Deliveroo roept EU op om flexibel werk in de platformeconomie te stimuleren

12 januari 2018 | Thijs Jacobs

Deliveroo heeft er bij de EU op aangedrongen om flexibel werk in de groeiende platformeconomie beter te beschermen. Dit blijkt uit de inzending van de bezorgdienst op de consultatie van de Europese Commissie over sociale zekerheden. Deliveroo wil de riders graag meer sociale zekerheden bieden, zonder dat daarmee de vrijheid die riders waarderen in gevaar komt.    

Flexibele bezorging


Steeds meer mensen kiezen ervoor om in de klus- of platformeconomie te werken. Deliveroo werkt momenteel met meer dan 32.000 riders in acht Europese landen. Deze riders kunnen in- en uitloggen wanneer ze willen, zelf bepalen hoe lang ze werken, en ze kunnen gelijktijdig voor meerdere platformen aan de slag. Kortom, een nieuwe manier van werken met veel vrijheid en geen verplichtingen die horen bij een traditionele bijbaan. 

Momenteel bestaat in veel landen een uitwisseling tussen flexibiliteit en zekerheden. Het inperken van vrijheid omwille van zekerheden kan volgens de bezorgdienst negatieve gevolgen hebben voor riders, klanten en restaurants: “Het werken met Deliveroo zou daarmee niet langer meer flexibel zijn, waardoor de vraag naar dit soort werk waarschijnlijk zal dalen. Dit is voor niemand voordelig. Riders kunnen zelf niet meer bepalen waar en wanneer ze willen werken. Klanten krijgen minder snel hun bezorging. En restaurants lopen omzet mis door een afname in het aantal bestellingen via Deliveroo”, aldus General Manager Benelux Mathieu de Lophem.  

Meer zekerheden


Deliveroo wil riders graag meer sociale zekerheden bieden, zonder dat daarmee de vrijheid die riders waarderen in gevaar komt. Volgens de bezorgdienst moet er een einde komen aan de gedwongen uitruil tussen de vrijheid waarom wordt gevraagd door platformwerkers, zoals Deliveroo riders, en de sociale zekerheden die men verdient. 

Het is essentieel om ook de mogelijke impact op de Europese restaurantsector te betrekken in het debat over de arbeidsmarkt. Mocht de vrijheid van Deliveroo riders onder druk komen te staan, dan heeft dit effect op de ontwikkeling van de levendige platformeconomie. Deliveroo hoopt dan ook dat de Commissie rekening houdt met de economische voordelen die horen bij de platform economie, zoals een sterke toename in werkgelegenheid en belastinginkomsten, en deze niet in gevaar laat brengen door wijzigingen in beleid. 

Economische impact


De 27.000 restaurants die in Europa zijn aangesloten bij Deliveroo profiteren van de samenwerking met de bezorgdienst. Zij zien dankzij Deliveroo een omzetgroei tot wel 30% en kunnen bovendien nieuwe groepen klanten binnenhalen. Daarnaast kunnen restaurants dankzij Deliveroo meer mensen in de keuken inhuren om de toegenomen vraag aan te kunnen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Capital Economics naar de economische impact van Deliveroo. Sinds de oprichting van Deliveroo in 2013 heeft het bedrijf 13.000 banen gecreëerd bij partnerrestaurants en leveranciers door heel Europa. Als Deliveroo in deze mate door blijft groeien zal de bezorgdienst over twee jaar circa 54.000 banen creëren in de verschillende Europese markten waarin Deliveroo momenteel actief is.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vega
Helft van de Nederlanders vindt iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dat vindt ongeveer de helft van alle Nederlanders. Meer dan 60% van de mensen is zich bewust van de impact van vlees op het klimaat. De milieuschade die de productie en consumptie van vlees oplevert moet in de winkelprijs worden verwerkt, vindt 1 op ...

Opening Rotterdam
Restaurant JAQ, dé hotspot in het Rotterdamse theaterdistrict

Op 12 december opent restaurant JAQ haar deuren in het theaterdistrict van Rotterdam, tegenover het Oude Luxor Theater en vlakbij het bruisende uitgaansgebied rondom het Hofplein. Het sfeervolle restaurant is dé plek om af te spreken voor een drankje tijdens of na het shoppen, voor een zakend...

Economie
Personeel houdt ondernemer uit zijn slaap

Ruim de helft (55%) van alle ondernemers uit het MKB ligt ’s nachts wel eens wakker van zorgen over de eigen onderneming. Met name het vinden en behouden van goed personeel zorgt voor slapeloze nachten. Daarnaast zijn niet betalende klanten en een verstoorde werk-privébalans veel voorko...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: 'Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken'

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: