China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

22 januari 2020 | Thijs Jacobs

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor de Chinese horeca heeft de regelgeving gevolgen, zo meldt ICIS. 

De kernpunten van het plan:

Het beleid verbiedt expliciet de productie en verkoop van producten, waaronder ultradunne plastic zakken met een dikte van minder dan 0,025 mm en polyethyleen landbouwplastic met een dikte van minder dan 0,01 mm.
Eind 2020 zullen ook de productie en verkoop van wegwerp-schuimplastic serviesgoed, wegwerpkatoenen wattenstaafjes en de productie van dagelijkse chemische producten die plastic microkorrels bevatten, geleidelijk worden stopgezet.
Niet-afbreekbare plastic zakken: Tegen eind 2020 zullen niet-afbreekbare plastic zakken in de belangrijkste steden worden verboden en zal het toepassingsgebied geleidelijk worden uitgebreid in 2022 en 2025.
Plastic wegwerpservies: Eind 2020 worden plastic wegwerpzakjes in de horeca in het hele land verboden; plastic wegwerpservies wordt in de belangrijkste steden verboden en het toepassingsgebied wordt in 2022 verder uitgebreid.
Tegen 2025 zal het verbruik van plastic wegwerpservies in de horeca en het afhaalrestaurant in steden boven het prefectuurniveau met 30% zijn afgenomen.
Plastic wegwerpartikelen voor hotels: Tegen het einde van 2022 moeten hotels met een sterretje in het hele land niet langer actief plastic wegwerpbenodigdheden leveren.
Tegen het einde van 2025 moeten alle hotels en thuisverblijvende bedrijven volgen.
Express plastic verpakkingen: Eind 2022 is het voor belangrijke provincies en steden als Beijing, Shanghai, Guangdong, Fujian, Zhejiang, Jiangsu en anderen verboden om plastic wegwerpverpakkingen en geweven zakken te gebruiken voor expressebezorging en moet de hoeveelheid plastic tape worden verminderd.
Tegen het einde van 2025 zullen er landelijke expresse-leveringspunten volgen.

 

Plastic is een serieus probleem

John Richardson, senior consultant bij ICIS: "Het begon allemaal met de zware beperkingen die China in januari 2018 invoerde op de invoer van gemengd, sterk vervuild schroot. Dat was het eerste grote teken dat China, als onderdeel van een breder milieu-engagement, de kwestie van het plastic-afval serieus nam."

"Vervolgens suggereerden gesprekken met leidinggevenden uit de petrochemische industrie met connecties met de Chinese overheid dat China verder wilde gaan - door het veel grotere probleem van het lokale plastic afval aan te pakken. Het probleem is dat plastic afval bijdraagt aan China's tekort aan drinkbaar water, omdat natuurlijk veel plastic afval in de rivieren terechtkomt, waardoor de watervoorziening wordt vervuild. Het leek daarom waarschijnlijk dat er een verbod op plastic voor eenmalig gebruik zou worden ingevoerd en daarom is het niet echt verrassend dat het verbod is aangekondigd. Tegelijkertijd zijn er berichten dat China zijn kunststoffenrecyclingbedrijf moet moderniseren om de afhankelijkheid van geïmporteerde zuivere harsen te verminderen en waarde toe te voegen aan zijn economie. De huidige lokale recyclingindustrie is over het algemeen zeer ongeorganiseerd en inefficiënt."

"De vraag naar polymeren of kunststoffen in China is naar volume de grootste ter wereld en de groei van de vraag is ook de grootste. China is de grootste polymeerimportmarkt ter wereld, vooral voor polyethyleen, waar ongeveer de helft van de vraag naar eenmalig te gebruiken kunststoffen is. Wat er ook gebeurt in China, het is dus van groot belang voor de wereldwijde polymeerindustrie."

"Sinds ongeveer twee jaar zijn er aanwijzingen dat China zijn plastic afvalcrisis zeer serieus neemt. De eerste aanwijzing hiervoor waren de zware beperkingen die het land vanaf januari 2018 op ingevoerde, ongesorteerde en ongereinigde kunststoffen oplegde. China was de dumpplaats voor plastic afval uit het Westen. Het voerde de beperkingen in om de gezondheid van de recyclagemedewerkers beter te beschermen. Vervolgens waren er aanwijzingen dat China zijn lokale plastic afvalprobleem zou gaan aanpakken door de invoering van een verbod op plastic voor eenmalig gebruik dat weinig maatschappelijke waarde had en door de modernisering van een vrij ongeorganiseerde en inefficiënte lokale recyclingsector."

bron afbeelding: ICIS

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Coronamaatregelen verlengd, terrassen misschien open op 31 maart

Alle coronamaatregelen worden verlengd tot dinsdag 30 maart. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend op de persconferentie. Als het R-getal onder de 1 blijft, ziet minister De Jonge kans om de terrassen per 31 maart te openen. Maar hij gaf ook aan dat de vooruitzichten voor een derde golf er niet go ...

Fastservice
Bram Ladage breidt vegetarisch assortiment uit

Flexitariër, vegetariër of veganist? Dan ben je ook bij Bram Ladage aan het juiste adres. De Rotterdamse patatkoning voegt deze week een duurzame oesterzwamkroket en veganistische NoChicken Nuggets toe aan het assortiment. Hiermee trapt Bram Ladage zijn Maand Zonder Vlees af: een maand waa ...

Interview Longread
Coronacrisis: van hotdogkeizer naar koekjeskoning

De onbetwiste hotdog- en cocktailkoning van Zwolle werd noodgedwongen een heuse koekjeskoning tijdens de coronacrisis. Rolf Dingerink vertelt over ondernemen in een turbulente tijd. Ten tijde van corona verantwoordelijkheid dragen voor een bedrijf in een branche die het zwaar heeft; dat brengt vele ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

Achtergronden
13 jaar geleden in Lunchroom: Lunch & Zo, Maastricht

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Ondernemen Themamaand energie
Meer energie voor horecaondernemers

De horeca heeft het bijzonder zwaar. Noodlijdende ondernemers zijn naarstig op zoek naar perspectief, besparingen en nieuwe omzetstromen. Interne energie is volgens Sebastiaan Hooft - auteur van het boek ‘APK voor ondernemers’ en zelf een ondernemende duizendpoot - daarin ‘key&rsqu ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: