China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

22 januari 2020 | Thijs Jacobs

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor de Chinese horeca heeft de regelgeving gevolgen, zo meldt ICIS. 

De kernpunten van het plan:

Het beleid verbiedt expliciet de productie en verkoop van producten, waaronder ultradunne plastic zakken met een dikte van minder dan 0,025 mm en polyethyleen landbouwplastic met een dikte van minder dan 0,01 mm.
Eind 2020 zullen ook de productie en verkoop van wegwerp-schuimplastic serviesgoed, wegwerpkatoenen wattenstaafjes en de productie van dagelijkse chemische producten die plastic microkorrels bevatten, geleidelijk worden stopgezet.
Niet-afbreekbare plastic zakken: Tegen eind 2020 zullen niet-afbreekbare plastic zakken in de belangrijkste steden worden verboden en zal het toepassingsgebied geleidelijk worden uitgebreid in 2022 en 2025.
Plastic wegwerpservies: Eind 2020 worden plastic wegwerpzakjes in de horeca in het hele land verboden; plastic wegwerpservies wordt in de belangrijkste steden verboden en het toepassingsgebied wordt in 2022 verder uitgebreid.
Tegen 2025 zal het verbruik van plastic wegwerpservies in de horeca en het afhaalrestaurant in steden boven het prefectuurniveau met 30% zijn afgenomen.
Plastic wegwerpartikelen voor hotels: Tegen het einde van 2022 moeten hotels met een sterretje in het hele land niet langer actief plastic wegwerpbenodigdheden leveren.
Tegen het einde van 2025 moeten alle hotels en thuisverblijvende bedrijven volgen.
Express plastic verpakkingen: Eind 2022 is het voor belangrijke provincies en steden als Beijing, Shanghai, Guangdong, Fujian, Zhejiang, Jiangsu en anderen verboden om plastic wegwerpverpakkingen en geweven zakken te gebruiken voor expressebezorging en moet de hoeveelheid plastic tape worden verminderd.
Tegen het einde van 2025 zullen er landelijke expresse-leveringspunten volgen.

 

Plastic is een serieus probleem

John Richardson, senior consultant bij ICIS: "Het begon allemaal met de zware beperkingen die China in januari 2018 invoerde op de invoer van gemengd, sterk vervuild schroot. Dat was het eerste grote teken dat China, als onderdeel van een breder milieu-engagement, de kwestie van het plastic-afval serieus nam."

"Vervolgens suggereerden gesprekken met leidinggevenden uit de petrochemische industrie met connecties met de Chinese overheid dat China verder wilde gaan - door het veel grotere probleem van het lokale plastic afval aan te pakken. Het probleem is dat plastic afval bijdraagt aan China's tekort aan drinkbaar water, omdat natuurlijk veel plastic afval in de rivieren terechtkomt, waardoor de watervoorziening wordt vervuild. Het leek daarom waarschijnlijk dat er een verbod op plastic voor eenmalig gebruik zou worden ingevoerd en daarom is het niet echt verrassend dat het verbod is aangekondigd. Tegelijkertijd zijn er berichten dat China zijn kunststoffenrecyclingbedrijf moet moderniseren om de afhankelijkheid van geïmporteerde zuivere harsen te verminderen en waarde toe te voegen aan zijn economie. De huidige lokale recyclingindustrie is over het algemeen zeer ongeorganiseerd en inefficiënt."

"De vraag naar polymeren of kunststoffen in China is naar volume de grootste ter wereld en de groei van de vraag is ook de grootste. China is de grootste polymeerimportmarkt ter wereld, vooral voor polyethyleen, waar ongeveer de helft van de vraag naar eenmalig te gebruiken kunststoffen is. Wat er ook gebeurt in China, het is dus van groot belang voor de wereldwijde polymeerindustrie."

"Sinds ongeveer twee jaar zijn er aanwijzingen dat China zijn plastic afvalcrisis zeer serieus neemt. De eerste aanwijzing hiervoor waren de zware beperkingen die het land vanaf januari 2018 op ingevoerde, ongesorteerde en ongereinigde kunststoffen oplegde. China was de dumpplaats voor plastic afval uit het Westen. Het voerde de beperkingen in om de gezondheid van de recyclagemedewerkers beter te beschermen. Vervolgens waren er aanwijzingen dat China zijn lokale plastic afvalprobleem zou gaan aanpakken door de invoering van een verbod op plastic voor eenmalig gebruik dat weinig maatschappelijke waarde had en door de modernisering van een vrij ongeorganiseerde en inefficiënte lokale recyclingsector."

bron afbeelding: ICIS

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Omzet horeca stijgt 1,6 procent in vierde kwartaal

De omzet van de horeca steeg in het vierde kwartaal van 2019 met 1,6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam met 1,4 procent toe. De omzet van logiesverstrekking steeg met 1,2 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 1,7 procent. Al bijna zeven jaar nee...

Video
Op reportage: Brownies&downies Woerden

"Onze medewerkers zijn puur", laat Dave van der Wolk weten in een interview met Lunchroom.nl. Het is een belangrijk onderdeel in het concept van de alsmaar groeiende lunchroom. ‘Onze kanjers (red. de medewerkers van Brownies & Downies) zijn het gezicht van de zaak." Het c...

Fastservice Vega
KFC gaat een week lang 'kiploos' door het leven

Het Kentucky Fried Chicken restaurant aan het Binnenwegplein in Rotterdam verruilt van 9 t/m 15 maart, tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, een week lang alle kip op het menu voor vegetarische opties. Dit wereldwijde historische moment voor KFC is tevens het startschot van de landelijke introduct...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

Je kunt je vanaf nu weer aanmelden om deel te nemen aan de wedstrijd voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020. Zend de receptuur, bereidingswijze, de prijs op de kaart en een goede foto van het gerecht in via het formulier hieronder. Lukt dat niet? Stuur je inzending dan per e-mail naa...

Video
Op Reportage: Koffie Society

Marco Smit is master barista. Hij is acht jaar geleden begonnen met koffie. 7 jaar geleden met De Koffie Society. Na drie jaar heeft hij 'De Gooische koffiebus' aangeschaft. Zo kunnen klanten door het hele land genieten van de lekkerste koffie. De Gooische Koffiebus werd in 2014 uitgeroep...

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: