Horeca naar de stembus deel 1; VVD

23 februari 2021 | David Bakker
Horeca naar de stembus deel 1; VVD

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Lunchroom wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers. 

Benieuwd naar de andere politieke partijen? Lees hier de andere partijprogramma's

In deze rubriek laten wij aspecten uit het verkiezingsprogramma terugkeren die van toepassing zijn op het ondernemerschap: belastingen, arbeidsmarkt, onderwijs en het ondernemerschap. Alle andere aspecten laten we buiten beschouwing. Kijk voor de volledige verkiezingsprogramma’s op de website van de politieke partij. In de eerste aflevering van deze serie; de VVD.

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie zoomt niet specifiek in op de horecaondernemer. De partij van Mark Rutte heeft een helder programma als het gaat om ondernemen in het algemeen. Zo wil de VVD regels vereenvoudigen, betere dienstverlening bij instanties als de belastingdienst, lagere lasten voor het MKB, een modernisatie van het faillissementsrecht en steun voor ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. In het kort wil de VVD voor ondernemend Nederland:

Steun aan ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. De partij wil extra garantstellingen voor mkb-kredieten, lagere provisies bij bmkb-leningen en fiscale voordelen zolang de coronacrisis duurt.

Lagere lasten voor het mkb via een ‘middenstandskorting’.

Vereenvoudigen en verruimen van de werkkostenregeling zodat mkb’ers meer in hun personeel kunnen investeren, bijvoorbeeld via scholing.

Meer financieringsmogelijkheden voor ondernemers. Bijvoorbeeld door het opheffen van het verpandingsverbod en het uitbreiden van de garantieregeling voor mkb-kredieten.

Moderniseren van het faillissementsrecht, zodat mkb’ers een betere positie krijgen wanneer toeleveranciers of hun klanten hun rekening niet meer kunnen betalen.

Versterken van het Verkiezingsprogramma 2021 -2025 - Economie en Ondernemen 13 proces rond de afwikkeling van faillissementen gericht op het belang van schuldeisers en de betrokken ondernemer.

Arbeidsmarkt

De VVD geeft in het partijprogramma aan dat het mkb’ers makkelijker moet worden gemaakt om mensen in dienst te nemen. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie vindt dat een aantal zaken noodzakelijk is om de arbeidsmarkt beter te laten functioneren. Voor werknemer en werkgever.

Lagere lasten voor kleine ondernemers via een specifiek op hen gerichte ‘middenstandskorting’ door werkgeverslasten te differentiëren naar omvang van het bedrijf, en door de overheid het loon van het tweede ziektejaar bij hun werknemers te laten betalen. 

Flexicurity naar Deens model, met een hogere uitkering direct na baanverlies en gericht op het vinden van nieuw werk met extra mogelijkheden voor scholing. 

Aantrekkelijker maken van werk door onder meer een hoger minimumloon, het goedkoper maken van vaste contracten voor werkgevers, en het makkelijker maken om mensen in dienst te nemen.

Onderwijs

Te lang was minimale sturing door de overheid in het onderwijs de norm, vindt de VVD. De partij ziet de kwaliteit van het onderwijs naar beneden gaan. Daarin wil het ingrijpen. Daarnaast wil de VVD er voor zorgen dat mensen de vaardigheden hebben die de komende decennia nodig zijn op de arbeidsmarkt. Verder willen de liberalen extra aandacht geven aan:

Stimuleren van excellentie in het onderwijs. Bijvoorbeeld door onderwijsinstellingen die kwalitatief hoogwaardig onderwijs bieden meer geld en vrijheid te geven, en excellente leraren een hoger salaris te bieden. 

Goed onderwijs als norm, waarbij de overheid steviger kan ingrijpen bij slecht presterende onderwijsinstellingen, of paal en perk stelt aan opleidingen met weinig perspectief op een baan. 

Betere aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt door een lager collegegeld in het hoger onderwijs en meer geld voor de instellingen in het mbo bij opleidingen die mensen klaarstomen voor sectoren waarin tekorten op de arbeidsmarkt zijn. 

Belastingen

De VVD wil een modernisering van het belastingstelsel, door (nieuwe vormen van) kapitaal in de digitale economie, zoals data, te belasten, en door bedrijfswinsten te belasten waar deze worden behaald. Hiermee kunnen de lasten voor middeninkomens en ondernemers verlaagd worden. De belastingdienst gaat, als het aan de VVD ligt, op de schop: er komen extra teams en aanspreekpunten voor het mkb. Bezwaar maken wordt makkelijker en de belastingdienst legt haar besluiten beter uit. Verder wil de VVD mkb’ers en belastingbetalers eerder compensatie bieden als de belastingdienst zijn zaken niet op orde heeft.

Blijf op de hoogte

Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel zes; de ChristenUnie

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Lunchroom wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers. ...

Interview Longread Themamaand energie
Lunchroomondernemers besparen op energie en maken zich op voor een tijdperk na corona

Besparen op vaste lasten is onvermijdelijk in deze uitdagende tijden. Een van de terugkerende posten is energie. Wanneer je het energieverbruik kunt laten dalen in de lunchroom, dan is er een goede besparing mogelijk. Zeker nu, want je mag immers geen gasten ontvangen in je lunchroom, waardoor de ve ...

Achtergronden Gastronomie
Tijdelijk vegan burgerrestaurant tijdens Nationale Week Zonder Vlees 

Speciaal ter gelegenheid van De Nationale Week Zonder Vlees openen De Vegetarische Slager en Deliveroo De Vleesch Lobby - een tijdelijk burgerrestaurant met vegan burgers van De Vegetarische Slager om te laten proeven dat vegetarisch vleesch minstens net zo lekker is als dierlijk vlees. Zélfs ...

Toerisme
Impact Corona op Flevolandse gastvrijheidssector steeds groter

Onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus op de vrijetijdssector in Flevoland laat zien dat de sector in Flevoland flink geraakt is. In juli en december 2020 zijn onder Flevolandse ondernemers in de vrijetijdssector peilingen gehouden met vragen over – onder andere – omzetverlies, t ...

Wet- en regelgeving
Alcohol straks lastiger te verkrijgen door jongeren

‘Alcohol onder de 16, natuurlijk niet’, ‘Geen 16? Geen druppel’, ‘Geen 18? Geen druppel’ en ‘NIX18’, deze slogans zullen bijna iedereen bekend in de oren klinken. Het verkopen van alcohol aan iemand die hier nog te jong voor is, is verboden. Ondanks de ...

Food
Deze restaurants worden gerund door vrouwen

Op maandag 8 maart is het International Women’s Day. Over de hele wereld wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor thema’s als economische zelfstandigheid en empowerment van vrouwen. Voor foodies het perfecte moment om, na een turbulent jaar voor de horeca, extra liefde en support te g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: