Chef van ongeopend restaurant wint prijs

29 november 2014
Chef van ongeopend restaurant wint prijs

Op vrijdag 5 december opent in het voormalig missiehuis van de ‘Heilige Harten’ in Tilburg het gloednieuwe restaurant Monarh. Een week voor de
opening van het gloednieuwe restaurant wint Paul Kappé van Monarh al de finale van Het Lekkerste Varkensvleesgerecht van Nederland. De jury onder leiding van topchef Soenil Bahadoer van het met twee sterren bekroonde restaurant de Lindehof in Nuenen riep de “Varkensnek, buikspek, varkenspoot en kaantje” uit als winnaar. Aan de wedstrijd deden 13 toprestaurants uit heel Nederland mee.

*Varkensvlees als culinaire uitdaging*
De wedstrijd het “Lekkerste Varkensvleesgerecht van Nederland” is een jonge wedstrijd die dit jaar kon rekenen op een enorme toename van deelnemende restaurants. Onder de 13 finalisten zijn toprestaurants als Restaurant Brienen aan de Maas uit Well (Limburg), ’t Korensant uit Molenrij (Groningen), Dorset uit Borne (Overijssel), Tante Kee uit Kaag (Zuid-Holland) en Bloemenbeek uit De Lutte (Overijssel). Zij deden mee met gerechten waarin de bekende en minder bekende onderdelen van het varken het hoofdbestanddeel zijn. De deelnemende koks lieten met hun deelname zien dat varkensvlees absoluut niet misstaat op de kaart van top-restaurants.

*Nieuw toprestaurant*
Paul Kappé van het nog te openen Monarh uit Tilburg bereidde tijdens de wedstrijd een uitdagend gerecht. Hij stoofde en bakte vlees uit de varkensnek, pekelde en pocheerde buikspek van het varken en kookte en bakte varkenspoot. Van de huid van de varkenspoot maakte hij kaantje. Het gerecht serveerde Paul Kappé met een crème van wortel van de barbecue, een structuur van wortel met gember en ras hanout en een jus met wortel. De jury waardeerde het gerecht met het hoogste aantal punten vanwege de bijzondere smaak en beleving. Vooral het gebruik van de verschillende onderdelen van het varken en het subtiel gebruik van specerijen, sprak de jury aan. Paul Kappé en zijn collega’s gingen compleet uit hun dak bij het horen van hun prijs. Voor hen was de deelname aan de wedstrijd extra spannend omdat hun restaurant komende week voor het eerst opent in het compleet verbouwde en gerestaureerde missiehuis van de Heilige Harten in Tilburg. Het restaurant heeft de ambitie om tot de top van Nederlandse restaurants te gaan horen. Tijdens de voorbereiding van hun nieuwe restaurant, bezocht het team toprestaurants door heel Europa om inspiratie op te doen.

*Finale op 29 november in Culinair Theater in Eindhoven*
De finale van Het Lekkerste Varkensvleesgerecht van Nederland vond plaats op 29 november in het Culinair Theater van Hanos in Eindhoven. Daar presteerden 13 toprestaurants hun gerechten aan de jury en de bezoekers van de wedstrijd. De wedstrijd werd gepresenteerd door de Belgische tv-presentatrice Sabine Goedthals.

~Thijs Jacobs~












Overig nieuws