Broodjestest Consumentenbond wringt

9 augustus 2013 |
Broodjestest Consumentenbond wringt<

De Consumentenbond onderzocht onlangs 'broodjes gezond' in de Nederlandse fastservicebranche en concludeert dat de meeste broodjes ongezonder zijn dan hun benaming. Helaas testte de bond te
weinig broodjesadressen om geldige uitspraken over de hele branche of over alle broodjes gezond te doen. Dat doet de vereniging voor consumenten helaas wel.

Te grote uitspraken
De Consumentenbond kopt op haar website 'Broodje gezond vaak ongezonde keuze' en men doet branchebrede uitspraken in het artikel 'Inspraak in de broodjeszaak' dat in de Gezondgids van augustus 2013 staat. "De vondst van de darmbacterie [in een van de broodjes, red.] laat weer eens zien dat hygiëne in de horeca een gevoelig punt is." De vondst van de E. coli bacterie is uiteraard zeer te betreuren, maar het werd bij welgeteld één adres geconstateerd.
Verantwoording
Er werden bij bakkers, lunchrooms, cafetaria's en snackbars 40 broodjes gezond onderzocht op samenstelling, zout en bacteriën. Van deze branches zijn er in totaal 9.560 bedrijven actief in Nederland (cijfers bedrijfschap Horeca & Catering en Productschap Akkerbouw). Als men een valide uitspraak zou willen doen over, dan hadden er bij een betrouwbaarheidsinterval van 95 procent en een foutmarge van 5 procent (hele gebruikelijke waarden in de onderzoekswereld) minstens 370 broodjes moeten zijn getest. Om de Consumentenbond tegemoet te komen versoepelen we de waardes en zetten 'betrouwbaarheid' en 'foutmarge' op 90 en 10 procent. Ook dan halen de 40 adressen van de Consumentenbond de drempelwaarde niet, want dan zouden het minstens 68 broodjes bij evenzoveel adressen moeten zijn.

Eén keer gehaald
Zijn de adressen meerdere keren bezocht, is de steekproef van 40 broodjes keer op keer herhaald? Telefonische navraag bij de Consumentenbond leert dat dit niet het geval is. De adressen zijn slechts eenmaal bezocht. Wel zijn per adres 'een paar' broodjes gezond gekocht om deze te testen. Verdere toelichting op de onderzoeksmethodiek geeft de Consumentenbond bij telefonische navraag niet vrij.

Ander moment, andere uitslag
De testuitslagen per broodje, die zullen ongetwijfeld kloppen. Maar wanneer er voor 40 andere adressen zou zijn gekozen, of voor dezelfde 40 adressen maar op een ander tijdstip bezocht, dan zouden de uitslagen van de test heel anders zijn. In de test scoorden 16 adressen een onvoldoende. 24 adressen kregen een 5,5 of hoger, dat is 60 procent. Dus draai maar om... Broodje gezond vaak een ongezonde keuze? Broodje gezond vaak gewoon prima te eten!

"Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl ~, hoofdredacteur vakblad Lunchroom

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interieur
op reportage: Proeverz, Gorinchem

Niets is belangrijker dan de goede koffie bij lunchroom Proeverz in Gorinchem. Wim van Willigen eigenaar van Proeverz: ‘’De mensen gaan vaak naar de vakman of de vakvrouw voor een goed product. Wij van Proeverz staan bekend om onze echte koffie. We hebben dan ook niet voor niks vier bari...

Lunchroom
Ontdekken en genieten: Op wereldreis bij De Ontdekking [video]

Op de hoek van de altijd levendige Voorstraat in Utrecht bevindt zich lunchroom De ontdekking, die je in gedachten even meeneemt naar een ander land. Onder het genot van een Braziliaanse koffie of Arabic-night smoothie, word je even weggetrokken uit de dagelijkse sleur. De Ontdekking zorgt voor e...

Lunchroom Interview
"Ze worden hier echt in hun kracht gezet"

De mooie en speciale samenwerking tussen begeleider en cliënt medewerker is uitermate uniek. De Postkamer is een Grand Café gelegen in het hartje van Nijkerk waar gemotiveerde cliënten begeleid en ondersteund worden door zorgorganisatie Careander. De zaak waar Henriette Eleveld als ...

Lunchroom
Op reportage: La Colline [video]

Nergens in Oss u zo thuis voelen als bij La Colline. Te vinden op d’n heuvel zoals op z’n Brabants gezegd wordt. Wat deze zaak zo bijzonder maakt: “La Colline is de woonkamer van Oss geworden waar alle inwoners uit alle woonwijken van Oss welkom zijn”, zegt verantwoordelijke ...

Opening Rotterdam
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La...

Interview Ondernemen
Reportage: Restaurant Bij Goes

Bij Goes is gevestigd op een bedrijventerrein in De Meern. Geen normale lunchroom in de stad dus, maar vooral zakelijk gericht. De werknemers van deze bedrijven kunnen tijdens de lunchpauze, tussen 12 en 1, komen lunchen bij Bij Goes. Michelle Tang is twee jaar geleden samen met haar zus dit avontuu...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: