Gevulde kipfilet met paddenstoelen

Auteur: Jorien Slager
1 januari 2016
Gevulde kipfilet met paddenstoelen

De zomer is voorbij en de herfst heeft haar intrede gedaan. Tijd om een recept uit te proberen dat past in het seizoen. Deze kipfilets zijn verrassend smaakvol en zeer geschikt voor een pikante lunch, gecombineerd met een heerlijk broodje. Ook als avondmaaltijd zijn de kipfilets uitstekend te serveren. Even aanvullen met aardappelpuree en spruitjes – en de donkere herfstdagen worden een stuk korter.

Ingrediënten (10 personen)

10 kipfilets
750 gram roompaté
10 bosuitjes
1500 gram gemengde paddenstoelen
10 sjalotjes (of 5 kleine uien), fijngehakt
5 flesjes bokbier
boter, olijfolie
peper, zout, honing, tijm (vers of in gedroogde vorm)
sinaasappelmarmelade
gevogeltefond of 2,5 blokjes kippenbouillon
houten prikkers of vleesgaren (verkrijgbaar bij slager)

Bereidingswijze:

Bak de paddenstoelen kort op hoog vuur in een scheutje olijfolie tot beetgaar. Breng op smaak met peper en zout. Neem de helft apart, snijd deze in kleine blokjes en meng ze met de paté.

Snijd de kipfilets in de lengte half open tot een envelop en besmeer de binnenzijde met marmelade. Leg de bosui in de lengte en vul de kip met het patémengsel. Vouw de filets dicht en bind ze met prikkers of garen bij elkaar. Verhit wat olie en schroei de filets dicht. Het mag best een beetje bruinig worden. Voeg hierna wat boter toe en vervolgens de sjalotjes. Bestrooi deze halverwege met peper, zout, honing en tijm. Haal de filets als deze gaar zijn uit de pan en houd ze warm.

Deglaceer de pan met een paar flinke scheuten bokbier en fond/kippenbouillon. Laat de saus inkoken en breng eventueel op smaak met de honing, tijm peper en zout. Laat op het laatste moment de rest van de paddenstoelen in de saus meewarmen en bind de saus met een klontje koude boter. Ontdoe eventueel de gevulde filets van het garen en rangschik ze in plakjes op het bord. Doe hierover wat van de saus en een takje verse tijm.

Serveren:

Voor de lunchvariant: gebruik geen al te kruidige broodjes in verband met smaakverwarring. Gebruik liever luchtige, witte broodjes met bloem en een licht krokant korstje.

Voor de avondvariant: gebruik verse spruitjes, al dan niet aangemaakt met wat nootmuskaat en aardappelpuree. Deze wordt extra lekker als er enkele versnipperde kastanjes doorheen worden geroerd.

Overig nieuws