BBB Maastricht, de oudste horecavakbeurs van Nederland, opent haar 70e jubileumeditie met een officiële Guinness World Record-poging: de grootste vlaai ooit gebakken. De onthulling vindt plaats tijdens de feestelijke opening van de beurs op maandag 6 oktober om 10:00 uur in MECC Maastricht.
De recordpoging verwijst naar de oorsprong van de beurs – ooit gestart als Brood- en Banketbakkersbeurs – en zet zowel de bakkersgeschiedenis als het Limburgse streekproduct vlaai in de schijnwerpers.
De recordpoging wordt geleid door Sébastien Trudelle van patisseriezaak Smores (Maastricht en Meerssen). Trudelle is Frans en draagt de titel Meilleur Ouvrier de France – de hoogste onderscheiding voor patissiers, persoonlijk uitgereikt door president Macron. Zijn fascinatie voor vlaai begon jaren geleden, toen hij het ambacht leerde van collega-bakker Johan Nulens uit het Belgische Smeermaas.
“Ik vroeg me toen af: hoe kun je ooit met zo’n arbeidsintensief product je brood verdienen?” vertelt Trudelle. Toch liet het hem niet los. Inmiddels voelt hij zich als Zuid-Limburgse bakker bijna verplicht om het iconische streekproduct naar een hoger plan te tillen. Op maandag 6 oktober om 10.00 uur, tijdens de officiële opening van BBB Maastricht, staat hij oog in oog met zijn grootste uitdaging: een Guinness World Record-poging met een vlaai van 7 meter doorsnee.
Een dag eerder al, op zondag 5 oktober, kunnen bezoekers de opbouw van de vlaai volgen tijdens het gratis consumentenstreekfestival Proef je Regio (12:00 – 16:00 uur, MECC Maastricht). Hier kan men de smaken van Limburg en omstreken ontdekken en de lokale makers ontmoeten.
Een eerbetoon aan 70 jaar BBB Maastricht
De recordpoging is een symbolische knipoog naar de oorsprong van de beurs – BBB staat oorspronkelijk voor Brood- en Banketbakkersbeurs. Met dit jubileumproject staat niet alleen de rijke bakkersgeschiedenis centraal, maar ook het officiële streekproduct: de vlaai.
De gigantische vlaai bestaat uit pure regionale ingrediënten die door diverse partners en sponsoren zijn geleverd. Na de onthulling wordt de vlaai (naar verwachting 9.000 stukken) uitgedeeld aan bezoekers, onder meer aan medewerkers van het MUMC+, en aan mensen in kwetsbare situaties in en rond Maastricht via diverse goede doelen. Ook studenten aan de bakkersopleiding van het Belgische Sint Martinus ondersteunen op zondag en maandag bij de uitreiking.
Streekproducten en een regionale samenwerking
De recordpoging wordt gedragen door een hechte samenwerking van ambachtelijke bedrijven en partners uit de regio. Van lokaal meel, geleverd door de Coöperatie Kollenberger Spelt en de Commandeursmolen (gecoördineerd door Wiro Nilissen), tot verse eieren van Eierhandel Kunnen en seizoensfruit van de Belgische groothandel Ransom: de vlaai ademt puurheid en streekkarakter. Smores neemt als initiatiefnemer en uitvoerend bakker de leiding, terwijl Bakkerij Nulens haar ovens en kennis beschikbaar stelt. Ook in de presentatie klinkt de regio door, met een speciaal gebouwde tafel van Soons en staalconstructies van Visser Staal. Dankzij de steun van Sweet Creations en IdeeBV wordt dit bijzondere jubileumproject werkelijkheid.
Over BBB Maastricht
Sinds 1955 bezoeken duizenden horecaprofessionals jaarlijks in oktober horecavakbeurs BBB Maastricht om te proeven, te netwerken en zich te laten inspireren. De horecavakbeurs realiseert ‘More Horeca Success’ voor bezoekers én exposanten door betekenisvolle ontmoetingen te stimuleren, vakkennis te delen en nieuwe ontwikkelingen op de voet te volgen. BBB Maastricht vindt plaats van zondag 6 t/m woensdag 9 oktober in MECC Maastricht.