Chef voor de cr�me de la cr�me

10 april 2015 |
<

Adolphe Dugléré werd geboren op 3 juni 1805 in Bordeaux. De Fransman werkte als chef de cuisine voor de bekende bankiersfamilie
Rothschild tot 1884. Van 1848 tot 1866 was hij manager in een restaurant bij het Koninklijk Paleis genaamd ‘Les FrĂšres Provençaux’. De eigenaren waren drie mannen uit de Provence, genaamd BarthĂ©lĂ©my, Maneille en Simonas, die overigens geen broers van elkaar waren.


Foto: In dit statige gebouw was Café Anglais gevestigd

Café Anglais
In 1866 werd DuglĂ©rĂ© chef-kok in het in 1802 geopende CafĂ© Anglais. Deze zaak werd het meest beroemde restaurant in Parijs van de 19e eeuw en volgens de legende heeft DuglerĂ© hier zijn ‘signature dish’ de Pommes Anna, gecreĂ«erd. In CafĂ© Anglais serveerde de Franse chef ook het beroemde menu dat bekend werd als het ‘Diner van de drie keizers’. Hij had namelijk drie keizers te gast, tsaar Alexander de Tweede van Rusland, zijn zoon Alexander de Derde en keizer Willem I van Pruisen.

Strenge chef
Duglére stond bekend als een serieuze chef die ingrediënten van de hoogste kwaliteit eiste en tegen dronkenschap en roken was. Zo verbood hij zijn medewerkers om buiten de keuken te roken en mochten zelfs gasten in het restaurant van hem pas een sigaret opsteken na het diner.


Foto: Pommes Anna

Beroemde gerechten
Behalve de Pommes Anna, ontwikkelde Dugléré veel gerechten voor hoogwaardigheidsbekleders. Zo bedacht hij de Potage Germiny. Deze soep met zuring is gecreëerd voor Charles LebÚgue, hertog van Germiny en gouverneur van de Bank van Frankrijk. De Poularde Albufera droeg hij op aan de hertog van Albufera, Maéchal Suhet en de Culotte de boeuf Salomon aan Salomon Rothschild. De chef vernoemde ook een gerecht naar zichzelf, de Sole à la Dugléré (zeetong).

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Fastfood
Dunkin’ opent vestiging met drive through in Goes

Donutliefhebbers hoeven binnenkort hun auto niet uit om van hun favoriete donuts te genieten. Deze zomer opent namelijk een food court in Goes, waar zowel Dunkin’ als New York Pizza via een drive through verkrijgbaar zullen zijn. Daarnaast kan er ook van Dunkin’s heerlijke koffie en donu...

Coronacrisis
Kwalitaria en DĂ©lifrance starten actie tegen eenzaamheid

Kwalitaria en Délifrance roepen gezamenlijk iedereen op om iemand blij te maken met een kaartje. Met deze actie hopen de formules wat positiviteit te brengen in deze moeilijke tijd. Vanaf vandaag zijn er gratis kleurkaarten verkrijgbaar in de geopende vestigingen en via de website van beide f...

Interview Coronacrisis
"Flinke huurverlaging is voor horecaondernemers nu zeker mogelijk"

Hotelier Bart Reints Bok, directeur/eigenaar van Charme Hotels, houdt voor hotelvakblad Hospitality Management een 'coronadagboek' bij. Hij vertelde daarin over de niet zo heel nette handelswijze van Emesa, bekend van Vakantievelingen.nl en onderdeel van Talpa, en de annuleringspraktijken bi...

Coronacrisis
Kabinet beslist 31 maart over maatregelen die gelden tot en met 6 april

Het kabinet besluit volgende week dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatrgelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden, musea en thuiswerken, worden dan verder besproken. Er is nog geen duidelijkheid over wannee...

Personeel Coronacrisis
FNV Horeca heeft grote zorgen over tijdelijke en flexibele contracten

Met het pakket aan maatregelen dat het kabinet vorige week aankondigde zijn er bij veel werkenden in de horeca zorgen over werk en inkomen weggenomen. Echter blijft de toekomst onzeker, zeker voor medewerkers met een flexibel of tijdelijk contract. Ondanks het pakket aan maatregelen die ervoor mo...

Coronacrisis
Verscherpte maatregelen. Wat betekent dit voor de horeca?

Het kabinet kondigde gisteravond verscherpte maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voorlopig blijven de eerder verkondigde maatregelen, waaronder sluiting van de horeca tot en met 6 april 2020, staan. Wanneer de horeca weer open mag is vooralsnog niet duidelijk. De...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: