App om telefoongebruik aan tafel te beperken

22 september 2015
App om telefoongebruik aan tafel te beperken

Steeds vaker halen gasten in restaurants hun telefoon tevoorschijn om appjes te sturen, Facebook te checken of hun maaltijd te instagrammen.
Meestal tot ergernis van hun tafelgenoten. Daarom ontwikkelde restaurantketen ’t Zusje een unieke app: als gasten van hun telefoon afblijven, maken ze kans op een gratis etentje.

*App*
’t Zusje is een tapasconcept met twaalf restaurants in Brabant, Limburg en Gelderland. "Bij een etentje gaat het om gezellig samenzijn", vertelt Peter Smits, eigenaar van de franchiseformule. "Toch zijn veel mensen onder het tafelen met hun telefoon bezig, terwijl zo'n avond natuurlijk draait om aandacht voor elkaar en voor lekker eten. Bij ’t Zusje staat een avondje samen bourgondisch genieten centraal. Met deze app willen we die sociale beleving op een speelse manier bevorderen."

*De pot verwijt de ketel?*
Dat mensen tijdens een etentje regelmatig naar hun telefoon grijpen, werken restaurants ook een beetje zelf in de hand, vindt Smits. "We bieden gratis wifi aan, en we vragen de gast vaak iets te liken of te posten. Natuurlijk, wij vinden het ook leuk als mensen delen dat ze hier een geweldige tijd hebben, maar we schieten door, denk ik." Om dit telefoongebruik aan tafel te verminderen, komt ’t Zusje met een vernieuwende applicatie. Smits: "Toen we dit idee bespraken, kwamen we erachter dat zo’n app nog helemaal niet bestond. Best bijzonder dus!"

*Inchecken*
Wanneer gasten inchecken op de app, begint de tijd te lopen. Hoe langer ze erin slagen hun smartphones met rust te laten, hoe meer punten ze sparen. Bij 1.000 punten maken gasten kans op mooie prijzen, zoals gratis onbeperkt tapas eten voor 4 tot 10 personen of een exclusieve cruiserfiets.

~Mirte Bouman~

Overig nieuws