Horeca naar de stembus deel 1; VVD

23 februari 2021 | David Bakker
Horeca naar de stembus deel 1; VVD

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Lunchroom wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers. 

Benieuwd naar de andere politieke partijen? Lees hier de andere partijprogramma's

In deze rubriek laten wij aspecten uit het verkiezingsprogramma terugkeren die van toepassing zijn op het ondernemerschap: belastingen, arbeidsmarkt, onderwijs en het ondernemerschap. Alle andere aspecten laten we buiten beschouwing. Kijk voor de volledige verkiezingsprogramma’s op de website van de politieke partij. In de eerste aflevering van deze serie; de VVD.

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie zoomt niet specifiek in op de horecaondernemer. De partij van Mark Rutte heeft een helder programma als het gaat om ondernemen in het algemeen. Zo wil de VVD regels vereenvoudigen, betere dienstverlening bij instanties als de belastingdienst, lagere lasten voor het MKB, een modernisatie van het faillissementsrecht en steun voor ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. In het kort wil de VVD voor ondernemend Nederland:

Steun aan ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. De partij wil extra garantstellingen voor mkb-kredieten, lagere provisies bij bmkb-leningen en fiscale voordelen zolang de coronacrisis duurt.

Lagere lasten voor het mkb via een ‘middenstandskorting’.

Vereenvoudigen en verruimen van de werkkostenregeling zodat mkb’ers meer in hun personeel kunnen investeren, bijvoorbeeld via scholing.

Meer financieringsmogelijkheden voor ondernemers. Bijvoorbeeld door het opheffen van het verpandingsverbod en het uitbreiden van de garantieregeling voor mkb-kredieten.

Moderniseren van het faillissementsrecht, zodat mkb’ers een betere positie krijgen wanneer toeleveranciers of hun klanten hun rekening niet meer kunnen betalen.

Versterken van het Verkiezingsprogramma 2021 -2025 - Economie en Ondernemen 13 proces rond de afwikkeling van faillissementen gericht op het belang van schuldeisers en de betrokken ondernemer.

Arbeidsmarkt

De VVD geeft in het partijprogramma aan dat het mkb’ers makkelijker moet worden gemaakt om mensen in dienst te nemen. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie vindt dat een aantal zaken noodzakelijk is om de arbeidsmarkt beter te laten functioneren. Voor werknemer en werkgever.

Lagere lasten voor kleine ondernemers via een specifiek op hen gerichte ‘middenstandskorting’ door werkgeverslasten te differentiëren naar omvang van het bedrijf, en door de overheid het loon van het tweede ziektejaar bij hun werknemers te laten betalen. 

Flexicurity naar Deens model, met een hogere uitkering direct na baanverlies en gericht op het vinden van nieuw werk met extra mogelijkheden voor scholing. 

Aantrekkelijker maken van werk door onder meer een hoger minimumloon, het goedkoper maken van vaste contracten voor werkgevers, en het makkelijker maken om mensen in dienst te nemen.

Onderwijs

Te lang was minimale sturing door de overheid in het onderwijs de norm, vindt de VVD. De partij ziet de kwaliteit van het onderwijs naar beneden gaan. Daarin wil het ingrijpen. Daarnaast wil de VVD er voor zorgen dat mensen de vaardigheden hebben die de komende decennia nodig zijn op de arbeidsmarkt. Verder willen de liberalen extra aandacht geven aan:

Stimuleren van excellentie in het onderwijs. Bijvoorbeeld door onderwijsinstellingen die kwalitatief hoogwaardig onderwijs bieden meer geld en vrijheid te geven, en excellente leraren een hoger salaris te bieden. 

Goed onderwijs als norm, waarbij de overheid steviger kan ingrijpen bij slecht presterende onderwijsinstellingen, of paal en perk stelt aan opleidingen met weinig perspectief op een baan. 

Betere aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt door een lager collegegeld in het hoger onderwijs en meer geld voor de instellingen in het mbo bij opleidingen die mensen klaarstomen voor sectoren waarin tekorten op de arbeidsmarkt zijn. 

Belastingen

De VVD wil een modernisering van het belastingstelsel, door (nieuwe vormen van) kapitaal in de digitale economie, zoals data, te belasten, en door bedrijfswinsten te belasten waar deze worden behaald. Hiermee kunnen de lasten voor middeninkomens en ondernemers verlaagd worden. De belastingdienst gaat, als het aan de VVD ligt, op de schop: er komen extra teams en aanspreekpunten voor het mkb. Bezwaar maken wordt makkelijker en de belastingdienst legt haar besluiten beter uit. Verder wil de VVD mkb’ers en belastingbetalers eerder compensatie bieden als de belastingdienst zijn zaken niet op orde heeft.

Blijf op de hoogte

Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Coronamaatregelen verlengd, terrassen misschien open op 31 maart

Alle coronamaatregelen worden verlengd tot dinsdag 30 maart. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend op de persconferentie. Als het R-getal onder de 1 blijft, ziet minister De Jonge kans om de terrassen per 31 maart te openen. Maar hij gaf ook aan dat de vooruitzichten voor een derde golf er niet go ...

Fastservice
Bram Ladage breidt vegetarisch assortiment uit

Flexitariër, vegetariër of veganist? Dan ben je ook bij Bram Ladage aan het juiste adres. De Rotterdamse patatkoning voegt deze week een duurzame oesterzwamkroket en veganistische NoChicken Nuggets toe aan het assortiment. Hiermee trapt Bram Ladage zijn Maand Zonder Vlees af: een maand waa ...

Interview Longread
Coronacrisis: van hotdogkeizer naar koekjeskoning

De onbetwiste hotdog- en cocktailkoning van Zwolle werd noodgedwongen een heuse koekjeskoning tijdens de coronacrisis. Rolf Dingerink vertelt over ondernemen in een turbulente tijd. Ten tijde van corona verantwoordelijkheid dragen voor een bedrijf in een branche die het zwaar heeft; dat brengt vele ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

Achtergronden
13 jaar geleden in Lunchroom: Lunch & Zo, Maastricht

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Ondernemen Themamaand energie
Meer energie voor horecaondernemers

De horeca heeft het bijzonder zwaar. Noodlijdende ondernemers zijn naarstig op zoek naar perspectief, besparingen en nieuwe omzetstromen. Interne energie is volgens Sebastiaan Hooft - auteur van het boek ‘APK voor ondernemers’ en zelf een ondernemende duizendpoot - daarin ‘key&rsqu ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: