Helft van de Nederlanders vindt iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd

21 november 2019 | Thijs Jacobs

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dat vindt ongeveer de helft van alle Nederlanders. Meer dan 60% van de mensen is zich bewust van de impact van vlees op het klimaat. De milieuschade die de productie en consumptie van vlees oplevert moet in de winkelprijs worden verwerkt, vindt 1 op de 3 Nederlanders. Dit blijkt uit de Vegamonitor 2019, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu naar het eetgedrag van Nederlanders.

Met de Vegamonitor onderzoekt Natuur & Milieu het eetgedrag van Nederlanders en hun houding ten aanzien van vlees, vis of vegetarisch eten. Met name jongeren (16 - 40 jaar) maken zich zorgen over de impact van de vleesindustrie op het milieu. Deze generatie eet vaker vegetarisch en bijna de helft steunt het principe dat de milieuschade van vlees in de verkoopprijs moet worden doorberekend. 62% van alle respondenten stelt dat minder vlees de norm wordt, vorig jaar was dit nog 52%.

Klimaat en natuur

‘Goed nieuws’, zegt Dorien Ackerman van Natuur & Milieu. ‘De norm ten aanzien van vleeseten verandert. Het merendeel van de mensen beseft zich dat een dag geen vlees eten, helpt voor het klimaat en de natuur. En jongeren lopen daarin glorieus voorop. De totale vleesconsumptie in ons land neemt nog niet af. Maar deze peiling geeft goede hoop op een kentering.’

Vlees eten: eerder uitzondering dan regel

Gemiddeld eten Nederlanders 4 tot 5 dagen per week vlees, 1 dag per week vis, en 1 dag vegetarisch. 40% van de mensen denkt de komende vijf jaar minder vlees te gaan eten. Steeds meer mensen denken dat vlees eten eerder uitzondering wordt dan regel (21% in 2019,  17% in 2018). Kiezen mensen voor vegetarisch eten, dan zijn kaas, vleesvervangers en ei de favorieten. Klimaat is een belangrijk motief om minder vlees te eten. Gewoonte en routine spelen bij vleeseters een grote rol.

Buiten de deur: vegetarisch aanbod te karig

Buiten de deur dineren betekent voor de meeste Nederlanders vlees of vis eten (84%). Maar dit zou anders kunnen zijn, wanneer horeca meer alternatieven voor vlees zouden aanbieden. De helft van de Nederlanders vindt het huidige aanbod vegetarische gerechten in de horeca namelijk te beperkt. Restaurants zouden beter hun best mogen doen voor een betere balans, vlees, vis en vegetarisch op de kaart.

Gezin bepalend

Zoals bekend: mannen zijn grotere vleesminnaars dan vrouwen. Mannen eten gemiddeld meer dagen in de week vlees. Meer vrouwen dan mannen zijn van plan hun vleesconsumptie te verminderen. Opvallend: gezin en de partner zijn zowel voor mannen als vrouwen de reden om hun eigen voorkeur aan te passen. Mannen geven aan door hun gezin vaker vegetarisch te eten, voor vrouwen is het gezin de reden om vaker vlees te eten.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

In verband met de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn horecagelegenheden gesloten geweest. Dat is heel vervelend voor jou als lunchroomondernemer, maar wat kun je beter doen om je naamsbekendheid en omzetkansen te vergroten dan meedoen met de wedst...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: