FSIN: horecacijfers CBS te rooskleurig

1 juni 2013 |
FSIN: horecacijfers CBS te rooskleurig<

Het CBS heeft opnieuw een overschatting van de horecacijfers afgegeven, dat stelt het FoodService Instituut Nederland (FSIN). Al drie jaar lang presenteert het CBS een veel
rooskleuriger beeld over de horeca dan de werkelijkheid aangeeft, en elke ondernemer en onderneming dagelijks aan den lijve ondervindt, aldus het instituut.

Lange(re) termijn omzetdaling
De omzet in de klassieke horeca is volgens het FSIN met 1,12 miljard euro gedaald en de omzet van supermarkten is met 2,6 miljard gestegen. Dit in de periode van eind 2008 ten opzichte van eind 2012.

Sectoren
Over het 1e kwartaal 2013 stond horeca op een omzetkrimp 5,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Alle sectoren (dranken, restaurant en fastservice) behalve hotels dalen met zo’n 5 procent of meer. Bedrijven en (zorg)instellingen compenseerden dit enigszins door de relatief minder slechte ontwikkeling bij bedrijven met een krimp 2,3 procent. Zorg zat vrijwel op hetzelfde niveau als horeca
gemiddeld.

Verklaring
Oorzaak ligt vooral in het slechte weer met daarbij een consumentenvertrouwen dat zich in het eerste kwartaal op een dieptepunt bevond.
De maand mei (periode 5) van 2013 kende voor het
eerst een omzetstijging van 2,2 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2012. Daarbij doen hotels het minder goed (min 3,5 procent), maar juist cafés en restaurants wat beter (tot 4 procent groei). De reden voor deze groei komt deels door Pinksteren, een iets beter weer dan vorig jaar in deze tijd en een licht herstellend consumentenvertrouwen.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Interview
Reportage: Koffie en Jij, Hilversum [video]

Koffie en jij is een gezellige lunchroom midden in het centrum van Hilversum. Je kan hier genieten van allerlei vegan of vegetarische gerechten. Met de huiselijke sfeer kan je er op je gemak een kopje koffiedrinken en even ontsnappen van het drukke leven. Koffie en jij richt zich vooral op de men...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: