City Trip Leiden: wandelend door historie

21 juni 2010 |
City Trip Leiden: wandelend door historie<

Leiden, de geboorteplaats van Rembrandt van Rijn, staat bekend om zijn gezellige hofjes, musea en de universiteit. Naast veel beziens-waardigheden zijn er ook voldoende gelegenheden om op het terras neer te strijken voor een lekker lunchgerecht. Voor de zesde Citytrip dit jaar reist de redactie van Lunchroom af naar Leiden.

De tweede vestiging van Bagels & Beans in Leiden vind je in een monumentaal hoekpand aan de levendige Haarlemmerstraat tussen talloze leuke winkeltjes en boetiekjes. De perfecte locatie voor een ontspannen start van een bezoek aan de historische sleutelstad Leiden!


Bagels & Beans Haarlemmerstraat

Bagels & Beans Haarlemmerstraat ligt vlakbij de Hartebrugkerk uit 1836 waarvan de klokken in de Tweede Wereldoorlog door de Nazi's omgesmolten werden tot kanonnen. Bij Bagels & Beans kan je, zoals ze het zelf zeggen, genieten 'van de ronde kanten van het leven'. Het is een eigentijds horecaconcept dat ontstaan is vanuit de behoefte naar een oase van rust en menselijke aandacht in een tijd waar drukte en individualisme de boventoon voert.

Gert-Jan van der Hoeven is druk in de weer met koude en warme koffiedranken en het smeren van bagels. Vanaf 1 juli staat hij aan het roer van de Haarlemmerstraat. Het plezier dat het team heeft in het werk straalt er van af en vormt samen met de kleurige lunchroom een aangenaam geheel.



Van der Hoeven: "In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn onze winkels niet geïnspireerd door bagelshops uit de Verenigde Staten, maar door de producten, de kleuren en de geuren die je in en rondom de prachtige Zuid-Franse badplaats Nice kan vinden. Het leukste vind ik de diversiteit aan gasten: jong en oud komt binnen voor een snel kopje koffie of juist een uitgebreide lunch." Als geboren en getogen Leidenaar geniet hij van het klantencontact. "Wat wel opvallend is; 80% van mijn gasten is vrouw. Niet heel vervelend, maar waar het aan ligt?", grapt hij.


Gert-Jan van der Hoeven neemt vanaf 1 juli de zaak aan de Haarlemmerstraat over.

Ik loop door de Haarlemmerstraat verder naar de Rijn, waaraan veel horecagelegenheden gevestigd zijn. Op het water bevinden zich tal van boten waar plaats is voor honderden terrasgasten. Op deze druilerige woensdag zijn de terrassen niet erg gevuld, dus neem ik alleen een kijkje vanaf de kade.



Ik heb zicht op een waar begrip in Leiden: Annie's verjaardag. Annie's bevindt zich op een punt waar Leiden ooit is ontstaan; daar waar de Oude en Nieuwe Rijn samenvloeien. Annie's is gevestigd in acht unieke, historische gewelven, die vroeger deel uitmaakten van een ondergronds stelsels van kerkers, die via allerlei gangen met elkaar en de Burcht in verbinding stonden. Annie's is eigenaar van drie terrassen met een geweldig uitzicht op het water. Het grand-café dient overdag als lunchroom en 's avonds kan er gedineerd worden of gaan de voetjes van de vloer.
Na een flinke stadswandeling is Annie's een goed adres om te genieten van een flinke lunch, de menukaart is uitgebreid en divers. Van broodjes carpaccio, geitenkaas en serranoham tot tosti's, een sateetje of een salade.


Het terras van Annie's

Aan het begin van de Haarlemmerstraat en tegenover de drukke Beestenmarkt kom ik terecht op de Turfmarkt. Daar hangt een bescheiden luifel met de opdruk: 'Leidsch Beleg'. Een kleine broodjeszaak, gespecialiseerd in het verzorgen en bezorgen van de meest vers belegde broodjes. Het zit er al zestien jaar en sinds drie maanden heeft Arnoud Bloem de leiding. De eigenaar legt uit dat het van de zomer een drukte vanjewelste zal zijn. "We hebben een terras voor vijftig man, op de kade is plek voor veertig gasten. Dat is flink aanpoten, maar ik kijk er ontzettend naar uit. Ook de loungebanken worden in juli weer geplaatst; heerlijk uitrusten onder het genot van een kopje koffie en een broodje."


Bedrijfsleider Ardy Noya van Leidsch Beleg smeert broodjes

Op de terugweg op weg naar de trein passeer ik een groot, statig wit pand. Bij Brasserie De Bruine Boon aan de Stationsweg genieten passanten van een glaasje wijn, een biertje of een broodje.



Een driekoppig team houdt de gasten nauwlettend in de gaten.



Timo maakt verse koffie

Mijn laatste stop is bij grand-café La Gare, tevens aan de Stationsweg. Met de trein in het kielzog stap ik even naar binnen. De zaak heeft een flink aantal tafels en heeft een warme, Mediterrane uitstraling. De openhaard gelijk rechts en de grote bar in het midden maken de zaak af. Het is niet al te druk, maar net na het lunchuur ben ik, volgens de eigenaar, net de gasten misgelopen. Murat is al vijftien jaar met veel plezier eigenaar.


Mede-eigenaar Murat passeert voor La Gare

Na een fijne middag pak ik de trein weer terug.
Ook een dagje naar Leiden deze zomer? Gedurende de zomermaanden staan er in Leiden boordevol activiteiten en evenementen op het programma op het gebied van kunst, cultuur en muziek. Met natuurlijk de jaarlijkse evenementen, zoals de Lakenfeesten, Werfpop, het Rapenburgconcert en de Museumnacht. Maar ook veel nieuwe evenementen zoals het Openluchthotel, het Georgisch Festival Iberia en het concert van de Leidse Koorboeken.


Tot ziens!

Nienke Duimelaar

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Coronacrisis
Assortiment Coffeelicious verkrijgbaar bij Jumbo

Door het coronavirus moesten alle horecazaken de deuren sluiten. Veel ondernemers verzinnen de meest creatieve manieren om toch hun afnemers te voorzien van de diensten en producten die zij aanbieden. Coffeelicious is daar één van, want haar assortiment is verkrijgbaar bij de Jumbo....

Coronacrisis
Young Creators Group start HorecaTegoed

Om de horeca een hart onder de riem te steken, is Young Creators Group, een community voor jonge ondernemers en makers onder leiding van ondernemer Edwin de Jong, op eigen initiatief gestart met HorecaTegoed. HorecaTegoed is een initiatief waar je een gift aan jouw favoriete horecagelegenheid kunt g...

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Opening Fastfood
Dunkin’ opent vestiging met drive through in Goes

Donutliefhebbers hoeven binnenkort hun auto niet uit om van hun favoriete donuts te genieten. Deze zomer opent namelijk een food court in Goes, waar zowel Dunkin’ als New York Pizza via een drive through verkrijgbaar zullen zijn. Daarnaast kan er ook van Dunkin’s heerlijke koffie en donu...

Coronacrisis
Kwalitaria en Délifrance starten actie tegen eenzaamheid

Kwalitaria en Délifrance roepen gezamenlijk iedereen op om iemand blij te maken met een kaartje. Met deze actie hopen de formules wat positiviteit te brengen in deze moeilijke tijd. Vanaf vandaag zijn er gratis kleurkaarten verkrijgbaar in de geopende vestigingen en via de website van beide f...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: