Alle horecavacatures zijn op te vullen met WW'ers uit de branche

15 augustus 2013
Alle horecavacatures zijn op te vullen met WW'ers uit de branche

Tegenstrijdige cijfers over de arbeidsmarkt in de horeca. Het aantal vacatures dat eind juni open stond is gelijk aan dat van vorig jaar, terwijl
het aantal WW-uitkeringen in juli 2013 een derde hoger ligt dan in dezelfde maand een jaar eerder. Banenverlies, terwijl er duizenden open posities zijn in de branche, zo blijkt uit onze redactionele analyse van recente CBS-cijfers.

*Op zoek*
In de maand juli lag het aantal lopende WW-uitkeringen in de horeca op 13.200. Dat is 32,8 procent meer dan de 9.900 uit dezelfde maand een jaar eerder. Het aantal openstaande vacatures in de horeca stond eind juni 2013 op 7.000. Een jaar eerder was de branche ook al op zoek naar evenzoveel nieuwe werknemers.

*Scheefgroei*
Rekeninghoudend dat er onder meer verborgen werkloosheid is en dat niet iedereen de juiste kwaliteiten voor alle openstaande functies heeft, wringt de schoen toch ergens. Er is een mismatch tussen vraag en aanbod op de horeca-arbeidsmarkt. Meer dan de helft van het aantal openstaande vacatures (53,4 procent) zou in theorie kunnen worden ingevuld door de personen die nu een WW-uitkering hebben.

*Heel Nederland*
Als we deze 'vervangingsmethode' doortrekken, dan blijkt dat voor heel Nederland vraag en aanbod van arbeid elkaar maar moeilijk kunnen vinden. De redactie heeft van diverse bedrijfstakken en de overheid het aantal lopende WW-uitkeringen per 30 juni 2013 afgezet tegen het aantal openstaande (voor seizoensinvloeden gecorrigeerde) vacatures per eind juni 2013. We vroegen ons af hoeveel procent van de uitstaande WW-uitkeringen er theoretisch zou kunnen worden opgevuld met de openstaande vacatures.

h2. In hoeverre zouden open vacatures WW-uitkeringen kunnen 'wegpoetsen'?


~WW-uitkeringen en vacatures x1.000. Bron cijfers: CBS, data per 30 juni 2013. Hoe hoger het vervangingspercentage, hoe groter de theoretische mismatch tussen arbeidsvraag en -aanbod~

*Overheid koploper*
Voor de horeca blijkt dat 53,4 procent van de lopende WW-uitkeringen weggepoetst zou kunnen worden met openstaande vacatures. De overheid is echter koploper. Daar zijn met een vervangingspercentage van meer dan 100 procent dus meer vacatures dan dat er lopende WW-uitkeringen zijn. Hoezo krimp van het ambtenarenapparaat?

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws