Rotterdamse theaterdistrict

Op 12 december opent restaurant JAQ haar deuren in het theaterdistrict van Rotterdam, tegenover het Oude Luxor Theater en vlakbij het bruisende uitgaansgebied rondom het Hofplein. Het sfeervolle restaurant is dé plek om af te spreken voor een drankje tijdens of na het shoppen, voor een zakend...

Economie
Personeel houdt ondernemer uit zijn slaap

Ruim de helft (55%) van alle ondernemers uit het MKB ligt ’s nachts wel eens wakker van zorgen over de eigen onderneming. Met name het vinden en behouden van goed personeel zorgt voor slapeloze nachten. Daarnaast zijn niet betalende klanten en een verstoorde werk-privébalans veel voorko...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: 'Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken'

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: