Helft van de Nederlanders vindt iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd

21 november 2019 | Thijs Jacobs

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dat vindt ongeveer de helft van alle Nederlanders. Meer dan 60% van de mensen is zich bewust van de impact van vlees op het klimaat. De milieuschade die de productie en consumptie van vlees oplevert moet in de winkelprijs worden verwerkt, vindt 1 op de 3 Nederlanders. Dit blijkt uit de Vegamonitor 2019, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu naar het eetgedrag van Nederlanders.

Met de Vegamonitor onderzoekt Natuur & Milieu het eetgedrag van Nederlanders en hun houding ten aanzien van vlees, vis of vegetarisch eten. Met name jongeren (16 - 40 jaar) maken zich zorgen over de impact van de vleesindustrie op het milieu. Deze generatie eet vaker vegetarisch en bijna de helft steunt het principe dat de milieuschade van vlees in de verkoopprijs moet worden doorberekend. 62% van alle respondenten stelt dat minder vlees de norm wordt, vorig jaar was dit nog 52%.

Klimaat en natuur

‘Goed nieuws’, zegt Dorien Ackerman van Natuur & Milieu. ‘De norm ten aanzien van vleeseten verandert. Het merendeel van de mensen beseft zich dat een dag geen vlees eten, helpt voor het klimaat en de natuur. En jongeren lopen daarin glorieus voorop. De totale vleesconsumptie in ons land neemt nog niet af. Maar deze peiling geeft goede hoop op een kentering.’

Vlees eten: eerder uitzondering dan regel

Gemiddeld eten Nederlanders 4 tot 5 dagen per week vlees, 1 dag per week vis, en 1 dag vegetarisch. 40% van de mensen denkt de komende vijf jaar minder vlees te gaan eten. Steeds meer mensen denken dat vlees eten eerder uitzondering wordt dan regel (21% in 2019,  17% in 2018). Kiezen mensen voor vegetarisch eten, dan zijn kaas, vleesvervangers en ei de favorieten. Klimaat is een belangrijk motief om minder vlees te eten. Gewoonte en routine spelen bij vleeseters een grote rol.

Buiten de deur: vegetarisch aanbod te karig

Buiten de deur dineren betekent voor de meeste Nederlanders vlees of vis eten (84%). Maar dit zou anders kunnen zijn, wanneer horeca meer alternatieven voor vlees zouden aanbieden. De helft van de Nederlanders vindt het huidige aanbod vegetarische gerechten in de horeca namelijk te beperkt. Restaurants zouden beter hun best mogen doen voor een betere balans, vlees, vis en vegetarisch op de kaart.

Gezin bepalend

Zoals bekend: mannen zijn grotere vleesminnaars dan vrouwen. Mannen eten gemiddeld meer dagen in de week vlees. Meer vrouwen dan mannen zijn van plan hun vleesconsumptie te verminderen. Opvallend: gezin en de partner zijn zowel voor mannen als vrouwen de reden om hun eigen voorkeur aan te passen. Mannen geven aan door hun gezin vaker vegetarisch te eten, voor vrouwen is het gezin de reden om vaker vlees te eten.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

Food Amsterdam
Amsterdams hamburgerrestaurant Lombardo’s ondersteunt Villa Joep met speciale burger

Restaurant Lombardo’s, het Amsterdamse hamburgerrestaurant van chefkok Martijn Verdonk, geeft aan de decembermaand een speciaal tintje door vanaf vandaag tijdelijk een speciale burger voor het goede doel op de menukaart te zetten. De helft van de opbrengst van deze burger, die ontwikkeld werd ...

Amsterdam Opening
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïns...

Opening
Anne&Max opent eerste vestiging in Apeldoorn

Op maandag 16 december zal in het centrum van Apeldoorn een nieuwe Anne&Max in samenwerking met foodservicebedrijf Albron openen. Het pand ligt op de hoek van de Hoofdstraat en de Kapelstraat. Met een paar minuten lopen sta je voor de deur bij CODA; hét cultuurhuis van Apeldoorn. Het pand...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: