Heropening horeca blijft dit jaar nog zeer onzeker

18 november 2020 | redactie

Of de horeca open kan met Kerst blijft nog steeds de vraag. De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van gisterenavond heeft nog geen perspectief op heropening geboden. Volgens het kabinet is er nog een lange weg te gaan en over Sinterklaas en Kerst is nog niets te zeggen, behalve dat Sinterklaas thuis in kleine kring gevierd kan worden.

Het RIVM adviseert om pas in januari na te denken over eventuele versoepeling van de coronamaatregelen. Dit zou inhouden dat Nederland dit jaar nog thuiswerkt, weinig tot geen bezoek ontvangt en dat de horeca naar alle waarschijnlijkheid gesloten blijft. In landen om ons heen is er op dit moment sprake van meer ingrijpende lockdowns, waardoor Nederland nog wel haar eigen koers lijkt te varen.

Veel horecaondernemers verwachten niet meer te mogen of kunnen openen dit jaar, zo ook Ron Blaauw. De bekende restaurateur heeft direct na de persconferentie gisterenavond via social media laten weten dat het gebrek aan perspectief en duidelijkheid hem heeft doen besluiten om dit jaar niet meer te openen.

Op Facebook meldt hij het volgende: "Beste gasten en vrienden van Ron Gastrobar. Met pijn in ons hart hebben we vanavond samen met ons team besloten om de maand december sowieso dicht te blijven. De onduidelijkheid en onzekerheid om af te wachten tot we eventueel half december toch open te mogen, maakt het voor ons onmogelijk om er een topkerst van te maken. Daarnaast willen we voor ons onze gasten en ons team duidelijkheid scheppen. Het jaar 2020 zullen we nooit vergeten, maar we willen vooral positief blijven en vooruit kijken naar 2021. We gaan ons nu vol focussen om iedereen thuis toch nog een heerlijke kerst te bezorgen."

Net als Blaauw richten veel horecaondernemers zich vooralsnog op bezorgen en afhalen, maar ook andere mogelijkheden om omzet te maken worden aangeboord, zoals het verkopen van kerstbomen of de horecazaak ombouwen naar kringloopwinkel. 

Tegenover EenVandaag verklaarden Haagse bronnen eerder deze week dat er een mogelijkheid bestaat dat restaurants kunnen openen in de kerstperiode. Cafés zouden sowieso niet openen met Kerst, zo verklaren zij. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Interview
Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven? "Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan o ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: