Dit zijn de 10 lunchtrends voor 2017

3 december 2016 | Jorien Slager

We hebben het afgelopen jaar al aardig wat lunchtrends met je gedeeld in lunchroom. Van Mexicaans tot Nederlandse klassiekers en van ‘late breakfast’ tot de Joodse keuken. In dit lijstje zetten we 10 hotte food trends op een rijtje, waarbij het ontbijt ook genoemd wordt. Niet voor niets is het ontbijt volgens velen de belangrijkste maaltijd van de dag.

#1 Mexican Food

Nog maar eens. Mexiaans eten is helemaal hot! Van Mexicaanse burger tot Mexicaans getinte bagel… Je menukaart kan niet zonder Mexicaans tintje en al zeker niet in 2017!

#2 All day dining

Alles op de kaart de hele dag kunnen bestellen is heerlijk voor de gast. Een laat ontbijt of zelfs een ontbijtdisco. Een lunch nuttigen in de avond en een sappige steak bij het ontbijt. Niets is te gek.

#3 Breakfast & lunch bowls

De breakfast bowl is mega-populair, maar de lunch bowl wordt dat ook. Wat dacht je van een ‘chicken fajita lunch bowl’ of een bowl met quinoa en verse broccoli? De bowl is een blijvertje.

#4 Zeewier

Zeewier is een ingrediënt dat we steeds vaker tegen zullen komen. In Japanse gerechten is het al een bekend onderdeel, maar ook in verschillende niet-Japanse salades en zelfs in snacks is het een mooie toevoeging en gezond bovendien.

#5 Fat is back!

Het eten van vet is niet langer een taboe. Zeker niet wanneer je vetten opneemt in je lichaam door het eten van avocado’s of noten. Vetten kunnen namelijk ook gezond zijn! De avocado gaat dan ook het paradepaardje van veel koks worden. 

#6 Extreme verwennerijen

Als reactie op alle health foods zien we de opkomst van de extreme verwennerijen. Een milkshake met daarop mini-donuts of frites met gesmolten kaas (een beetje zoals bij de ‘kapsalon’)… Het mag en kan allemaal.

#7 Luxe fastfood

Sergio Herman opende afgelopen jaar zijn friteszaken, waar culinair hoogstaande frites worden verkocht. De snack is terug, mits op culinair hoogstaande wijze bereid. Dat kun jij ook. Huisgemaakte frites met truffelmayonaise en besprenkeld met verse peterselie? Binnenkort op veel lunchkaarten terug te zien. 

#8 Souping

Juicing kenden we al, maar souping is relatief nieuw. Gasten die op zoek zijn naar een gezond alternatief voor een sapje met iets meer textuur en nog meer vezels, gaan voor de soep. Die kan ook koud geserveerd worden, net als een gazpacho. 

#9 Back in black

Nee, we bedoelen niet de plaat van AC/DC , maar de kleur van het gerecht op je bord. Zwart is de kleur van 2017. Of het nou zwarte groenten zijn, zwartgeblakerde pizza of gerechten die met inktvisinkt gekleurd zijn, zwart is het helemaal.

# 10 Surinaams

De banden tussen Nederland en Suriname zijn sterk. Die verbondenheid zien we terug op het bord. Nog nooit was Surinaams eten ‘hip’ of ‘trendy’, mede door de complexiteit van de bereiding van de gerechten. Daar komt verandering in. Roti, bakkeljauw en gemberdrank (onze tip als  meest trendy alcoholvrije zomerdrank in 2017!) komen eraan!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Amsterdam Opening
Coffeecompany opent nieuw filiaal aan Bos en Lommerplein

Coffeecompany opent in mei zijn deuren aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein. Het is de eerste nieuwe huurder sinds het plein in handen is van Propertize. De koffieketen betrekt het pand van 133 vierkante meter aan de rechterkant van de trap die vanaf de Bos en Lommerweg naar het plein toe leidt. ...

Video
"We bakken 10.000 American pancakes per jaar

The Blueberry is een Amerikaanse lunchroom gevestigd op twee plekken in Amersfoort. De vestiging op Emiclaerhof in Amersfoort-Noord bevat zo’n 70 binnen- en 60 buitenzitplaatsen. Door het hippe en stijlvolle interieur voelt het echt alsof je in Amerika zit. De doelgroep wisselt per locatie,...

Video
Reportage: Brasserie De Haven verbindt jong en oud 

De laatste jaren heeft er in de zorgsector een verschuiving plaats gevonden. Steeds meer mensen moeten langer thuis wonen. “Om die doelgroep in huis te krijgen, moet je ze op een of andere manier lokken en met ze verbinden", vertelt gastheer Arthur Karstens. Zorgcentrum De Haven in Bun...

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: