FSIN: horecacijfers CBS te rooskleurig

1 juni 2013 |
FSIN: horecacijfers CBS te rooskleurig<

Het CBS heeft opnieuw een overschatting van de horecacijfers afgegeven, dat stelt het FoodService Instituut Nederland (FSIN). Al drie jaar lang presenteert het CBS een veel
rooskleuriger beeld over de horeca dan de werkelijkheid aangeeft, en elke ondernemer en onderneming dagelijks aan den lijve ondervindt, aldus het instituut.

Lange(re) termijn omzetdaling
De omzet in de klassieke horeca is volgens het FSIN met 1,12 miljard euro gedaald en de omzet van supermarkten is met 2,6 miljard gestegen. Dit in de periode van eind 2008 ten opzichte van eind 2012.

Sectoren
Over het 1e kwartaal 2013 stond horeca op een omzetkrimp 5,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Alle sectoren (dranken, restaurant en fastservice) behalve hotels dalen met zo’n 5 procent of meer. Bedrijven en (zorg)instellingen compenseerden dit enigszins door de relatief minder slechte ontwikkeling bij bedrijven met een krimp 2,3 procent. Zorg zat vrijwel op hetzelfde niveau als horeca
gemiddeld.

Verklaring
Oorzaak ligt vooral in het slechte weer met daarbij een consumentenvertrouwen dat zich in het eerste kwartaal op een dieptepunt bevond.
De maand mei (periode 5) van 2013 kende voor het
eerst een omzetstijging van 2,2 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2012. Daarbij doen hotels het minder goed (min 3,5 procent), maar juist cafés en restaurants wat beter (tot 4 procent groei). De reden voor deze groei komt deels door Pinksteren, een iets beter weer dan vorig jaar in deze tijd en een licht herstellend consumentenvertrouwen.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Download nu de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: