Broodjestest Consumentenbond wringt

9 augustus 2013 |
Broodjestest Consumentenbond wringt<

De Consumentenbond onderzocht onlangs 'broodjes gezond' in de Nederlandse fastservicebranche en concludeert dat de meeste broodjes ongezonder zijn dan hun benaming. Helaas testte de bond te
weinig broodjesadressen om geldige uitspraken over de hele branche of over alle broodjes gezond te doen. Dat doet de vereniging voor consumenten helaas wel.

Te grote uitspraken
De Consumentenbond kopt op haar website 'Broodje gezond vaak ongezonde keuze' en men doet branchebrede uitspraken in het artikel 'Inspraak in de broodjeszaak' dat in de Gezondgids van augustus 2013 staat. "De vondst van de darmbacterie [in een van de broodjes, red.] laat weer eens zien dat hygiëne in de horeca een gevoelig punt is." De vondst van de E. coli bacterie is uiteraard zeer te betreuren, maar het werd bij welgeteld één adres geconstateerd.
Verantwoording
Er werden bij bakkers, lunchrooms, cafetaria's en snackbars 40 broodjes gezond onderzocht op samenstelling, zout en bacteriën. Van deze branches zijn er in totaal 9.560 bedrijven actief in Nederland (cijfers bedrijfschap Horeca & Catering en Productschap Akkerbouw). Als men een valide uitspraak zou willen doen over, dan hadden er bij een betrouwbaarheidsinterval van 95 procent en een foutmarge van 5 procent (hele gebruikelijke waarden in de onderzoekswereld) minstens 370 broodjes moeten zijn getest. Om de Consumentenbond tegemoet te komen versoepelen we de waardes en zetten 'betrouwbaarheid' en 'foutmarge' op 90 en 10 procent. Ook dan halen de 40 adressen van de Consumentenbond de drempelwaarde niet, want dan zouden het minstens 68 broodjes bij evenzoveel adressen moeten zijn.

Eén keer gehaald
Zijn de adressen meerdere keren bezocht, is de steekproef van 40 broodjes keer op keer herhaald? Telefonische navraag bij de Consumentenbond leert dat dit niet het geval is. De adressen zijn slechts eenmaal bezocht. Wel zijn per adres 'een paar' broodjes gezond gekocht om deze te testen. Verdere toelichting op de onderzoeksmethodiek geeft de Consumentenbond bij telefonische navraag niet vrij.

Ander moment, andere uitslag
De testuitslagen per broodje, die zullen ongetwijfeld kloppen. Maar wanneer er voor 40 andere adressen zou zijn gekozen, of voor dezelfde 40 adressen maar op een ander tijdstip bezocht, dan zouden de uitslagen van de test heel anders zijn. In de test scoorden 16 adressen een onvoldoende. 24 adressen kregen een 5,5 of hoger, dat is 60 procent. Dus draai maar om... Broodje gezond vaak een ongezonde keuze? Broodje gezond vaak gewoon prima te eten!

"Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl ~, hoofdredacteur vakblad Lunchroom

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

Nice 'n Easy
Sous-vide bereiden, zo werkt het

Sous-vide koken heeft de laatste jaren in de horeca flink aan populariteit gewonnen. Bij deze techniek worden in een waterbad met exact gecontroleerde lage temperatuur vacuümverpakte producten gelijkmatig gegaard. Doordat het gevacumeerd is, behoudt het smaak en structuur. Hoewel sous-vide in d...

KHN Coronacrisis
KHN: kabinet voert disproportionele maatregelen in tegen horeca

De blijvende toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Naast een update van de huidige stand van zaken, werden er voor 6 van de 25 veiligheidsregio’s extra maatregelen aangekondigd, waaronder maatregelen...

Achtergronden
Schiphol continueert samenwerking met HMSHost International

Amsterdam Airport Schiphol zet haar samenwerking met HMSHost International, de wereldleider op het gebied van eten & drinken, de komende jaren voort. Speerpunt in de samenwerking is de vernieuwde food & beverage strategie van Schiphol. In de nieuwe strategie staan flexibiliteit, kwaliteit, d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: