Eerste tien restaurants ontvangen Keurmerk Toegankelijkheid

7 oktober 2016 | Jorien Slager

De entree heeft geen obstakels of drempels, geleide- en hulphonden zijn er welkom en er is een invalidentoilet. Vandaag, in de Week van de Toegankelijkheid, hebben de eerste tien restaurants het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid ontvangen. Hiermee laten ze zien dat hun locatie goed te bezoeken is door mensen met een beperking. De keurmerken zijn uitgereikt door Ongehinderd en Vereniging Bartiméus Sonneheerdt, die hiermee het startsein geven voor hun nieuwe samenwerking. Zij gaan zich inzetten voor goed toegankelijke locaties voor mensen met specifiek een visuele beperking. De tien restaurants krijgen daarom binnenkort hun menukaart in braille en grootletterdruk aangeboden.

Gebruikers van de app Ongehinderd konden eerst zelf hun favoriete restaurant(s) beoordelen. Uit alle inzendingen is een selectie gemaakt van best beoordeelde restaurants, en deze zijn op 25 aspecten gekeurd voor het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid. De tien die als beste uit de bus zijn gekomen, voldoen aan eisen zoals een entree die vrij is van obstakels en drempels; de aanwezigheid van een invalidentoilet; het toestaan van geleide- en hulphonden; bestickering van glazen wanden en deuren zodat ze duidelijk zichtbaar zijn voor bezoekers die slechtziend zijn; en de bereidheid om de muziek op verzoek van een dove of slechthorende bezoeker zacht of uit te zetten.

Toegankelijk Nederland
Ongehinderd is opgericht door Gerard de Nooij, die op zijn 23ste door een motorongeval een dwarslaesie opliep en sindsdien een rolstoel gebruikt. "Ongehinderd zet zich in voor een toegankelijk Nederland voor mensen met een beperking," legt hij uit. "Met de gratis Ongehinderd app kun je altijd en overal toegankelijke locaties vinden, maar ook zelf beoordelen en aanbevelen. Verder adviseren we gemeenten en ondernemers over het verbeteren van toegankelijkheid en het bieden van de juiste voorzieningen. En publieke gebouwen kunnen dus door ons gekeurd worden voor het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid."

Krachten bundelen
Vanaf vandaag werkt Ongehinderd samen met Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. "Wij maken ons specifiek sterk voor een goede toegankelijkheid voor mensen die blind of slechtziend zijn," vertelt directeur Carla Aalderink. "Daarom hebben we besloten om onze krachten te bundelen, waarbij we allereerst de horeca beter toegankelijk willen maken. De website en de app van Ongehinderd zijn zo aangepast dat ze ook goed te gebruiken zijn door mensen met een visuele beperking. Ook krijgt de app een functie waarmee je de menukaart kunt laten voorlezen. En dat is pas het begin: er komt een panel van blinde en slechtziende mensen die hun kennis en ervaring met Ongehinderd gaan delen. Hiermee kunnen we het aanbod nog verder optimaliseren."

Meebouwen
"Door de samenwerking met Ongehinderd geven we mensen met een visuele beperking een grotere stem," vervolgt Carla Aalderink. "Ze kunnen beter kenbaar maken hoe een locatie voor hen goed toegankelijk wordt. Zo kun je als je blind of slechtziend bent zelf meebouwen aan een toegankelijk Nederland."

De tien toegankelijke restaurants
Restaurant Nederheide, Milheeze 
Restaurant Fellini, Enschede
Restaurant Meneer Frits, Eindhoven
Restaurant Jamie's Italian, Rotterdam
Restaurant Villa Westend, Velserbroek
Restaurant Wasvenboerderij, Eindhoven
Restaurant Smakelijck, Putten
Restaurant 22 High, Amersfoort
Wereldrestaurant Puur, Emmen
Strandpaviljoen Waterreus, Scheveningen

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lunch Fastservice
Restaurant nNea serveert bekroonde pizza’s nu ook tijdens lunch

Sinds de opening in 2019 veroveren nNea’s Napolitaanse pizza’s de harten van velen. Italiaanse experts riepen het restaurant zelfs uit tot een van de beste pizzeria’s van Europa. nNea’s deegmeesters kunnen er geen genoeg van krijgen, daarom opent het restaurant haar deuren nu...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: