De dag van Edwin Veltman

Auteur: Redactie
1 december 2000
De dag van Edwin Veltman

Croissanterie Du Nord (Leeuwarden)


‘Hier en nergens anders,’ dachten Edwin Veltman en zijn partner Margareth Kramer, toen zij na een speurtocht door heel Nederland neerstreken in het centrum van Leeuwarden. Eind 1992 namen zij in de Oude Doelesteeg de uit 1986 daterende Croissanterie Du Nord over. In januari 1993 gingen zij er aan de slag. De croissanterie heeft sedertdien een stapsgewijze en ingrijpende verandering ondergaan: de menukaart werd veranderd; een buffet en een vernieuwde wand zorgden voor een efficiëntere presentatie; met de huisstijlkleuren donkerblauw en okergeel kreeg de zaak - 50 zitplaatsen, 6 barkrukken en bijna 100 m2 oppervlakte - de gewenste laagdrempelige, informele uitstraling. ‘In de service, presentatie en stijl zit de toegevoegde waarde,’ aldus Edwin. Samen met Margareth, drie vaste krachten, twee parttimers en een bezorger, staat hij dagelijks klaar voor een uiteenlopend publiek: van zakenlieden tot en met de toeristen die voor ijspret of de Elfmerentocht naar Leeuwarden komen. De variatie aan broodjes is groot. De internetsite waarop mensen hun bestellingen kunnen plaatsen, is in ontwikkeling. Er komt een folder voor de partyservice. De zaken gaan zo goed, dat Edwin en Margareth graag willen uitbreiden. Een binnentuin plus terras is de grote wens, maar een verhuizing naar een grotere locatie - te zijner tijd - wordt niet uitgesloten.

07.30  

Opstaan. Ik woon in Leeuwarden op maar vijf minuten van de zaak.

09.00  

De voorbereidingen in de zaak gaan van start. Het brood moet rijzen, en wordt vervolgens afgebakken in onze computergestuurde ovens. De Sligro van der Velde in Drachten brengt de (non-)foodartikelen; groothandel Krikke in Wirdum brengt de salades, vleeswaren en bake-off producten. De groenten worden geleverd door onze groenteman uit de buurt. Een enkele keer ga ik naar Lucas Klamer voor trendgevoelige producten en speciale aanbiedingen.

10.00

De zaak gaat open. Wij nemen even een korte koffiepauze en eten een broodje.

10.15

De binnengekomen bestellingen worden volgens de HACCP normen gecontroleerd, verwerkt en opgeslagen.

11.00

Er komt een meisje bij om de vleeswaren te snijden. De eerste klanten zijn binnen, maar het is relatief nog rustig in de zaak.

11.00-12.00

De bestellingen van werknemers die bij grote bedrijven in de omgeving werkzaam zijn, zoals Aegon, FTBO en de Postbank, komen binnen.

11.30

Het tweede meisje komt erbij.

12.00-14.00

De grootste piek. Alles moet snel. Mensen hebben doorgaans maar 30 minuten pauze. Ze willen snel hun broodjes hebben, want ze maken bij voorkeur ook nog een ommetje. Ze hebben volop keuze: allerlei soorten brood (croissants, baguettes, waldkornbrood, enzovoorts) met allerlei soorten beleg. Bovendien hebben we vijftien verschillende salades en vers gesneden rauwkost. Liefhebbers van ragout en soepen kunnen ook bij ons terecht.

14.00

Het eerste meisje is vrij. Het is een komen en gaan van zakenlieden, kantoormensen en vertegenwoordigers. Ze bestellen dikwijls de batoni, een ambachtelijk gemaakt langwerpig broodje met oregano, roomkaas, gestoofd zontomaatje en beenham. Ook populair zijn onze baguette De Doelesteeg en baguette Clown Power (met kip-kerrysalade, ananas en kaas in de oven). Bagels? Nee, die slaan nog niet aan in Leeuwarden. Muffins en donuts gaan inmiddels wel.

16.00

Het blijft druk: scholieren, studenten en mensen die lekker even winkelen genieten van een cappuccino of verse jus. Vaak in combinatie met een van onze (gevulde) bladerdeegbroodjes, een Franse appelflap met slagroom, of een Hollandse variant met aardbeien.

18.00

We sluiten. We ruimen op tot 18.30 uur. Dan begint onze hulp met de schoonmaakwerkzaamheden die zo’n anderhalf uur duren. Wij zijn dan al op weg naar huis, om bij te komen van alle drukte.

20.00

Onontkoombaar: de administratieve werkzaamheden, zoals het opmaken van het kasboek, het betalen van rekeningen en dergelijke.

21.00

We zoeken ontspanning bij de televisie, met een krantje, en praten lekker bij.

23.30

Naar bed. Morgen weer vroeg uit de veren.

 

LU20JAAR LU20JAAR2000

Overig nieuws