Hoe wordt de winst van uw lunchzaak belast? Leer het hier!

22 december 2020 | Remco van der Veeke en Mr. Drs. Martin Klomp

Voor veel ondernemers geldt dat zij zich niet graag bezighouden met belastingen. De gevreesde blauwe envelop wordt vaak snel doorgespeeld naar de boekhouder/accountant. Toch kan het een gerust gevoel geven om zelf inzicht te hebben in uw fiscale zaken.

Hoewel 2020 voor veel horecaondernemers een mager jaar is geweest, is er de verwachting dat het nieuwe jaar er een stuk zonniger uit zal komen te zien. In dit artikel leert u daarom hoe de winst van uw horecabedrijf wordt belast!

Fiscale winst

Voor de aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting draait het om de fiscale winst. Om deze te berekenen, wordt allereerst aangesloten bij de commerciële winst. Deze berekent u door de omzet van uw bedrijf in een jaar te verminderen met de kosten die aan dat jaar zijn toe te rekenen. 

Vervolgens zijn er allerlei fiscale regels waardoor de fiscale winst afwijkt van deze commerciële winst. Zo zijn er enerzijds bijvoorbeeld niet-aftrekbare kosten, welke uw winst verhogen. Zie voor een uitleg over aftrekbare kosten in uw horecabedrijf het artikel: ‘Aftrekbare kosten in de horeca’.

Anderzijds zijn er juist ook fiscale regelingen die ervoor zorgen dat uw fiscale winst omlaag gaat, en u dus minder belasting hoeft te betalen. Een voorbeeld hiervan is de investeringsaftrek. Deze regeling heeft als doel bepaalde investeringen te stimuleren.

Zo is er de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, een aftrek om de kleinere bedrijven tegemoet te komen. De milieu-investeringsaftrek en de energie-investeringsaftrek moeten ondernemers aanmoedigen om meer te investeren in milieuvriendelijke of energiebesparende bedrijfsmiddelen. Tot slot is de Baangerelateerde Investeringskorting in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat bedrijven ook in deze crisisperiode blijven investeren.

Inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting

Over de fiscale winst uit uw horecaonderneming bent u inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting verschuldigd. Drijft u uw horecabedrijf door middel van een eenmanszaak of een vennootschap onder firma? Dan wordt uw winst belast met inkomstenbelasting. Heeft u aandelen in een besloten vennootschap (bv) waarmee u een horecaonderneming uitoefent? Dan betaalt de bv vennootschapsbelasting.

Inkomstenbelasting

De ondernemer in de inkomstenbelasting heeft na het bepalen van de fiscale winst nog recht op de zogenoemde 'ondernemersfaciliteiten'. 

Deze bestaan ten eerste uit de ondernemersaftrek, een aftrekpost op uw fiscale winst. Het belangrijkste onderdeel hiervan is de zelfstandigenaftrek. In 2020 bedraagt deze € 7.030, of € 9.153 indien u een startende ondernemer bent. Werkt uw partner mee in uw horecabedrijf? Dan heeft u verder wellicht recht op een meewerkaftrek. De grootte van deze aftrekpost is afhankelijk van uw fiscale winst.

Let op! de ondernemersaftrek is in principe slechts te benutten als u meer dan 1.225 uur per jaar aan uw onderneming besteedt.

Na toepassing van de ondernemersaftrek resteert nog de MKB-winstvrijstelling. Deze vrijstelling heeft tot gevolg dat 14% van uw winst wordt vrijgesteld.

De winst uit onderneming is in de aangifte inkomstenbelasting onderdeel van uw inkomen uit werk en woning (box 1). Uw ondernemingswinst wordt dus op één hoop gegooid met andere inkomsten en aftrekposten, bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. 

Jaar

Schijf

Percentage

2020

Tot € 68.508

37,35%

 

Vanaf € 68.508

49,50%

2021

Tot € 68.508

37,10%

 

Vanaf € 68.508

49,50%

Let op! Voor een ondernemer in de inkomstenbelasting wordt dus over het behaalde resultaat in een jaar belasting betaald. Doet u op een later moment een privéopname uit uw onderneming? Dan kan dat zonder daarover belasting te betalen.

Vennootschapsbelasting

Voor de bv gelden de volgende tarieven over de fiscale winst:

Jaar

Schijf

Percentage

2020

Tot € 200.000

16,5%

 

Vanaf € 200.000

25%

2021

Tot € 245.000

15%

 

Vanaf € 245.000

25%

 

Hiermee is de kous echter nog niet af. Op het moment dat u als aandeelhouder geld nodig heeft en uit uw bv haalt, moet u nogmaals belasting betalen. Dit gaat dan om belasting in box 2 van uw aangifte inkomstenbelasting, waarvan de percentages als volgt zijn:

Jaar

Percentage

2020

26,25%

2021

26,9%

TIPS:

Tip 1: Benieuwd welke ondernemingsvorm (eenmanszaak, vennootschap onder firma of bv) het beste bij uw situatie past? Houdt dan het komende artikel in de gaten!
Tip 2: Drijft u uw horecabedrijf in een bv? Overweeg dan om dit jaar nog geld uit uw bv te halen tegen het lagere box 2 tarief!
Tip 3: Meer weten? Neem contact op met uw fiscaal adviseur!

Over de auteurs: Remco van der Veeke en Mr. Drs. Martin Klomp zijn werkzaam bij Lentink De Jonge accountants & adviseurs.

Download hier gratis de whitepaper 'De 7 meestvoorkomende BTW fouten in de horeca + 3 tips om het te voorkomen'

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

21 jaar Lunchroom
20 jaar geleden in Lunchroom: Gary's Muffins

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de schier onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verhaa ...

Corona
Download nu de Werkgeversverklaring Avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: