Aftrekbare kosten in je lunchzaak

20 november 2020 | Remco van der Veeke en Mr. Drs. Martin Klomp

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maaltijd bij een collega-ondernemer. In dit artikel leggen wij uit hoe u kunt toetsen of u deze kosten mag aftrekken.

Zakelijke kosten

In principe geldt dat uitgaven aftrekbaar zijn als deze worden gedaan met het oog op het zakelijke belang van de onderneming. Met andere woorden, zijn de kosten noodzakelijk om uw onderneming uit te kunnen oefenen? Zoals de keukenapparatuur die u gebruikt bij het bereiden van maaltijden, of het meubilair dat u in uw restaurant plaatst? In dat geval kunt u deze kosten geheel aftrekken van uw winst.

Hierbij geldt dat niet van belang is of de keuze voor bepaalde uitgaven het meest efficiënt is voor uw onderneming. Zo kunt u alle kosten van een kwalitatief hoogstaande, maar prijzige, soeppan aftrekken, ook al was er ook een goedkoper alternatief beschikbaar.

Hier zit echter wel een grens aan, de kosten moeten wel redelijk zijn. Koopt u bijvoorbeeld een stoel van een bekende designer waarvoor u de hoofdprijs betaalt, om deze vervolgens in uw lokale snackbar neer te zetten? Dan kan hierover nog weleens discussie met de Belastingdienst ontstaan. In zo’n geval zijn de kosten slechts aftrekbaar voor het bedrag wat een redelijk denkend ondernemer had uitgegeven voor een stoel.

Niet/beperkt aftrekbare kosten

Bent u van mening dat de kosten die u heeft gemaakt in het belang zijn van uw onderneming? Dan kan het alsnog zo zijn dat deze kosten niet of maar beperkt aftrekbaar zijn. Voor bepaalde kosten zijn namelijk aftrekbeperkingen in de wet opgenomen.

Dit geldt ten eerste voor kosten waarvan het niet wenselijk is dat deze gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin de bezorger die bij u in dienst is net te hard met zijn bezorgscooter rijdt. De boete die u hiervoor krijgt kunt u in het geheel niet aftrekken van de winst.

Daarnaast zijn er aftrekbeperkingen voor zogenoemde gemengde kosten. Dit zijn kosten waarbij zowel een zakelijk als een privé-element een rol kunnen spelen. Voorbeelden hiervan zijn werkkleding, of kosten voor voedsel en drank.

Voor werkkleding geldt dat de kosten hiervan slechts in aftrek kunnen worden gebracht indien de kleding (bijna) uitsluitend geschikt is om tijdens het werk te dragen óf als de kleding ter beschikking is gesteld met een logo van minimaal 70 cm2 per kledingstuk.

Kosten voor voedsel en drank vallen in principe onder een aftrekbeperking, maar het zou natuurlijk gek zijn als ondernemingen in de horeca de kosten van eten en drinken niet in aftrek kunnen brengen! Daarom geldt hierop een uitzondering indien een onderneming het voedsel en de drank gebruikt in zijn eigen onderneming om hier omzet mee te behalen.

De aftrekbeperking voor voedsel en drank kan echter toch om de hoek komen kijken op het moment dat de ondernemer hier uitgaven voor doet die niet direct zien op het behalen van omzet. Denk bijvoorbeeld aan de restauranthouder die uit zakelijke overwegingen gaat eten bij een collega restauranthouder.

Aan het eind van het jaar worden alle kosten voor voedsel en drank anders dan voor de inkoop op een hoop gegooid samen met kosten voor representatie (bijvoorbeeld een relatiegeschenk) en kosten voor cursussen. Deze uitgaven zijn dan aftrekbaar indien zij meer bedragen dan € 4.700. U kunt er echter ook voor kiezen om deze kosten voor 20% niet in aftrek te brengen indien uw onderneming in de inkomstenbelasting wordt belast, en voor 26,5% indien uw bedrijf onder de vennootschapsbelasting valt.

Voor de kosten die u maakt voor eten en drinken dat u aan uw personeel verstrekt, geldt dat dit in principe ook meegerekend moet worden bij de berekening van de aftrekbeperking. Dit is echter niet het geval indien dit voedsel bij de werknemer als loon wordt belast. In die situatie vallen deze kosten bij u namelijk onder uw loonkosten, welke per definitie aftrekbaar zijn. Wanneer verstrekt eten en drinken aan uw personeel tot hun loon behoort, kunt u lezen in het artikel ‘3 vragen over loon van horecapersoneel’.

Tips:

Tip 1) Twijfelt u over de vraag of bepaalde kosten aftrekbaar zijn? In sommige gevallen kan het slim zijn dit met de Belastingdienst af te stemmen. Zo komt u nooit voor nare verassingen te staan.

Tip 2) Bent u benieuwd of de kosten die u maakt fiscaal aftrekbaar zijn? Neem contact op met uw fiscaal adviseur!

Over de auteurs: Remco van der Veeke en Mr. Drs. Martin Klomp zijn werkzaam bij Lentink De Jonge accountants & adviseurs.
Download hier gratis de whitepaper 'De 7 meestvoorkomende BTW fouten in de horeca + 3 tips om het te voorkomen'

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sligro lanceert herstartcampagne voor heel horeca-Nederland

Na een bizar jaar ligt er, met de aangekondigde opening van de terrassen op 28 april, een nieuw begin in het verschiet. Dat we elkaar weer mogen ontmoeten en samen kunnen genieten. Sligro wil op een hartverwarmende manier heel horeca-Nederland laten weten dat ze er voor ze zijn en graag met ze optre ...

Achtergronden Corona
15 procent Nederlanders bezoekt minder vaak horeca vanwege contactformulieren

Nu de terrassen weer gedeeltelijk heropend worden, zullen horecaondernemers hun bezoekers ook opnieuw moeten vragen om contactgegevens voor bron- en contactonderzoek. 14,9 procent van de Nederlanders bezoekt echter minder horeca vanwege de vraag om contactgegevens achter te laten. Dit en meer blijkt ...

Corona
Terrassen per 28 april (beperkt) open

De terrassen gaan weer beperkt open. Na maanden van lockdown mogen horecaondernemers per 28 april weer gasten op hun terrassen ontvangen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Dat maakte demissionair premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Naast het (beperkt) openen van de terrassen wordt d ...

Drinks Corona
Grote bierbrouwers klaar voor herstart

Mocht vanavond bekend worden gemaakt dat de horeca de terrassen vanaf 28 april mag openen, zijn de grote bierleveranciers klaar om de horeca te voorzien van bier. Heineken laat tegenover persbureau ANP weten dat de brouwer ongeveer 8000 klanten heeft met een terras. Veel horecabedrijven spelen a ...

Internationaal Mensen
Naft bier wint gold award op internationale bierverkiezing

Het Gentse Naft bier, gebrouwen door Brandstof, een nieuwe brouwerij gestart door 2 jonge ondernemers uit Gent, valt in de prijzen op de Frankfurt International Trophy. De internationale bier- en wijnverkiezing - die jaarlijks plaatsvindt in Frankfurt in Duitsland - heeft uit meer dan 3800 bieren, w ...

KHN
KHN wil horeca volledig open voor 1 juni

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat de horeca sneller en onbeperkt open moet. Dat laat de brancheveniging weten middels een persbericht. KHN-voorzitter Robèr Willemsen vindt het openen van de terrassen onvoldoende. “Bij de aangekondigde versoepelingen per 28 april, wil KHN d ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: