City Trip Leiden: wandelend door historie

21 juni 2010 |
City Trip Leiden: wandelend door historie<

Leiden, de geboorteplaats van Rembrandt van Rijn, staat bekend om zijn gezellige hofjes, musea en de universiteit. Naast veel beziens-waardigheden zijn er ook voldoende gelegenheden om op het terras neer te strijken voor een lekker lunchgerecht. Voor de zesde Citytrip dit jaar reist de redactie van Lunchroom af naar Leiden.

De tweede vestiging van Bagels & Beans in Leiden vind je in een monumentaal hoekpand aan de levendige Haarlemmerstraat tussen talloze leuke winkeltjes en boetiekjes. De perfecte locatie voor een ontspannen start van een bezoek aan de historische sleutelstad Leiden!


Bagels & Beans Haarlemmerstraat

Bagels & Beans Haarlemmerstraat ligt vlakbij de Hartebrugkerk uit 1836 waarvan de klokken in de Tweede Wereldoorlog door de Nazi's omgesmolten werden tot kanonnen. Bij Bagels & Beans kan je, zoals ze het zelf zeggen, genieten 'van de ronde kanten van het leven'. Het is een eigentijds horecaconcept dat ontstaan is vanuit de behoefte naar een oase van rust en menselijke aandacht in een tijd waar drukte en individualisme de boventoon voert.

Gert-Jan van der Hoeven is druk in de weer met koude en warme koffiedranken en het smeren van bagels. Vanaf 1 juli staat hij aan het roer van de Haarlemmerstraat. Het plezier dat het team heeft in het werk straalt er van af en vormt samen met de kleurige lunchroom een aangenaam geheel.



Van der Hoeven: "In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn onze winkels niet geïnspireerd door bagelshops uit de Verenigde Staten, maar door de producten, de kleuren en de geuren die je in en rondom de prachtige Zuid-Franse badplaats Nice kan vinden. Het leukste vind ik de diversiteit aan gasten: jong en oud komt binnen voor een snel kopje koffie of juist een uitgebreide lunch." Als geboren en getogen Leidenaar geniet hij van het klantencontact. "Wat wel opvallend is; 80% van mijn gasten is vrouw. Niet heel vervelend, maar waar het aan ligt?", grapt hij.


Gert-Jan van der Hoeven neemt vanaf 1 juli de zaak aan de Haarlemmerstraat over.

Ik loop door de Haarlemmerstraat verder naar de Rijn, waaraan veel horecagelegenheden gevestigd zijn. Op het water bevinden zich tal van boten waar plaats is voor honderden terrasgasten. Op deze druilerige woensdag zijn de terrassen niet erg gevuld, dus neem ik alleen een kijkje vanaf de kade.



Ik heb zicht op een waar begrip in Leiden: Annie's verjaardag. Annie's bevindt zich op een punt waar Leiden ooit is ontstaan; daar waar de Oude en Nieuwe Rijn samenvloeien. Annie's is gevestigd in acht unieke, historische gewelven, die vroeger deel uitmaakten van een ondergronds stelsels van kerkers, die via allerlei gangen met elkaar en de Burcht in verbinding stonden. Annie's is eigenaar van drie terrassen met een geweldig uitzicht op het water. Het grand-café dient overdag als lunchroom en 's avonds kan er gedineerd worden of gaan de voetjes van de vloer.
Na een flinke stadswandeling is Annie's een goed adres om te genieten van een flinke lunch, de menukaart is uitgebreid en divers. Van broodjes carpaccio, geitenkaas en serranoham tot tosti's, een sateetje of een salade.


Het terras van Annie's

Aan het begin van de Haarlemmerstraat en tegenover de drukke Beestenmarkt kom ik terecht op de Turfmarkt. Daar hangt een bescheiden luifel met de opdruk: 'Leidsch Beleg'. Een kleine broodjeszaak, gespecialiseerd in het verzorgen en bezorgen van de meest vers belegde broodjes. Het zit er al zestien jaar en sinds drie maanden heeft Arnoud Bloem de leiding. De eigenaar legt uit dat het van de zomer een drukte vanjewelste zal zijn. "We hebben een terras voor vijftig man, op de kade is plek voor veertig gasten. Dat is flink aanpoten, maar ik kijk er ontzettend naar uit. Ook de loungebanken worden in juli weer geplaatst; heerlijk uitrusten onder het genot van een kopje koffie en een broodje."


Bedrijfsleider Ardy Noya van Leidsch Beleg smeert broodjes

Op de terugweg op weg naar de trein passeer ik een groot, statig wit pand. Bij Brasserie De Bruine Boon aan de Stationsweg genieten passanten van een glaasje wijn, een biertje of een broodje.



Een driekoppig team houdt de gasten nauwlettend in de gaten.



Timo maakt verse koffie

Mijn laatste stop is bij grand-café La Gare, tevens aan de Stationsweg. Met de trein in het kielzog stap ik even naar binnen. De zaak heeft een flink aantal tafels en heeft een warme, Mediterrane uitstraling. De openhaard gelijk rechts en de grote bar in het midden maken de zaak af. Het is niet al te druk, maar net na het lunchuur ben ik, volgens de eigenaar, net de gasten misgelopen. Murat is al vijftien jaar met veel plezier eigenaar.


Mede-eigenaar Murat passeert voor La Gare

Na een fijne middag pak ik de trein weer terug.
Ook een dagje naar Leiden deze zomer? Gedurende de zomermaanden staan er in Leiden boordevol activiteiten en evenementen op het programma op het gebied van kunst, cultuur en muziek. Met natuurlijk de jaarlijkse evenementen, zoals de Lakenfeesten, Werfpop, het Rapenburgconcert en de Museumnacht. Maar ook veel nieuwe evenementen zoals het Openluchthotel, het Georgisch Festival Iberia en het concert van de Leidse Koorboeken.


Tot ziens!

Nienke Duimelaar

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Achtergronden Vega
10x vegan innovatie op Horecava 2020

Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten, waaronder de Vish Sticks van Novish. Aan de lange rijen bij de ondernemers te zien is vegan een belangrijk item voor horeca ondernemers. In deze blog zet ProVeg Nederland 10 van de meest vernieuwende ...

Events Achtergronden
Horecava werd goed bezocht dit jaar

Op de 64e editie van de Horecava was de hele horecawereld weer goed vertegenwoordigd de afgelopen vier dagen. De vele nieuwe initiatieven, waaronder The Coffee Stage, de werelden van het TrendLAB en het Start-upLAB met ruim 70 ondernemers waren goed bezocht. Veel aandacht was er voor duurzame thema&...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: