Crowdfunding (in de horeca) werkt

8 januari 2014
Crowdfunding (in de horeca) werkt

Er is steeds meer bewijs dat crowdfunding, ook in de horeca, werkt. Onlangs is de eerste campagne die drie jaar geleden via CrowdAboutNow is gestart voor barista en "horecacolumnist":http://www.lunchroom.nl/?q=wilco+admiraal&x=zoeken Wilco Admiraal
met succes afgerond.

*Doelbedrag*
Eind 2010 leenden 62 investeerders een totaalbedrag van €5.000 uit aan de zzp’er. Deze ‘independent barista’ was indertijd een van de eersten die middels een lening geld ophaalde bij het grote publiek. Binnen 13 dagen was het doelbedrag al bereikt. De veelal particuliere investeerders betaalden €10 tot €500. Op 2 januari 2014 betaalde hij het bedrag inclusief rente terug.

*Gevestigde naam*
Wilco schafte met het opgehaalde geld een espressomachine aan en ging de markt op met zijn mobiele espresso. Inmiddels is "Independent Barista":http://www.wilcoadmiraal.nl/ een gevestigde naam bij congressen, seminars en evenementen in binnen- en buitenland.

*Vertrouwen sleutelwoord*
De investeerders kwamen zowel uit het directe persoonlijke netwerk van de ondernemer als van daarbuiten. Vertrouwen is het sleutelwoord bij crowdfunding, meent Wilco: “Een deel van mijn investeerders bestaat uit klanten, vrienden en zakelijke relaties. Verbazingwekkend genoeg waren er ook heel veel onbekenden. Die investeerden niet voornamelijk vanwege het rendement. Dat is namelijk relatief laag voor een investering met zoveel risico. Uit het contact dat ik met investeerders heb, blijkt dat ze vooral vertrouwen hadden in mij én in de koers die ik met mijn bedrijf voor ogen heb. Dat sterkt je als ondernemer”.

*Groeiend alternatief*
De investeringen via "CrowdAboutNow":https://www.crowdaboutnow.nl/voorpagina/ zijn de afgelopen drie jaar gegroeid tot een omvang van ruim €2 miljoen, dankzij meer dan 5.000 investeerders. Het platform heeft als een van de weinigen een AFM-vergunning voor zakelijke financiering. Dit onderschrijft het beeld van crowdfunding als groeiend alternatief voor financiering voor (startende) ondernemers.

Recentelijk is zelfs "een nieuw platform speciaal voor horeca-crowdfunding":http://www.lunchroom.nl/nieuws/horeca-krijgt-eigen-crowdfund-platform-13854/ opgericht.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws