Deliveroo samenwerking zorgt voor grote toename 'in-house' omzet

2 mei 2019 | Yonne van Geene

Uit een onafhankelijke analyse blijkt de economische bijdrage van Deliveroo aan de Nederlandse economie in de 12 maanden voorafgaand aan november 2018. De analyse is gedaan door de onafhankelijke adviseurs van economisch onderzoeksbureau Capital Economics. Het brengt de volledige economische impact van de activiteiten van Deliveroo in kaart gedurende een jaar.

De uitkomsten van de analyse tonen aan hoezeer de inkomsten van restaurants toenemen wanneer zij met Deliveroo gaan werken. Daar zijn de inkomsten van hun leveranciers in meegenomen. Ook zijn de uitgaven van Deliveroo-bezorgers en -medewerkers, de uitgaven van Deliveroo aan haar leveranciers en de belastingopbrengsten door de activiteiten van Deliveroo berekend.

Belangrijkste uitkomsten Nederlandse markt

- Deliveroo draagt bij aan 2.200 banen in Nederlandse economie, dit nog naast de 2.500 bezorgers in Nederland die nu via Deliveroo goede verdiensten en flexibel werk hebben.

- Deliveroo draagt bij aan 2.100 extra banen in de restaurantsector van Nederland. Dit zijn 1.300 banen bij restaurants die onderdeel zijn van een keten en 810 banen bij onafhankelijke restaurants.

- 59 procent van de ondervraagde Nederlandse restaurants zag een toename van het aantal mensen dat in hun restaurant kwam eten, als gevolg van het partneren met Deliveroo. Dit onderstreept de toename van de ‘in-house’ omzet van restaurants.

- Deliveroo zorgt voor in totaal 41,9 miljoen euro aan extra omzet voor de Nederlandse restaurantsector. Daarvan is 25,6 miljoen euro voor restaurants die onderdeel zijn van een keten en 16,3 miljoen euro voor onafhankelijke restaurants.

- In totaal genereert Deliveroo 60,6 miljoen euro aan omzet voor de Nederlandse economie.

- De bijdrage van Deliveroo aan de economische groei in Nederland (gemeten aan het bruto binnenlands product) is 26,8 miljoen euro.

- De bijdrage van Deliveroo aan de Nederlandse schatkist is in totaal 10,3 miljoen euro, via vennootschaps- en werknemersbelasting.

- Als Deliveroo in het huidige tempo door blijft groeien dan draagt het bedrijf in 2020 in Nederland bij aan ongeveer 4.500 banen en een economische output van 51,3 miljoen euro, zo berekende Capital Economics.

Positieve gevolgen

Stijn Verstijnen, directeur Deliveroo Nederland: “Wij zien dat steeds meer mensen in Nederland regelmatig eten laten bezorgen door Deliveroo. Dit heeft positieve gevolgen voor ondernemers, die met hun restaurant zo nieuwe doelgroepen aanboren en hun omzet sterk zien stijgen. Wij zijn er trots op dat we met ons platform restaurants laten groeien, duizenden bezorgers een goed verdienende en flexibele bijbaan bieden en de Nederlandse economie steunen. Als we blijven doorgroeien in de huidige snelheid, dan worden deze effecten alleen maar groter. Iets waar we dagelijks met restaurantpartners en bezorgers aan werken.”

Belangrijkste uitkomsten wereldwijd

- Deliveroo draagt bij aan in totaal 67.000 banen in alle landen waarin het bedrijf opereert, dit nog bovenop de 130.000 Deliveroo-bezorgers wereldwijd.

- Deliveroo draagt bij aan 59.000 extra banen in de restaurantsector in alle landen waarin zij actief is. Dit zijn 41.000 banen bij restaurants die onderdeel zijn van een keten en 18.000 banen bij onafhankelijke restaurants.

- Deliveroo zorgt wereldwijd voor 2,45 miljard euro aan extra inkomsten voor de restaurantsector in alle landen waarin zij actief is. Daarvan is 1,75 miljard euro voor restaurants die onderdeel zijn van een keten en ruim 765 miljoen euro voor ‘onafhankelijke’ restaurants.

- 60 procent van de ondervraagde restaurants zag een toename van het aantal mensen dat in hun restaurant kwam eten, als gevolg van het partneren met Deliveroo. Dit onderstreept de toename van de ‘in-house’ omzet van restaurants.

- Deliveroo draagt bij aan 3,49 miljard euro extra omzetgroei binnen de economie van de landen waarin zij actief is.

Als Deliveroo in het huidige tempo door blijft groeien, dan geeft het rapport aan dat het bedrijf in 2020 wereldwijd bijdraagt aan ongeveer 200.000 banen en een economische output van 4,66 miljard euro.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: