City Trip Leiden: wandelend door historie

21 juni 2010 |
City Trip Leiden: wandelend door historie<

Leiden, de geboorteplaats van Rembrandt van Rijn, staat bekend om zijn gezellige hofjes, musea en de universiteit. Naast veel beziens-waardigheden zijn er ook voldoende gelegenheden om op het terras neer te strijken voor een lekker lunchgerecht. Voor de zesde Citytrip dit jaar reist de redactie van Lunchroom af naar Leiden.

De tweede vestiging van Bagels & Beans in Leiden vind je in een monumentaal hoekpand aan de levendige Haarlemmerstraat tussen talloze leuke winkeltjes en boetiekjes. De perfecte locatie voor een ontspannen start van een bezoek aan de historische sleutelstad Leiden!


Bagels & Beans Haarlemmerstraat

Bagels & Beans Haarlemmerstraat ligt vlakbij de Hartebrugkerk uit 1836 waarvan de klokken in de Tweede Wereldoorlog door de Nazi's omgesmolten werden tot kanonnen. Bij Bagels & Beans kan je, zoals ze het zelf zeggen, genieten 'van de ronde kanten van het leven'. Het is een eigentijds horecaconcept dat ontstaan is vanuit de behoefte naar een oase van rust en menselijke aandacht in een tijd waar drukte en individualisme de boventoon voert.

Gert-Jan van der Hoeven is druk in de weer met koude en warme koffiedranken en het smeren van bagels. Vanaf 1 juli staat hij aan het roer van de Haarlemmerstraat. Het plezier dat het team heeft in het werk straalt er van af en vormt samen met de kleurige lunchroom een aangenaam geheel.



Van der Hoeven: "In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn onze winkels niet geïnspireerd door bagelshops uit de Verenigde Staten, maar door de producten, de kleuren en de geuren die je in en rondom de prachtige Zuid-Franse badplaats Nice kan vinden. Het leukste vind ik de diversiteit aan gasten: jong en oud komt binnen voor een snel kopje koffie of juist een uitgebreide lunch." Als geboren en getogen Leidenaar geniet hij van het klantencontact. "Wat wel opvallend is; 80% van mijn gasten is vrouw. Niet heel vervelend, maar waar het aan ligt?", grapt hij.


Gert-Jan van der Hoeven neemt vanaf 1 juli de zaak aan de Haarlemmerstraat over.

Ik loop door de Haarlemmerstraat verder naar de Rijn, waaraan veel horecagelegenheden gevestigd zijn. Op het water bevinden zich tal van boten waar plaats is voor honderden terrasgasten. Op deze druilerige woensdag zijn de terrassen niet erg gevuld, dus neem ik alleen een kijkje vanaf de kade.



Ik heb zicht op een waar begrip in Leiden: Annie's verjaardag. Annie's bevindt zich op een punt waar Leiden ooit is ontstaan; daar waar de Oude en Nieuwe Rijn samenvloeien. Annie's is gevestigd in acht unieke, historische gewelven, die vroeger deel uitmaakten van een ondergronds stelsels van kerkers, die via allerlei gangen met elkaar en de Burcht in verbinding stonden. Annie's is eigenaar van drie terrassen met een geweldig uitzicht op het water. Het grand-café dient overdag als lunchroom en 's avonds kan er gedineerd worden of gaan de voetjes van de vloer.
Na een flinke stadswandeling is Annie's een goed adres om te genieten van een flinke lunch, de menukaart is uitgebreid en divers. Van broodjes carpaccio, geitenkaas en serranoham tot tosti's, een sateetje of een salade.


Het terras van Annie's

Aan het begin van de Haarlemmerstraat en tegenover de drukke Beestenmarkt kom ik terecht op de Turfmarkt. Daar hangt een bescheiden luifel met de opdruk: 'Leidsch Beleg'. Een kleine broodjeszaak, gespecialiseerd in het verzorgen en bezorgen van de meest vers belegde broodjes. Het zit er al zestien jaar en sinds drie maanden heeft Arnoud Bloem de leiding. De eigenaar legt uit dat het van de zomer een drukte vanjewelste zal zijn. "We hebben een terras voor vijftig man, op de kade is plek voor veertig gasten. Dat is flink aanpoten, maar ik kijk er ontzettend naar uit. Ook de loungebanken worden in juli weer geplaatst; heerlijk uitrusten onder het genot van een kopje koffie en een broodje."


Bedrijfsleider Ardy Noya van Leidsch Beleg smeert broodjes

Op de terugweg op weg naar de trein passeer ik een groot, statig wit pand. Bij Brasserie De Bruine Boon aan de Stationsweg genieten passanten van een glaasje wijn, een biertje of een broodje.



Een driekoppig team houdt de gasten nauwlettend in de gaten.



Timo maakt verse koffie

Mijn laatste stop is bij grand-café La Gare, tevens aan de Stationsweg. Met de trein in het kielzog stap ik even naar binnen. De zaak heeft een flink aantal tafels en heeft een warme, Mediterrane uitstraling. De openhaard gelijk rechts en de grote bar in het midden maken de zaak af. Het is niet al te druk, maar net na het lunchuur ben ik, volgens de eigenaar, net de gasten misgelopen. Murat is al vijftien jaar met veel plezier eigenaar.


Mede-eigenaar Murat passeert voor La Gare

Na een fijne middag pak ik de trein weer terug.
Ook een dagje naar Leiden deze zomer? Gedurende de zomermaanden staan er in Leiden boordevol activiteiten en evenementen op het programma op het gebied van kunst, cultuur en muziek. Met natuurlijk de jaarlijkse evenementen, zoals de Lakenfeesten, Werfpop, het Rapenburgconcert en de Museumnacht. Maar ook veel nieuwe evenementen zoals het Openluchthotel, het Georgisch Festival Iberia en het concert van de Leidse Koorboeken.


Tot ziens!

Nienke Duimelaar

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt en duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Opening Koffie & thee
Betjeman & Barton Den Haag heropent vernieuwde theewinkel

De winkel van Theekopers Betjeman & Barton aan de Aert van der Goesstraat 1 in Den Haag heeft een metamorfose ondergaan. De volledig verbouwde winkel van het bekende Franse kwaliteitstheemerk zal op 16 november 2019 feestelijk worden heropend door de directeur van Betjeman & Barton Frankrijk...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Villa Heidetuin heeft het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland

Het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland vind je dit jaar in Bergen op Zoom. De inzending van Villa Heidetuin gooide hoge ogen bij alle juryleden. Het winnende broodje heet ‘Gegrilde Aubergineburger’ en kan naar wens als vegetarisch gerecht besteld worden. De mystery jury was vol ...

Awards
SVH presenteert de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca  

Op vrijdag 8 november heeft SVH de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekend gemaakt. Voor deze jaarlijkse wedstrijd werden dit jaar 150 leerbedrijven genomineerd. Tot maandag 4 november zijn deelnemende leerbedrijven met elkaar de strijd aangegaan om de eerste mijlpaal van de wedstrij...

trends
Vijf trends op het gebied van (voedsel)verpakkingen

Er zijn een hoop ontwikkelingen gaande op het gebied van food verpakkingen. De consument kiest steeds meer voor gemak. Zij wensen betere en meer productinformatie, willen to- go verpakkingen en minder plastic verpakkingen. De consument bepaalt in grote mate de trends en ontwikkelingen voor food verp...

Koffie & thee
De red cups zijn terug bij Starbucks

De dagen worden korter, de temperatuur daalt gestaag en na het lange wachten is het vanaf vandaag eindelijk zo ver: de red cup is weer verkrijgbaar bij Starbucks! Het is de perfecte tijd om lekker warm binnen te zitten en samen met je vrienden en familie te genieten van de knusse wintermaanden. De s...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: