Franchiseketen uitgelicht: Poké Perfect

Auteur: Redactie
Franchiseketen uitgelicht: Poké Perfect

In deze rubriek presenteert Lunchroom de bekende en onbekendere franchiseketens binnen de horecadagzaken. Een historisch overzicht met actuele cijfers. Dit keer Poké Perfect, dat dertien vestigingen heeft. 

Het runnen van een franchiselunchroom heeft voor- en nadelen. Conceptmatig is er vaak weinig ruimte, maar ondernemers profiteren van de naamsbekendheid en de marketing. Wat de kosten zijn om de naam van een bepaalde keten te mogen dragen, verschilt. Daarom licht de redactie van Lunchroom iedere maand een franchiseketen uit.

Concept

Poké Perfect is een restaurantketen die gespecialiseerd is in het Hawaïaanse gerecht poké. Poké is een kom met verse rauwe vis, gemarineerd in sojasaus en andere smaakvolle ingrediënten, geserveerd met sushirijst en verschillende toppings. Het wordt omschreven als sushi in een kom. Poké Perfect biedt ook alternatieven voor rauwe vis, zoals: tempura garnalen, vegan zalm en sticky tempeh.

Het concept van Poké Perfect is een voedingsconcept voor snel, gezond eten met duurzame, verse producten. Het menu biedt verschillende opties voor de basis van de kom, waaronder rijst, quinoa en sla, en klanten kunnen daarnaast kiezen uit een verscheidenheid aan vis-, vlees- en vegetarische opties. Daarnaast biedt Poké Perfect ook een aantal bijgerechten en drankjes.

Het concept van Poké Perfect is gebaseerd op de traditionele Hawaïaanse poké, maar heeft een moderne twist gekregen door de toevoeging van nieuwe smaken en combinaties. Het bedrijf heeft als doel om gezonde en duurzame voeding toegankelijker te maken en streeft ernaar om een positieve impact te hebben op zowel de gezondheid van de klanten als op het milieu. Alle locaties zijn fris, schoon en geheel in stijl ingericht. De poké bowl is geschikt voor eat-in, take-away én delivery.

Oorsprong en groei

De formule is in 2016 opgericht door broer en zus Gerrit Jan en Quinta Witzel. Na het afronden van de middelbare school verhuisde Gerrit Jan naar Amsterdam om een business studie te doen. Quinta ging in het buitenland aan de slag als model. In die tijd woonde ze een aantal jaar in New York, waar ze vaak buiten de deur at. Daar ontdekte ze dat gezond, lekker en gevarieerd ook samen kon gaan. Later ontdekte ze in Nederland dat soortgelijke zaken niet bestonden. Ook niet in de grote steden. Haar broer bleek eveneens dit aanbod te missen. Ze besloten samen in het gat te springen en openden in 2016 hun eerste winkel in Amsterdam, gevolgd door meerdere andere vestigingen in de hoofdstad en Utrecht. Inmiddels heeft Poké Perfect vijf winkels in Amsterdam en acht vestigingen in andere steden in Nederland. Daarmee staat de teller in totaal op dertien. Een deel daarvan zijn franchiseondernemingen.

Cijfers

Poké Perfect is sinds medio 2016 actief als franchiseformule. Het bedrijf hanteert een 'Hard Franchise' model, wat betekent dat alle franchisenemers verplicht zijn om zich te houden aan de vastgestelde regels en procedures van het bedrijf. Het entreegeld voor nieuwe franchisenemers bedraagt 10.000 euro, de jaarlijkse fee is 7 procent van de omzet. De totale investering om een Poké Perfect vestiging te openen varieert van 150.000 tot 180.000 euro, afhankelijk van de grootte van de locatie. Een eigen vermogen van 25.000 euro is nodig om de financiering rond te krijgen. De inkoop van ingrediënten wordt centraal geregeld door het hoofdkantoor, waarbij vaste leveranciers worden gebruikt.

De voordelen

Volgens de formule zijn dit de voordelen waar je als franchisenemer voor Poké Perfect van geniet:

·         Je onderneemt binnen een bekend en bewezen concept.
·         Jij kunt je focussen op de business – Poké Perfect regelt al het andere: marketing, menuontwikkeling, conceptontwikkeling, operationele coaching en meer.
·         Je bent zelfstandig ondernemer en kunt genieten van alle voordelen dat dit biedt.
·         Door het bewezen concept is het financieren van een Poké Perfect franchisevestiging toegankelijker dan een nieuwe zelfstandige onderneming. Bovendien is de investering lager.
·         Je krijgt ondersteuning vanuit het hoofdkantoor op gebied van marketing, administratie, inkoop, automatisering, training, HRM en natuurlijk ondersteuning in de operatie. In geval van vragen op welk gebied dan ook, kun je altijd een beroep doen op het hoofdkantoor.
·         Het openen van een eigen vestiging kan snel gaan, omdat de ins en outs al doordacht zijn.
·         Je volgt een trainingsprogramma binnen verschillende Poké Perfect locaties onder leiding van ervaren teamleden.

Ondernemersprofiel

De ondernemer die past bij de formule moet een passie voor horeca en het ontvangen van gasten hebben en moet daarom zelfsturend, flexibel en probleemoplossend zijn. Door de vroege sluitingstijden van 21.00 uur is het concept volgens Poké Perfect laagdrempelig omdat de ondernemer niet tot laat in de nacht hoeft te werken.

Dit artikel is onder andere geschreven aan de hand van de website van Poké Perfect op 5 april 2023.

Blijf op de hoogte

Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws