Hoe zit het met de horeca? Aantal lunchrooms neemt toe

8 juli 2016 | Thijs Jacobs

In Nederland stijgt het aantal bezorgservices, lunchrooms, strandpaviljoens en eetcafés. Daarentegen neemt het aantal selfservicerestaurants en cafetaria’s af. Na forse tegenvallers in het aantal restaurants en pizzeria’s, laten deze locaties inmiddels weer herstel zien. Het aantal ijssalons, fastfoodrestaurants en foodkiosken lijkt in Nederland na jaren van groei over het hoogtepunt heen te zijn. Dit blijkt uit gegevens van databureau Datlinq. 

In het laatste jaar groeit met name de full service branche hard ten opzichte van quick service. Vooral het aantal restaurants met nationale keuken op de menukaart neemt toe. Het aantal van 4764 restaurants in 2016 betekent ten opzichte van 2015 in aantal een groei van 5%. Ook het aantal pizzeria’s in Nederland neemt toe. In Nederland zijn er 668 pizzeria’s; een groei van 3% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal restaurants met buitenlandse keuken nam met 3% toe, het aantal eetcafés met 4% en het aantal strandpaviljoens met 3%.

Zeer succesvol zijn de lunchrooms en tearooms in Nederland. Ten opzichte van 2015 is het aantal met 12% gegroeid en ten opzichte van 2010 zelfs met 74%. Het aantal ondernemingen dat zich richt op afhaal of bezorging groeide met 3% ten opzichte van 2015. Het aantal broodjeszaken is ten opzichte van 2015 met 2% gegroeid. Het aantal mobiele verkooppunten voor voeding (foodtrucks) is met 5% gedaald ten opzichte van 2015. Volgens Datlinq telt Nederland momenteel 1538 mobiele verkooppunten voor voeding. In shoarma-, grillroom- en kebabzaken is er een daling van 5%. Dit geldt ook voor het aantal internationale fastfoodketens in Nederland. Met 339 fastfoodrestaurants is dat aantal stabiel. Ook het aantal ijssalons in Nederland is stabiel en bedraagt 875. Nederland telt 5602 cafetaria’s en snackbars. Dat aantal is afgenomen ten opzichte van 2015.

Bron: Datlinq


 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: