Anneke Peters is beste barista

21 maart 2016 |
Anneke Peters is beste barista<

Barista Anneke Peters van Bagels & Beans Deventer won gisteren de finale van de Barista Challenge 2016 tijdens de derde editie
van het Amsterdam Coffee Festival. Zij wint hiermee een geheel verzorgde reis naar World of Coffee 2016 in Dublin. Ronald Bakker, oprichter van Bagels & Beans: "Ik ben verschrikkelijk trots op Anneke en mede-finalist Tarana."

Plantaardige koffie
De finale van de Barista Challenge vond plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam. Voorafgaand aan het internationale koffiefestival waren acht inzendingen geselecteerd waaruit het publiek vijf finalisten kon kiezen. Naast Anneke Peters wist ook Tarana Labuche van Bagels & Beans Piet Heinplein Den Haag zich te kwalificeren. De opdracht: creëer een plantaardige signature coffee.

Koffie met gember en witte chocolade van sojamelk
Een professionele jury die oordeelde op basis van smaak en techniek wees de signature coffee Zenzero Latte van Anneke Peters aan als winnaar, een koffie met gember en witte chocolade van sojamelk. Zij wint hiermee een reis naar World of Coffee 2016. "Ik heb er echt ontzettend veel zin in!", vertelt Anneke enthousiast. "Het lijkt me een unieke ervaring om barista's op het allerhoogste niveau aan het werk te zien". Nele Joris uit België werd tweede met signature coffee Chilled Cold Brew Nutter en Edina Matusik uit Hongarije ontving de derde prijs voor haar creatie Summer Picnic.

Geen druppel koffie
De 23-jarige barista had deze uitslag niet verwacht, maar wel gehoopt. Anneke: "Er deden ook buitenlandse barista’s mee, ik wist dat de lat daardoor extra hoog zou liggen. Tijdens de wedstrijd merkte ik dat we allemaal heel dicht bij elkaar zaten. Iedereen heeft echt uitgepakt met verse ingrediënten, dus het bleef spannend tot het eind."
Het meest bijzondere is misschien wel dat de Deventerse tot drie jaar terug geen druppel koffie dronk. "Toen ik bij Bagels en Beans ging werken, had ik nog nooit eerder koffie gedronken en vond ik het ook echt niet lekker", herinnert Anneke zich. "Aangezien ik als barista aan de slag ging, moest ik espresso proeven om de smaken te leren kennen. Zodoende ben ik koffie echt lekker gaan vinden." En tegenwoordig? "Het liefst drink ik een goede cappuccino."

Witte chocolade van sojamelk
Anneke was eerder al finalist bij de interne baristakampioenschappen van Bagels & Beans: "Hiervoor moest ik ook een signature coffee maken. Zo was ik al op het idee van de witte chocolade en gember gekomen. Nu ging het echter om een plantaardige drank, dus dat was een nieuwe uitdaging. Uiteindelijk heb ik witte chocolade van sojamelk kunnen vinden. Na uitvoerig testen met gasten, vrienden en collega's heb ik de juiste verhoudingen bepaald."

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Amsterdam Opening
Coffeecompany opent nieuw filiaal aan Bos en Lommerplein

Coffeecompany opent in mei zijn deuren aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein. Het is de eerste nieuwe huurder sinds het plein in handen is van Propertize. De koffieketen betrekt het pand van 133 vierkante meter aan de rechterkant van de trap die vanaf de Bos en Lommerweg naar het plein toe leidt. ...

Video
"We bakken 10.000 American pancakes per jaar

The Blueberry is een Amerikaanse lunchroom gevestigd op twee plekken in Amersfoort. De vestiging op Emiclaerhof in Amersfoort-Noord bevat zo’n 70 binnen- en 60 buitenzitplaatsen. Door het hippe en stijlvolle interieur voelt het echt alsof je in Amerika zit. De doelgroep wisselt per locatie,...

Video
Reportage: Brasserie De Haven verbindt jong en oud 

De laatste jaren heeft er in de zorgsector een verschuiving plaats gevonden. Steeds meer mensen moeten langer thuis wonen. “Om die doelgroep in huis te krijgen, moet je ze op een of andere manier lokken en met ze verbinden", vertelt gastheer Arthur Karstens. Zorgcentrum De Haven in Bun...

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: