De lunchroombranche in 2014

12 december 2013 |
De lunchroombranche in 2014<

Openingen, nieuwe concepten, meer omzet en een sector die weinig krimp laat zien. De lunchroombranche staat niet stil en heeft ook voor het komend jaar een aantal ontwikkelingen
op de planning staan. Ondernemers opgelet! Weet wat uw kansen en bedreigingen zijn.

Gasten willen ontspanning
Uit de sectorprognose van Rabobank Cijfers & Trends blijkt dat de horecabranche zich in 2014 nog niet kan versterken. Gasten hebben de afgelopen jaren weinig uitgegeven, waardoor investeringen uitblijven. In 2014 zal de horecakrimp zich voortzetten en blijven de gasten kritisch op hun uitgavenpatroon. Een positieve ontwikkeling is dat de gasten wel kiezen voor ontspanning in de vorm van een dagje weg of een vakantie. Ook het aantal buitenlandse toeristen dat Nederland bezoekt, neemt toe.

Branchevreemde partijen
De lunchroombranche zal in 2014 meer last krijgen van branchevreemde partijen. De komst van de Jumbo Foodmarkt is al een van de bewijzen hiervoor. Een lunchgerecht kan nu ook in de supermarkt worden gehaald én men kan dit gerecht nuttigen in een speciaal in de supermarkt ingerichte ruimte. In de analyse van de bank wordt aangegeven dat ondernemers daarom moeten blijven vernieuwen om voldoende onderscheidend te zijn.

Lunchroom Marktverkenning
Ondernemers moeten een beleving creëren in combinatie met kostenbeheersing. Lunchroomondernemers pikken deze trend op en spelen in op meerdere eetmomenten. Het gevolg hiervan is een hoger bestedingspatroon. Uit de Lunchroom Marktverkenning 2014 blijkt dat de gemiddelde besteding per bezoek per gast (nu € 10,16) blijft stijgen en de totale omzet van de branche eveneens. De groei wordt mede gerealiseerd door nieuwe doelgroepen, meer eetmomenten en een hoger bestedingspatroon.

Samenwerkingen
In de branche zullen nog meer samenwerkingsverbanden ontstaan. Ketens blijven met nieuwe vestigingen komen en laten groei zien. New York Pizza opende dit jaar in Scheveningen een ‘scoop shop locatie’ samen met het ijsmerk Ben & Jerry’s. In de scoop shop kunnen gasten ook sundaes & milkshakes kopen. Eerder zocht de pizzaketen al samenwerking met La Place. Na een omzetgroei van 25 procent in de afgelopen jaren (2012 t.o.v. 2010), wil New York Pizza in totaal 25 nieuwe vestigingen in Nederland openen.

Subway
Ook de groeispurt van de broodjeszaak Subway zet door. Steeds meer ondernemers sluiten zich aan bij de quickserviceformule uit de Verenigde Staten. Dit jaar wordt naar verwachting het 150e restaurant in Nederland geopend; eind 2012 telde de keten nog 120 restaurants. Bagels & Beans werkte onlangs samen met het online datingplatform Pepper.nl. Nieuwe leden van de datingsites mochten een date verzilveren bij de broodjesketen ter waarde van tien euro. Franchiseformules en samenwerkingen winnen terrein.

Wilt u meer weten over hoe de branche in 2014 eruitziet? Nog meer trends en cijfers? De complete Lunchroom Marktverkenning 2014 is gratis te downloaden via www.lunchroom.nl/downloads.html.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

In verband met de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn horecagelegenheden gesloten geweest. Dat is heel vervelend voor jou als lunchroomondernemer, maar wat kun je beter doen om je naamsbekendheid en omzetkansen te vergroten dan meedoen met de wedst...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: